IFI logo
Se flere bilder
Nå bør du male panelet!

Foto: Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no

Nå bør du male panelet!

Har du planer om å male panelet inne i år? Da bør du ikke utsette det lenger. Nå er nemlig den beste paneltiden.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om du går med maleplaner for det innvendige panelet, bør disse planene settes i live så fort som mulig. Nå er nemlig den perfekte tiden for å male panel.

– Hvis du har treverk som skal males inne, bør du gjøre det nå. Det kalde og tørre vinterværet er et perfekt utgangspunkt for jobben, sier John Morten Åvik, malermester og distriktssjef hos Beckers.

Kald, tørr luft ute og kunstig oppvarming inne, gjør luften i boligen tørr.

– I januar, februar og begynnelsen av mars er luftfuktigheten inne på sitt laveste. Det betyr også at treverket er på sitt tørreste. Og når det er tørt, trekker det seg sammen, og du får behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker ved høyere fuktinnhold. Da er sjansen minst for at det vil komme skjemmende krympesprekker senere, forklarer Åvik.

Se flere bilder
Hvitmalt panel

Foto: Jan Larsen/ifi.no

NYMALT: Det er ingen sak å male panelet – og gjør du det nå, vil du få det beste resultatet.

Sjekk fukten

Han råder uansett deg som skal male panelet til å gjøre en enkel vurdering av underlaget først, slik at du er sikker på at forholdene er ideelle.

– Gjør en stikkprøve med en fuktmåler for å være på den sikre siden. Treverket bør ideelt ha en fuktighet på ca. 12-14 prosent når du skal male, litt avhengig av type treverk, sier han. Rimelige fuktindikatorer kan skaffes hos din nærmeste forhandler av maling.

Se flere bilder
Blåmalt panel

Foto: Kristian Owren/ifi.no

TRADISJON: Vi har lang tradisjon med treverk i interiøret. Vi liker lunheten panelvegger gir.

Risikoen ved å vente

Hvis du utsetter malejobben til våren eller sommeren, når luftfuktigheten er høy, risikerer du å sitte igjen med synlige krympesprekker – som ikke er særlig pent.

– Om sommeren utvides treverket inne. Hvis du maler panelet da, vil malingen sprekke opp igjen når været blir kaldere og treverket krymper. Da vil du få områder med bart treverk. Derfor bør du utnytte den tørre luften nå til å male, forklarer Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Sperr kvistene

Fremgangsmåten for å male panel varierer noe, avhengig av om det er nytt eller tidligere malt panel. Særlig med nytt panel er det viktig å huske på kvistgrunningen.

– Sørg for at treverket er tørt og rent. Deretter bruker du en kvistgrunn, slik at du ikke får synlige kvister gjennom malingen. Det er særlig viktig hvis det er furupanel, sier Fridheim.

Også ved tidligere malt panel bør du gå over med kvistgrunn der du ser flekker fra kvister gjennom den gamle malingen.

– Ta deg tid til å sparkle store hull og spikerhull med en fyller, og gå over og tett sprekker og glipper mellom list og panel med en multisealer. Det er litt ekstra jobb, men du vil få et mye mer ensartet resultat, som vil se mye penere ut, forklarer Fridheim.

Etter at treverket er rent, kvistene er sperret og hullene er tettet, er det tid for grunning.

– Bruk en sperregrunning for å sikre deg maksimalt mot gjennomslag. La den tørke så lenge det er oppgitt på boksen. Da får den funksjonen den skal ha. Mal deretter to strøk med en god akrylmaling i ønsket glans. Jeg liker personlig å påføre med rull og bruke en fordriver etterpå. Da får jeg på riktig mengde maling, og med skikkelig godt verktøy blir resultatet veldig bra, avslutter Åvik.

Se flere bilder
Påfør maling med rull

Foto: Chera Westman/ifi.no

RULL: – Klisjeen om at verktøyet er halve jobben, er faktisk helt sann, sier John Morten Åvik hos Beckers. Selv liker han å påføre med rull, før han etterstryker.

Se flere bilder
Fordriver på panel

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORDRIVER: Når du påfører malingen med rull, bør du bruke en fordriver etterpå, slik at du unngår rullestruktur.

Mer informasjon:

Beckers

Flügger

 

Butinox

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.