Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Temperatur og ventetid er viktig ved maling

Hvor varmt det er i underlaget og hvor lenge malingen må herde, er to viktige faktorer å ta hensyn til når du skal male innendørs. Spesielt viktig er herdetid og temperatur ved bruk av sperrende malinger og grunninger på hytta.

 • <b>HERDETID:</b>Det er forskjell på tørketid og herdetid. Før en sperregrunning overmales, må den herde. Det kan ta mange timer.

  Foto: Frode Larsen/ifi.no

 • <b>HYTTETUR: </b>Planlegger du hyttekos og oppussing på den samme turen? Ta deg god tid til kosen, mens malingen herder.

  Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

 • <b>MALE: </b>Et furukjøkken som skal males, trenger flere strøk. Det første er en grunning, gjerne med sperrende effekt som forhindrer gjennomslag av fargestoffer i treverket.

  Foto: Flügger

 • <b>PANEL: </b>Temperaturen i både rommet og underlaget må være god før du maler innendørs. Har hytta ikke vært oppvarmet, vil det ta lang tid før varmet går opp i panelet.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>SPERRER: </b>Grunninger som sperrer for kvistgjennomslag og gulning fra gammelt panel virker ved å låse fargestoffene i grunningsjiktet. Dette krever at grunningen får herde skikkelig før den overmales.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>VERKTØY: </b>Godt verktøy spar tid og gjør jobben lettere å lykkes med.

  Foto: Jordan

Annonse
Annonse
HERDETID

HERDETID:Det er forskjell på tørketid og herdetid. Før en sperregrunning overmales, må den herde. Det kan ta mange timer.
(Frode Larsen/IFI.no)

Ikke ha dårlig tid når du skal male innendørs hjemme eller på hytta. Enten du skal behandle panel, vinduer, lister, vegger eller gulv, må underlaget få opp temperaturen før du setter i gang.

Har hytta stått kald, må du påregne mange timer med fyring før rommet og underlaget er varmt nok for å males. Det vil også gå med tid til herding før du kan påføre neste sjikt.

Ventetiden er viktig for at du skal få det resultatet du ønsker deg.

Hyttetur

HYTTETUR: Planlegger du hyttekos og oppussing på den samme turen? Ta deg god tid til kosen, mens malingen herder.
(Per Erik Jæger/IFI.no)

Optimale forhold

Male

MALE: Et furukjøkken som skal males, trenger flere strøk. Det første er en grunning, gjerne med sperrende effekt som forhindrer gjennomslag av fargestoffer i treverket.
(Flügger)

– Underlagts temperatur avgjør hvor lang tid grunning og maling trenger på seg for å herde. På emballasjen står tidsangivelser som gjelder ved optimal innendørstemperatur og luftfuktighet. Lavere temperaturer eller høyere luftfuktighet medfører lengre herdetid, sier Lars Petter Rustan hos verktøyprodusenten Jordan.

Det er viktig å være obs på forskjellen mellom overflatetørr og overmalbar maling. Den malte flaten kan føles klebefri og tørr lenge før den kan overmales. Risikoen ved å gå på for tidlig med neste sjikt, er at malingen du allerede har påført, løses opp eller at den sperrende effekten uteblir.

Sperring tar tid

Sperrer

SPERRER: Grunninger som sperrer for kvistgjennomslag og gulning fra gammelt panel virker ved å låse fargestoffene i grunningsjiktet. Dette krever at grunningen får herde skikkelig før den overmales.
(Kristian Owren/ifi.no)

Skal du bruke en sperrende grunning, for eksempel kvist- og sperregrunn, på et gulnet panel som skal males, er det bra å vite at flere slike produkter trenger temperaturer på over 5-10 grader for å tørke og hefte til underlaget. Og det er både luften i omgivelsene og selve treverket som må ha nådd tilstrekkelig temperatur.

Etter påføring trenger en vanlig kvist- og sperregrunning ofte 8-12 timer i et optimalt klima på seg for å herde og bli overmalbar. Eksakt hvilke forhold som gjelder for produktet du skal bruke, står angitt på emballasjen. Reiser du til hytta over en langhelg, kan det ta mange timer fra du skrur opp varmen inne, til underlaget har nådd tilstrekkelig temperatur. Du må også påregne ekstra herdetid. 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]