Kategorier

Meny

Konto

Slik maler du kjøkkeninnredningen

En gammel kjøkkeninnredning kan bli som ny etter en omgang maling. Og med riktig maling og verktøy kan en overraskende enkel jobb gi et prikkfritt resultat!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik maler du kjøkkeninnredningen

Foto: Kristian Owren/ifi.no

- Å male kjøkkenet er en sånn småting mange vegrer seg for å gjøre. Men enkle hjelpemidler gjør det morsomt å male allikevel, sier Per Myhre, faglig konsulent i Jordan.

Velg verktøy med omhu

- Slipepapir er hemmeligheten bak et pent stykke malearbeid. Sliper man lett mellom hver påføring av grunning eller maling, gjør det noe med filmen som gjør overflaten elegant. Jeg sliper alltid mye, sier Myhre.

Foruten slipepapir er det også en fordel å investere i ordentlige pensler og ruller. De koster ikke så mye ekstra, men en kvalitetspensel som ikke mister bust og gir en helt glatt overflate kan ofte være det som gir prikken over i-en. Pass også på at penselen og rullen er tilpasset den malingtypen du velger.

Begynn innerst

Det er lurt å påføre malingen med en rull, fordi den sørger for at malingen fordeles jevnt. Deretter kan en pensel føre malingen godt ut i alle kanter. Til slutt gir det en fin finish å gå over med en etterstryker. Jobb effektivt, så malingen ikke tørker inn underveis i arbeidet. I dette tilfellet var ramtreet litt for smalt for etterstrykeren, så der gjorde en fin pensel etterstrykerjobben.

Når skapdører med profilering skal males, lønner det seg å begynne innerst på speilet. Om man begynner på ramtreet rundt, er det lettere å komme innpå der man allerede har malt etterpå. En hensiktsmessig rekkefølge er først speil, deretter kanter og til slutt ramtre. Ta for deg en og en del, og gjør deg helt ferdig med pensel, rull og etterstryker før du går videre. Vanntynnbar maling tørker raskt, så det er viktig å jobbe systematisk. 

Slik maler du kjøkkeninnredningen:

1. VASK

Rengjør med Husvask, Forvask e.l. slik at alt gammelt fett fjernes. La tørke.

 

Dele på Pinterest Vaske skapdører

2. SLIP

Slip overflaten lett for å bedre heften. Korning 150 er egnet. Avstøv med en tørr mikrofiberklut.

Dele på Pinterest Pusse skapdører

3. GRUNNING

Påfør grunning i speilet, rundt kantene og på ramtreet med rull, jevn ut med pensel, og gjør siste finish med etterstryker eller fin pensel.

Dele på Pinterest Male kjøkkeninnredning

4. SLIPING OG EVT. SPARKEL

Slip lett for å fjerne fiberreisning. Hakk og skader kan utbedres med sparkel. Legg på, sparkle ut, la tørke, slip jevnt og avstøv med tørr mikrofiberklut.

Dele på Pinterest

5. TOPPSTRØK

Avslutt med to toppstrøk med samme fremgangsmåte som grunningen. Slip lett mellom strøkene for å fjerne nupper og fiberreising. Pass på at malingen på kantene ikke slipes bort.

Dele på Pinterest

Gode tips

Tips 1: PAKK INN VERKTØYET

Vanntynnbar maling tørker fort - også på penselen. For å unngå at malingen tørker og gjør verktøyet stivt undervei i arbeidet, kan det være lurt å legge pensel, rull og etterstryker inni en fuktig fille når det ikke er i bruk. På den måten forsinkes tørkingen, og man har til enhver tid fuktig verktøy.

Dele på Pinterest

Tips 2: METT VERKTØYET MED MALING

Mett alt verktøyet med maling før du begynner ved å jobbe malingen godt inn i pensel og rull. Mettet verktøy vil gi et bedre resultat og gjør at du kan jobbe mer effektivt med vanntynnbar maling.

Tips 3: HUSK Å VASKE RULLEN

Husk å vaske rullen før bruk. Dette hindrer at den avgir lo som fester seg i malingen.

Tips 4: IKKE MAL IGJEN SKRUEHULLENE

Ikke mal over hull fra håndtak eller hengsler med en nydyppet pensel, så unngår du å male dem helt igjen. Maling som siger inn i hullene kan dyttes inn med en rund, spiss gjenstand, f. eks. en blyant.

Dele på Pinterest

Dette trenger du

Vaskeklut/-svamp

Slipepute/-kloss/-papir

Mikrofiberklut

Rull

Rullekar

Pensel

Etterstryker

Grunning

Maling

Maskeringstape ved behov

Sparkelmasse og sparkel ved behov

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]