Byggma annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Ikke gjør disse feilene før du maler

  •  
  •  
VIKTIG VERKTØY: Ikke tenk at «verktøy er verktøy». Ulike pensler passer til ulike jobber. (Foto: Jordan)   Bilder av: Beckers, Jordan og Nordsjö
Planleggingen og forarbeidet du gjør før du åpner malespannet og tar fatt i penselen er vel så viktig som selve malejobben. Unngå disse feilene, så blir jobben enklere, du blir raskere ferdig og du får et bedre resultat.

Her er seks feil du ikke bør gjøre i planleggings- og forarbeidsfasen.

1. Utsette å booke håndverker

Skal du sette bort jobben til en proff, og tenker at du har all verdens tid? Ikke gå i fella og utsett håndverkerletingen for lenge. Det er nemlig kamp om de flinkeste. Starter du i god tid, får du også bedre tid til å sjekke kompetansen og referanser og skrive en skikkelig kontrakt.

2. Glemme å kjøpe inn det du trenger

<b>RESULTAT:</b> For at jobben skal gå raskest, være enklest og gi best resultat, bør du vie tid til planlegging og forarbeid. (Foto: Beckers)
RESULTAT: For at jobben skal gå raskest, være enklest og gi best resultat, bør du vie tid til planlegging og forarbeid. (Foto: Beckers)

Det er lett å glemme at du faktisk trenger mer enn bare maling og rulle når du skal male en vegg. Skriv opp en handleliste i forkant og kjøp inn alt du behøver. I tillegg til maling, pensler og ruller trenger du blant annet dekkefilt, maskeringstape, rørepinne, boksåpner, hansker, kluter, forlengerskaft, slipeklosser og malervask.

3. Tenke at «verktøy er verktøy» og «maling er maling»

Det er en grunn til at utvalget av ulike pensler, ruller og malinger er så stort. Det er fordi du skal kunne finne akkurat det som passer til den jobben du skal gjøre. Ikke ta det første du finner og sats på at det funker. Velg pensler og ruller av god kvalitet som passer til underlaget og gå for maling som egner seg i rommet og på de flatene du skal male. Noen malinger egner seg bedre til kjøkken, andre til soverom, og noen til vegger og andre til lister. Vær bevisst når du kjøper!

4. Droppe å male oppstrøksprøver

Ikke tenk at du skal spare tid ved å droppe oppstrøksprøvene. Alltid test fargen før du kjøper. Da unngår du overraskelser når fargen kommer opp på veggen. Mal gjerne en stor plate du kan flytte rundt på, så du ser fargen ulike steder. La den stå døgnet gjennom, slik at du ser hvordan fargen forandrer seg med lyset.

<b>TEST:</b> For all del, ikke dropp oppstrøksprøvene. Det er viktig å teste fargene. (Foto: Nordsjö)
TEST: For all del, ikke dropp oppstrøksprøvene. Det er viktig å teste fargene. (Foto: Nordsjö)

5. Slurve med forarbeidet

<b>HOVEDREGEL:</b> Det vil ikke lønne seg å slurve med forarbeidet. Hovedregelen er at underlaget skal være rent, fast og tørt. (Foto: Jordan)
HOVEDREGEL: Det vil ikke lønne seg å slurve med forarbeidet. Hovedregelen er at underlaget skal være rent, fast og tørt. (Foto: Jordan)

Hvis du slurver med forarbeidet, vil det synes når du er ferdig. Så ikke vær så ivrig at du går rett på malingen. Det er nemlig ingen god idé å droppe rengjøringen eller støvfjerningen. Husk at underlaget alltid skal være rent, tørt og fast før du maler. Det gir et bedre og mer holdbart resultat.

6. Være redd for å spørre om hjelp

Ingen spørsmål er dumme, så du må aldri være redd for å spørre om hjelp. Dra ned til din lokale fargehandel, ring en håndverker eller forhør deg med teknisk service hos maling- eller verktøyprodusenten. Spør om alt du lurer på!

Les også 5 planleggingstips for effektiv oppussing

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Før du begynner

Beckers annons

Nyeste artikler

TilTak annons