Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Hva er mikrofiber og hvorfor funker det?

Nesten hver gang vi skriver om oppussing og rengjøring, nevner vi mikrofiberklut. Det er den ene tingen du alltid trenger. Enten det er for å fjerne slipestøv, vaske bort smuss, fjerne flekker eller vaske vinduene. Men hva gjør mikrofiberkluten så overlegen?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hva er mikrofiber og hvorfor funker det?

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Jordan

Kluter i mikrofiber har mange funksjoner, og kan brukes både til tørr rengjøring og rengjøring med vann. De kan brukes til å vaske vinduene eller til å fjerne smuss og flekker. Tester har faktisk vist at en mikrofiberklut og rent vann fungerer bedre enn kombinasjonen av en vanlig klut og rengjøringskjemikaliser. Og når du skal få bort slipestøvet før du maler, er det ingenting som funker bedre enn en tørr mikrofiberklut.

– Til hvilket som helst prosjekt er det noe som må tørkes av eller vaskes. Derfor kommer en mikrofiberklut alltid godt med, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.

De syltynne fibrene i kluten kommer godt ned i underlaget og nærmest «skraper» ut skitt og smuss.

– Fibrene er veldig skarpe, noe som bidrar til svært effektiv rengjøring, sier han.

Det finnes mikrofiberkluter i flere forskjellige kvaliteter, som er utviklet til å ta seg av ulike oppgaver. Velg de som holder god kvalitet og som er beregnet på oppgavene du skal utføre.

Dele på Pinterest Glassklut mikrofiber

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

PÅ GLASS: Det finnes mikrofiberkluter i mange ulike kvaliteter, hver og én tilpasset ulike områder. Noen fungerer for eksempel ideelt til vask av glass.

Dele på Pinterest Tørr mikrofiberklut

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

TØRR: En tørr mikrofiberklut har en elektrostatisk effekt, som gjør at den tiltrekker seg støv.

Annonse

Elektrostatisk

Grunnen til at tørre mikrofiberkluter er så overlegne når det kommer til støvtørking, er at de trekker til seg støvpartikler på en helt spesiell måte. For når du drar en tørr mikrofiberklut over en flate, oppstår det friksjon, som gjør kluten elektrostatisk.

– Den sterke elektrostatiske effekten som oppstår, fører til at støv, hår og små partikler fester seg til flaten. Du får med veldig mye støv, i tillegg til at du slipper at det virvler opp, forklarer Fehn.

Når vi snakker oppussing, er det spesielt i én sammenheng mikrofiberklut blir nevnt hver bidige gang. Og det er når slipestøvet skal fjernes før du maler. Da er en tørr mikrofiberklut helt uvurderlig.

– Du må aldri fjerne slipestøv med våt klut, tipser Fehn.

Dele på Pinterest Fjerne slipestøv med mikrofiberklut

Foto: Jordan

SLIPESTØV: Når du maler, er det svært viktig at alt slipestøv fjernes. Det gjøres best med en grov, tørr mikrofiberklut.

Gjenbruk

– Du kan vaske klutene og bruke dem om igjen og om igjen. Men ikke bruk skyllemiddel når du vasker dem, da kan de miste den elektrostatiske effekten, forklarer Fehn.

Hva er mikrofiber?

Mikrofiber er tynne kunstfibre som med statisk elektrisitet trekker til seg støv, smuss og skitt. Fibrene i kluten er laget av polyamid og polyester. Polyesterfibrene er behandlet med alkalier, slik at de splittes opp og blir sylskarpe. De splittede og tynne fibrene fungerer som en høvel, som høvler vekk skitt også fra bittesmå ujevnheter i underlaget.

For at en fiber skal kunne kalles mikrofiber, kreves at det minst går 10.000 meter enkelttråder per gram.

Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]