IFI logo
Se flere bilder
Riktig rekkefølge ved maling

Foto: Jan Larsen/ifi.no og Chera Westmman (portrett)

Riktig rekkefølge ved maling

Rekkefølgen kan bety forskjellen mellom et godt og et dårlig maleresultat. Her er de viktigste momentene du ikke må glemme når du skal male en vegg eller et møbel!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uansett hva du skal male i hjemmet er rekkefølgen i arbeidsprosedyren stort sett den samme: først skal du vaske, deretter male. Men noen ganger bør flaten også grunnes og sparkles, og kanskje mattslipes. Men når? Å gjøre ting i riktig rekkefølge, og ikke hoppe over viktige momenter, gir det beste resultatet! Vår ekspert, Caroline W. Hjelseth ved produktsupporten hos malingleverandøren Flügger, gir her en enkel guide til godt malearbeid:

1. Vaske

Alt malearbeid starter med en god vask. Bruk rengjøringsmiddel som er beregnet for forvask. Dosér i henhold til bruksanvisningen og skyll grundig.

– Vær nøye med å skylle flaten grundig etterpå slik at alle såperester blir borte, anbefaler Caroline W. Hjelseth.

Og med så skylle menes ikke å spyle stueveggen med hageslangen. Fyll en vaskebøtte med rent vann og tørk av med en svamp. Vannet bør byttes ofte.

Se flere bilder
Caroline W. Hjelseth gir gode råd om maling.

Foto:

Caroline W. Hjelseth gir gode råd om maling.

2. Mattslipe

Glatte flater bør mattslipes og fiberreisning pusses vekk for god vedheft og pent resultat. Slip etter vask, så gnir du ikke skitten inn. Fjern støv.

Rene treflater kan få fiberreisning etter en vask. Gå lett over med et slipepapir eller en slipesvamp. Det finnes smarte slipebrett med feste for forlengerskaft som gjør slipejobben mindre slitsom over store flater. Tørk vekk alt støv med en mikrofiberklut og støvsug rommet slik at det ikke virvles opp støv i den nymalte flaten. 

3. Grunne

Tidligere ubehandlet tre, tapetskjøter, blanke flater, flater med misfarging eller flekker, og andre problematiske underlag bør grunnes før maling.

Grunningen har god vedheft til underlaget og gjør at malingen fester bedre. Den kan også isolere flekker, motvirke gjennomslag av gulning, kvist eller flekker. Velg den typen grunning som løser ditt problem!

– Etter vask og eventuelt også etter grunning, bør treverk mellomslipes. Fibrene kan reise seg av vannet, og disse må pusses vekk før du går videre, sier Hjelseth.

4. Sparkle

På en grunnet flate trer ujevnheter, hakk og sår tydelig frem, og du ser hvor du må sparkle. Flekksparkle over disse, og sparkle alle skjøter. Legg på litt etter litt over et gradvis større område, og la tørke imellom. Puss lett slik at overgangene blir usynlige.

– Det er veldig viktig å få vekk alt slipestøv. Bruk en mikrofiberklut til denne jobben. Kommer det støv i malingen blir strukturen skikkelig stygg, sier hun.

5. Grunne sparkelen

Sparkelen er matt, porøs og har en annen overflatestruktur enn områdene rundt. Ved å flekkgrunne de sparklede flatene blir underlaget ensartet og finishen aller best. Dette er spesielt viktig ved bruk av blank maling. Flater som helsparkles bør også helgrunnes.

– På treverk vil du nok ikke trenge å grunne også de sparklede flatene. Vegger som helsparkles kan med fordel grunnes før du maler dem, sier Caroline W. Hjelseth.

6. Male

Påfør maling i ønsket farge og glans i minst to strøk. Små sprekker langs lister, i paneler og mellom tak og vegg tettes med overmalbar akrylfugemasse mellom første og andre strøk.

Husk at en matt maling kan skjule noe fler ujevnheter i underlaget enn en blank maling gjør. Blanke malinger er svært avslørende, og forstørrer den minste ujevnhet!

7. Nyte

La malingen tørke skikkelig før du tar møbelet eller rommet i bruk. Deretter er det bare å nyte!

Og husk at det er lov å prøve seg med et litt dristigere fargevalg – blir du ikke helt fornøyd er det bare å male på ny!

Disse farger ble brukt:

Rød stol: Hot Love IN-524/0983-Y82R

Lilla stol: Lilla Karma IN- 553/5627-R62B

Grønn stol: Frisk Mynte IN-560/2846-G05Y

Turkis stol: Tropisk Øy IN-572/1047-B76G)

Vegger kjøkken/spiserom: Tecno Hype IN-545/1206-R55B.

Takbjelke og kjøkkenskap: Støvlilla B-10/S 4010-R50B

Nattbord: Troperegn IN-570/1811-B73G

 

Mer informasjon:

www.flugger.no

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.