Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Gode fargevalg på kjøkkenet

Kjøkkenet bør være appetittlig og fresht, men kan gjerne ha litt fart fargemessig. Et gammelt kjøkken kan raskt bli nytt med en annen farge. Her er noen råd om hvordan du kan fargesette kjøkkenet.

 • Dette kjøkkenet er innredet av Siv Munkeberg Brenne. Den lyse fargen på overskapene (S 2010-Y20R) mot mørk under (S 5502-Y) gir en fin balanse.

  Foto:

 • Ellen Skifjelds kjøkken før det ble delvis rosa.

  Foto:

 • Ellen Skifjelds kjøkken etter det ble malt.

  Foto:

 • Tavlemaling over kjøkkenbenken ble en artig detalj.

  Foto:

 • Her fikk innredningen samme gråfarge med lillaskjær både oppe og nede. Innredning av Inger Ystgaard.

  Foto:

 • Dette kjøkkenet er innredet av Siv Munkeberg Brenne. Den lyse fargen på overskapene (S 2010-Y20R) mot mørk under (S 5502-Y) gir en fin balanse.

  Foto:

Annonse
Annonse

- Om kjøkkenet er på et eget rom står man fritt til å ha det morsomt med farger og gulv. Er det åpen løsning på stuen er man mer avhengig av å tenke helhet, men det er ikke dermed sagt at det behøver å bli kjedelig, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

Å sette fingeren på noen bestemte kjøkkenfarger er vanskelig – her bør smaken avgjøre. Men ifølge Skifjeld kan det ofte lønne seg å tenke litt langsiktig når en skal gjøre fargevalget.

- Maler man hele innredningen i én kvikk farge er det fort å bli lei. Om man derimot lar de store flatene være mer nøytrale, og legger inn mer farge på mindre elementer får man gjerne en mer varig løsning, sier hun.

Samme farge oppe og nede?

Det er ikke nødvendig å velge samme fargenyanse på over- og underskap – ei heller på skap på ulike vegger.  En god hovedregel er ifølge Skifjeld å velge tungt i bunn.

- Det kan lønne seg å velge den fargen som vil fremstå tyngst på underskapene og en lysere farge på overskapet. Dette vil gi bedre balanse i de fleste tilfeller, sier hun.

Over- og underskap som er ton-i-ton med hverandre kan bli svært effektfult, men det er også mulig å velge helt ulike farger.

Matt eller blankt?

Blanke malinger har tradisjonelt sett bedre vaskbarhet enn sine mattere søstre. Nå finnes det imidlertid silkematte spesialmalinger som også kan skilte med gode rengjøringsegenskaper, og en står derfor friere til å velge maling i den glansgraden en selv ønsker.

Det er mulig å leke med effekter og blande glansgrader. For eksempel kan en kjøkkeninnredning malt i samme farge som veggen, men i en langt høyere glansgrad gi et fint spill.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]