Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Temperatur og ventetid er viktig ved maling

  Kristian Owren/IFI.no, Frode Larsen/IFI.no, Per Erik Jæger/IFi.no, Flügger, Jordan
Hvor varmt det er i underlaget og hvor lenge malingen må herde, er to viktige faktorer å ta hensyn til når du skal male innendørs. Spesielt viktig er herdetid og temperatur ved bruk av sperrende malinger og grunninger på hytta.
HERDETID
HERDETID:Det er forskjell på tørketid og herdetid. Før en sperregrunning overmales, må den herde. Det kan ta mange timer. Frode Larsen/IFI.no

Ikke ha dårlig tid når du skal male innendørs hjemme eller på hytta. Enten du skal behandle panel, vinduer, lister, vegger eller gulv, må underlaget få opp temperaturen før du setter i gang.

Har hytta stått kald, må du påregne mange timer med fyring før rommet og underlaget er varmt nok for å males. Det vil også gå med tid til herding før du kan påføre neste sjikt.

Ventetiden er viktig for at du skal få det resultatet du ønsker deg.

Optimale forhold

Male
MALE: Et furukjøkken som skal males, trenger flere strøk. Det første er en grunning, gjerne med sperrende effekt som forhindrer gjennomslag av fargestoffer i treverket. Flügger

– Underlagts temperatur avgjør hvor lang tid grunning og maling trenger på seg for å herde. På emballasjen står tidsangivelser som gjelder ved optimal innendørstemperatur og luftfuktighet. Lavere temperaturer eller høyere luftfuktighet medfører lengre herdetid, sier Lars Petter Rustan hos verktøyprodusenten Jordan.

Det er viktig å være obs på forskjellen mellom overflatetørr og overmalbar maling. Den malte flaten kan føles klebefri og tørr lenge før den kan overmales. Risikoen ved å gå på for tidlig med neste sjikt, er at malingen du allerede har påført, løses opp eller at den sperrende effekten uteblir.

Sperring tar tid

Sperrer
SPERRER: Grunninger som sperrer for kvistgjennomslag og gulning fra gammelt panel virker ved å låse fargestoffene i grunningsjiktet. Dette krever at grunningen får herde skikkelig før den overmales. Kristian Owren/ifi.no

Skal du bruke en sperrende grunning, for eksempel kvist- og sperregrunn, på et gulnet panel som skal males, er det bra å vite at flere slike produkter trenger temperaturer på over 5-10 grader for å tørke og hefte til underlaget. Og det er både luften i omgivelsene og selve treverket som må ha nådd tilstrekkelig temperatur.

Etter påføring trenger en vanlig kvist- og sperregrunning ofte 8-12 timer i et optimalt klima på seg for å herde og bli overmalbar. Eksakt hvilke forhold som gjelder for produktet du skal bruke, står angitt på emballasjen. Reiser du til hytta over en langhelg, kan det ta mange timer fra du skrur opp varmen inne, til underlaget har nådd tilstrekkelig temperatur. Du må også påregne ekstra herdetid. 

Ugjort arbeid

Verktøy
VERKTØY: Godt verktøy spar tid og gjør jobben lettere å lykkes med. Jordan

– Ikke ha dårlig tid når du skal male. Alle malinger, og spesielt de sperrende produktene, må få tid på seg for å herde før de overmales. Herdingen binder fargestoffene som misfarger overflaten og fører til gulning. Har ikke første strøk herdet tilstrekkelig ved overmaling, trekker fargestoffene videre gjennom malingen du påfører, og du får skjolder og flekker etter kvister på den nymalte flaten, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Mer informasjon

Flügger

Jordan

Beckers

Butinox Interiør

Nordsjö

Miljømal

 

Les også En smal sak å male paneltak?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: