Kategorier

Meny

Konto

Ekspertens beste klut-tips

Regelen er enkel: Vått mot vått. Tørt mot tørt.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ekspertens beste klut-tips

Foto: Jordan

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken klut vi skal velge.

Produktansvarlig i Jordan, Sara Gressberg forteller at hun har som grunnregel at smuss og skitt som er «kommet på vått», som for eksempel kaffe eller en smørflekk, skal fjernes med en fuktet klut. Smuss og skitt som er «kommet på tørt», fjernes best tørt.

Mikrofiber som støvmagnet

Gressberg sier at entørr mikrofiberklut «lades elektrostatisk» når den dras over en flate slik at den fungerer som en støvmagnet og trekker med seg støv.

– De fleste flater er full av små «groper» om man ser det i mikroskop. Også det fine støvet som ligger nede i disse gropene blir trukket opp i den tørre mikrofiberkluten. Mer enn 90 prosent av all skitt og smuss er kommet på tørt og større andel av rengjøringen gjøres best tørt, forklarer hun.

Ifølge Gressberg har Teknologisk institutt foretatt en test som viste at den tørre mikrofiberkluten fikk med seg mer enn 97 prosent av alle partikler. Den samme kluten, bare fuktet, fikk bare med seg 79 prosent.

Dele på Pinterest – Mikrofiber er sprengte fiber som utgjør mange små tråder som «kutter» løs smuss og skitt bedre enn hva en vanlig klut og såpe kan gjøre, sier produktsjef Sara Gressberg hos Jordan.

– Mikrofiber er sprengte fiber som utgjør mange små tråder som «kutter» løs smuss og skitt bedre enn hva en vanlig klut og såpe kan gjøre, sier produktsjef Sara Gressberg hos Jordan.

Kutter løs smuss og skitt

Mikrofiber er sprengte fiber som utgjør mange små tråder som «kutter» løs smuss og skitt bedre enn hva en vanlig klut og såpe kan gjøre. Felles for varme og såpe er at det kun løsner, men ikke fjerner fettet. Mikrofiber er derfor til stor hjelp i all rengjøring, sier hun.

Gressberg forteller at det også er stor forskjell på mikrofiber. – Materialet er som regel blandinger av polyamid (nylon) og polyester. Spesielt polyamid er et veldig hardt materiale. Mikrofiberkluter av dårlig kvalitet kan ripe opp og skade flater. Det kan være at flater som plexiglass, oljede eller lakkerte flater blir mattet ned ved bruk av en dårlig klut, sier hun, og legger til at vi alltid må passe på at kluten er ren når den benyttes på skånsomme flater.

Dele på Pinterest – Mikrofiber er nesten uslitelig. Og den kan vaskes på 90 grader. Selv om den blir mindre fin å se på vil den ha nesten samme funksjon etter 100 000 maskinvask, sier Gressberg.

– Mikrofiber er nesten uslitelig. Og den kan vaskes på 90 grader. Selv om den blir mindre fin å se på vil den ha nesten samme funksjon etter 100 000 maskinvask, sier Gressberg.

Setter alle kluter til

Det finnes flere typer mikrofiberkluter som har hver sin funksjon.

– En kjøkkenklut skal være enkel å vri vannet ut av. Den skal tørke fort slik at den ikke lukter. En glassklut er konstruert slik at du kan fukte glasset, for så å gå over med en fuktet og oppvridd klut. Så vil kluten sprenge vanndråpene slik at de fordamper og ikke etterlater vannrester og striper.

3 tips for å få mikrofiberkluten til å vare lenger:

1) Unngå varme flater. De små fine trådene kan smelte og miste din funksjon.

2) Unngå klorbleking. De små fine trådene kan bli sprø og knekke slik at de mister sin funksjon. 

3) Unngå tøymykner. Dette ødelegger klutene evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]