IFI logo
Se flere bilder
Hvordan male et gammelt kjøkken?

Foto: TreStjerner

Hvordan male et gammelt kjøkken?

Et fullt fungerende, men gammelt kjøkken kan bli nytt og eksklusivt med litt maling. Ny farge på frontene gjør en stor forskjell.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frontene på kjøkkenets skuffer og skap setter preg på hele kjøkkenet. En umoderne farge kan gjøre at hele kjøkkenet oppleves feil. Er kjøkkenet ellers i god stand og planløsningen funksjonell, kan et par strøk med maling være hele forskjellen mellom utdatert og oppdatert.

– Kjøkkenet trenger ikke lenger bare være hvitt eller grått. Ta med kjøkkeninnredningen som en del av interiøret, og tør å bruk farger på kjøkkenet. Mørke nyanser gir ofte et eksklusivt inntrykk, sier Jenny Bull-Gustavsen hos TreStjerner.

LES OGSÅ: Maten smaker bedre i farge

Se flere bilder
Umoderne

Foto: TreStjerner

UMODERNE: Før oppussingen var kjøkkenet beige, og gikk langt på vei i ett med de da hvite veggene.

Slik maler du kjøkkeninnredningen:

Start med å ta ned skapfrontene og å trekke ut skuffene. Skru vekk hengsler og knotter. Hvis skuffefrontene kan løsnes, gjør du det, ellers maler du dem der du kommer til.

– Generelt er gulvmaling den beste malingen til kjøkkenskap. Den har svært god vedheft, slitestyrke og vaskbarhet. Men du må være oppmerksom på at gulvmalinger ofte flyter veldig godt ut, og at du da bør legge tynnere på hvis du maler skapfronter vertikalt. Ellers kan du risikere at malingen siger, siden den har god åpentid og utflyt. Legger du skapdørene ned, kan du legge fyldigere på for hvert strøk uten at malingen siger, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos TreStjerner.

Se flere bilder
Enkel fornying

Foto: TreStjerner

ENKEL FORNYING: Noen av overskapene ble tatt ned og veggene ble malt og flissatt. Skapene ble malt i fargen NCS S 7010-R90B. Til flatene ble brukt en matt gulvmaling fra TreStjerner.

Husk å vaske godt

Vask overflatene grundig. Bruk et rengjøringsmiddel  som er beregnet på bruk før maling, slik som gulvrens eller husvask/interiørvask. Disse produktene er spesielt utviklet for å fjerne smuss og fett og gjør overflaten klar for å males. Husk å skylle vekk rengjøringsmidlet godt etterpå, og la underlaget tørke før du maler.

­– Det er svært viktig å rengjøre interiør på kjøkken veldig godt. Der er det vesentlig mer fett og annen skitt, enn det for eksempel er på en stuevegg, og flatene kan trenge å vaskes to ganger for å få det rent, sier Røneid.

Se flere bilder
Rett på

Foto:

RETT PÅ: Gulvmaling kan males rett på de aller fleste underlag, både laminerte, tidligere malt og fabrikklakkert treverk, sier Røneid.

Behov for grunning?

Er underlaget malt eller lakkert fra før, bør overflaten mattes ned for å gi malingen optimal vedheft. Bruk et fint slipepapir i korning cirka 180, eller en slipepad og avstøv nøye. Bruk først støvsugeren, så en tørr mikrofiberklut som blir elektrostatisk og på den måten fanger opp alt finkornet støv som kan sitte igjen i kriker og kroker.

Avhengig av hvilket malingprodukt du velger og hvilket underlaget er, brukes grunning og to toppstrøk, eller to til fire strøk med toppsjiktmaling. Følg det malingsystem som produsenten anbefaler. Noen grunningsmalinger kan brekkes i farge, og da er det en fordel å kjøpe grunning i samme farge som toppstrøket.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge grunning og maling fra samme produsent

– På treverk av lakkert furu og på oljet treverk, bør man bruke en sperregrunning som hindrer kvistgjennomslag. Gulvmaling kan ellers males rett på de aller fleste underlag, både laminerte, tidligere malt og fabrikklakkert treverk, sier Røneid.

Se flere bilder
Oppdatering

Foto: TreStjerner

OPPDATERING: Et velfungerende kjøkken med utdatert utseende kan forvandles til topp moderne, ved noen timers arbeid med maling og godt verktøy.

Tips!

Du trenger en liten, skrå pensel til profiler og detaljer. Malingen påføres med rull for glatte flater, og rullestrukturen strykes ut med en flat, bred pensel – gjerne en fordriver. 

Et alternativ er å bruke en finere rull som legger tynt på med liten struktur. Da må du påføre malingen i flere strøk, men trenger ikke å glatte ut rullestruktur.


Overhold tørketider

Når første strøk er påført, vil alle hull og skader i flaten synes tydelig. Sparkle over skader og gamle hull til knotter. Vær nøye med sparklingen og konsentrer deg om skadene, slik at du unngår unødvendige strukturforskjeller i underlaget. Slip og avstøv og påfør ett strøk grunning eller maling på den tørre sparkelmassen. Dette er viktig for å unngå glansforskjeller i den malte flaten.

La malingen tørke godt mellom hvert strøk. Mellom hvert sjikt slipes den tørre overflaten lett over med fint slipepapir. Det fjerner eventuelle nupper og ujevnheter i malingen, og gir et topp sluttresultat. Vær nøye med å fjerne støv etter hver sliping – det fine støvet som svever rundt i rommet kan sette seg i den våte malingfilmen.

La malingen tørke godt før du monterer skapfrontene igjen.

– Tørke- og herdetid kan variere mellom ulike malingstyper. Luftens temperatur og fuktinnhold påvirker også tørketiden. En gyllen regel er å unngå sterk belastning i herdetiden under de første 3-4 ukene. Men man kan fint montere skapfrontene forsiktig tilbake før den tid. Du bør dog unngå å skrape dem opp, og å vaske eller skrubbe på dem før malingen har herdet.

LES OGSÅ: Temperatur og ventetid er viktig ved maling

Se flere bilder
Romslig

Foto: TreStjerner

ROMSLIG: Kanskje trenger du heller ikke alle overskapene? Ved å fjerne veggskapene oppleves rommet mer romslig og rolig. Veggen kan males eller kles med fliser.

Tips

Arbeid raskt, effektivt og systematisk. Malingen tørker raskt, og du har liten tid til å fikse på detaljer før malingen blir seig og klissete. Har fronten profiler males speil og eventuelle profiler først, før du maler ramtreet.Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.