Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Gode fargevalg på kjøkkenet

Dette kjøkkenet er innredet av Siv Munkeberg Brenne. Den lyse fargen på overskapene (S 2010-Y20R) mot mørk under (S 5502-Y...   Nina Stang/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kjøkkenet bør være appetittlig og fresht, men kan gjerne ha litt fart fargemessig. Et gammelt kjøkken kan raskt bli nytt med en annen farge. Her er noen råd om hvordan du kan fargesette kjøkkenet.

- Om kjøkkenet er på et eget rom står man fritt til å ha det morsomt med farger og gulv. Er det åpen løsning på stuen er man mer avhengig av å tenke helhet, men det er ikke dermed sagt at det behøver å bli kjedelig, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

Å sette fingeren på noen bestemte kjøkkenfarger er vanskelig – her bør smaken avgjøre. Men ifølge Skifjeld kan det ofte lønne seg å tenke litt langsiktig når en skal gjøre fargevalget.

- Maler man hele innredningen i én kvikk farge er det fort å bli lei. Om man derimot lar de store flatene være mer nøytrale, og legger inn mer farge på mindre elementer får man gjerne en mer varig løsning, sier hun.

Samme farge oppe og nede?

Det er ikke nødvendig å velge samme fargenyanse på over- og underskap – ei heller på skap på ulike vegger.  En god hovedregel er ifølge Skifjeld å velge tungt i bunn.

- Det kan lønne seg å velge den fargen som vil fremstå tyngst på underskapene og en lysere farge på overskapet. Dette vil gi bedre balanse i de fleste tilfeller, sier hun.

Over- og underskap som er ton-i-ton med hverandre kan bli svært effektfult, men det er også mulig å velge helt ulike farger.

Fra grått til rosa

Ellen Skifjelds kjøkken etter fargeforvandlingen. Se førbilde blant bildene øverst.
Ellen Skifjelds kjøkken etter fargeforvandlingen. Se førbilde blant bildene øverst.

Skifjeld har selv latt sitt eget kjøkken gå gjennom en forvandling ved hjelp av rimelige midler, og valget falt på to ulike farger.

- Det grå som var der fra før var for så vidt greit, men det ble så kjedelig. Jeg er veldig glad i de litt grove rosafargene, og valgte derfor å male vegg og hyller i en tøff rosa nyanse. Rommet fikk med en gang mer fart, sier hun.

Matt eller blankt?

Blanke malinger har tradisjonelt sett bedre vaskbarhet enn sine mattere søstre. Nå finnes det imidlertid silkematte spesialmalinger som også kan skilte med gode rengjøringsegenskaper, og en står derfor friere til å velge maling i den glansgraden en selv ønsker.

Det er mulig å leke med effekter og blande glansgrader. For eksempel kan en kjøkkeninnredning malt i samme farge som veggen, men i en langt høyere glansgrad gi et fint spill.

Les også ifi-tv: Farger på kjøkkenet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Fargesetting

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: