Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Derfor bør du IKKE droppe kontrakt

  •  
  •  
SKRIV UNDER: Du gjør lurt i å skrive kontrakt når du hyrer inn håndverker.   Bilder av: Robert Walmann/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Nordsjö
To av tre dropper å skrive kontrakt med håndverkeren. Her er grunnene til at det er en dårlig idé.
<b>GOD GRUNN</b>: – Kontraktskriving er grunnlaget for et godt prosjekt, sier Stein Hesstvedt i MLF.
GOD GRUNN: – Kontraktskriving er grunnlaget for et godt prosjekt, sier Stein Hesstvedt i MLF.

En ny rapport fra Sifo, Statens institutt for forbruksforskning, viser at hele to av tre ikke inngår skriftlig kontrakt med håndverkeren. Blir du en del av den statistikken, kan det koste deg dyrt. Skriver du ikke kontrakt, kan du nemlig møte på mye unødvendig hodebry, krangling og ekstrakostnader.

– Kontraktskriving er grunnlaget for et godt prosjekt, med høy kvalitet og forutsigbarhet i pris og leveringstid. Benytter du en seriøs aktør og skriver kontrakt, har du et godt utgangspunkt, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

Farene er mange

<b>TRYGG</b>: Det er en stor trygghet for deg som kunde å kunne vise til en underskrevet kontrakt.
TRYGG: Det er en stor trygghet for deg som kunde å kunne vise til en underskrevet kontrakt.

Det er mange grunner til at det er en dårlig idé å droppe kontraktskrivingen.

– Ja, du kan støte på mange utfordringer. Uenighet om pris, kvalitet og tid er noen av dem. Det er et stort problem når du som kunde forventer at du får noe annet enn det du faktisk får. Uten kontrakt ligger du også mye dårligere an hvis det skulle oppstå en konflikt og du vil klage, sier Hesstvedt.

En stor del av klagene Forbrukerrådet mottar gjelder håndverktjenester. Der går det mye i uenighet om kvalitet, pris og forsinkelser. Slike tvister er både tids- og kostnadskrevende. Men du kan også støte på mer alvorlige problemer. Hvis du ikke skriver kontrakt og håndverkeren ikke er ansatt noe sted eller har enkeltmannsforetak, risikerer du i verste fall å bli holdt ansvarlig for arbeidsulykker. 

En stor trygghet

– Skriv kontrakt så du som kunde kan føle deg trygg. Det finnes enkle standardkontrakter du kan benytte deg av. I tillegg bør du sjekke firmaets økonomiske situasjon, referanser og hvorvidt de er medlem av en bransjeforening. Er de det, borger det for fagkunnskap og kvalitet, og du har en ekstra sikkerhet, forklarer Hesstvedt.

Gratis standardkontrakt kan lastes ned fra internett, blant annet på Forbrukerrådets nettsider. Det er uansett viktig at kontrakten inneholder en arbeidsbeskrivelse og forventning til resultat, avtale om pris, hvordan betalingen skal skje, dato for oppstart og ferdigstillelse, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar og avtale om erstatning ved forsinkelse (dagmulkt).

Mer informasjon

MLF

Forbrukerrådet

Les også Gjør en bakgrunnssjekk av håndverkere

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Før du begynner

Beckers annons

Nyeste artikler