Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Slik unngår du falske «mestere»

Mange håndverkere smykker seg med fjonge titler. Men ikke alle som titulerer seg som «mester» i faget har rett til det.

cloud_download
fullscreen
 • Det finnes mange mestere som kan bære tittelen med stolthet. Det er disse det gjelder å finne.

  Foto:

 • Einar Hanisch, fagsjef i MLF, er bekymret for den falske markedsføringen av mestertittelen. – Det er et stort problem, sier han.

  Foto:

 • For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.

  Foto:

 • Bruker du et firma under MLF-propellen, kan du være trygg.

  Foto:

Annonse

I fjor ble det ifølge Mesterbrev fulgt opp 70 saker som omhandlet misbruk av mestermerket og mestertittelen. Alle sakene unntatt én gjaldt byggfagene.

– I malerbransjen er falsk markedsføring av mestertittelen et stort problem. Jeg har selv sett mange eksempler på bedrifter som markedsfører seg som mestere uten å være det, sier Einar Hanisch, fagsjef i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

Penger inn – kvalitet ut?

Einar Hanisch, fagsjef i MLF, er bekymret for den falske markedsføringen av mestertittelen. – Det er et stort problem, sier han.

Einar Hanisch, fagsjef i MLF, er bekymret for den falske markedsføringen av mestertittelen. – Det er et stort problem, sier han.

Nordmenn bruker milliarder av kroner på oppussing hvert år. Vi er opptatt av å ha det fint rundt oss. Når vi bruker så mye penger på noe, ønsker vi selvsagt at resultatet skal bli best mulig. Da er det viktig at de som utfører arbeidet, er godt kvalifiserte.

– Når personer og bedrifter utgir seg for å inneha en kompetanse de ikke har, blir jo kunden lurt. Det er dermed stor risiko for at arbeidet utføres på feil måte, og at kunden får et dårlig produkt, advarer Hanisch.

Han er også bekymret for hvordan disse falske mesterne ødelegger bransjens renommé.

– Ved at kundene får dårlige produkter av det som oppfattes som fagfolk, svekkes også statusen til faget og bransjen. Det er derfor avgjørende at vi bekjemper dette problemet, sier han.

Velg en ekte mester

Bruker du et firma under MLF-propellen, kan du være trygg.

Bruker du et firma under MLF-propellen, kan du være trygg.

Mestertittelen er et kvalitetsstempel. De som bærer tittelen rettmessig har fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis. De kan faget sitt. Derfor lønner det seg å hyre inn de ekte mesterne. Og du kan altså ikke stole blindt på alle som smykker seg med mestertittelen.

– Det tryggeste privatpersoner kan gjøre i dette markedet er å velge en av våre medlemsbedrifter i MLF. Der har alle bedrifter mesterkompetanse. Da er du sikret at håndverkeren er den han utgir seg for å være, sier Hanisch.

Du kan også sjekke om mesteren er registrert i Mesterregisteret. Dette er en oversikt over mer enn 17.000 håndverkere, der alle som er registrert er godkjente, aktive mestere eller mesterbedrifter.

Meld fra

For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.

For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.

Mester er en beskyttet tittel. De som benytter seg av tittelen eller merket må ha fått tildelt mesterbrev av Mesterbrevnemda, og de må ha betalt en årlig avgift. Urettmessig bruk av mestermerket eller -tittelen er ulovlig. Derfor bør du alltid melde fra dersom du blir oppmerksom på urettmessig bruk. Dette er også av hensyn til andre, slik at ikke flere støter på samme problemer.

– Det er viktig at bedrifter og privatpersoner som ser denne alvorlige typen falsk markedsføring melder fra til oss i MLF, til Mesterbrevnemnda eller eventuelt andre instanser, avslutter Hanisch.

Mer informasjon

Mer informasjon:

MLF

Mesterregisteret

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]