IFI logo
Se flere bilder
Sett opp spilepanel i rekordfart

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Sett opp spilepanel i rekordfart

Spilepanel har de siste årene fått fart i norske hjem, og med riktig fremgangsmåte kan du enkelt sette dem opp selv. Bli med og se hvordan du kan fornye rommet ditt i rekordfart.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Spilepanel gir et elegant uttrykk og kan tilpasses ulike stiler og rom - men hvordan går du egentlig frem for å montere dem? Hvilke verktøy trenger du, og hvilke tips bør du følge for å få et perfekt resultat?

Vi besøkte Owe Busland hos IBG i deres lokaler på Brobekk i Oslo, hvor han viser steg for steg hvordan du kan lykkes med ditt eget spileprosjekt. Fra valg av materialer til montering – her får du alle rådene du trenger for å komme i gang.

– I dag skal vi vise dere hvordan du lett kan sette opp en spilevegg. Det som er litt spennende er at vi skal sette opp spilepaneler med en beige bakgrunn, sier Busland. Sort har lenge vært den dominerende fargen på filtbaksiden til spilepaneler.

– Det som er fint med disse platene er at det er en akustikkfilt på baksiden som demper akustikken i rommet, sier legger han til.

Se flere bilder
lys bakgrunn på spilepanel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LYS BAKGRUNN: – Her er samme spilene med en sort filtbakgrunn, personlig synes jeg en beige bakgrunn gjør det litt lettere for øyne, men smak og behag, sier Owe Busland.

Riktig verktøy

Du trenger litt verktøy når du skal sette opp spilepanel. Du bør ha en drill, en sag av et slag, for eksempel en sirkelsag – og du trenger noe å måle med. Du trenger skruer eller monteringslim, hva du bør bruke avhenger av overflaten spilepanelet skal monteres på. Hvis du ønsker å montere spilene på en murvegg, vil det være veldig mye enklere å velge et godt lim.

Se flere bilder
Verktøy til montering av spilepanel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY: Du bør ha en drill, en sag av et slag, for eksempel en sirkelsag – og du trenger noe å måle med. Du trenger skruer eller monteringslim, hva du bør bruke avhenger av overflaten spilepanelet skal monteres på.

– Hvis du for eksempel skal ha spilepanelet rundt ett stikk på en vegg, så er det fint å ha en multisag med et godt feinblad til å kappe rundt. Det er også smart å bruke en tape når du skal kutte lengdene på panelet, da unngår du at det fliser når du sager, sier Busland.

– Når det gjelder skruer så anbefales det å bruke skruer i samme farge som filtbaksiden til panelet. Siden vi har spilepanel med beige filtbakgrunn, så bruker vi også skruer med beige hoder. Skruene jeg bruker i dag er 258x60 millimeter, legger han til.

Se flere bilder
Skruer med beige hode

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKRUER: Det anbefales å bruke skruer i samme farge som filtbaksiden til panelet. Siden spilepanelene har beige filtbakgrunn, brukes også skruer med beige hoder.

Mål opp

Det første du gjør er å måle høyden og bredden på veggen. Her må du velge om du skal måle fra gulvlisten og opp til taket, eller om du ønsker å ta av listene og montere fra gulvet og opp. Neste steg er å finne frem platene og måle og kappe dem i riktig lengde.

Se flere bilder
måle høyden på veggen før kapping

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MÅL OPP: Mål og finn høyden på veggen. Her må du velge om du skal måle fra gulvlisten og opp til taket, eller om du ønsker å ta av listene og montere panelet fra gulvet og opp.

– Det er her tapen kommer inn i bildet. Etter du har satt strek der du skal kappe legger du en tape på tvers av platen på streken. Tapen gjør at det fliser mindre når du sager, og du får et penere resultat, sier Busland.

– Det som kan være smart er å kappe opp alle lengdene du trenger. Da kan du gå rett på montering. Du kan velge om du vil både skru og lime, men vi har valgt å bare skru i dag, legger han til.

Se flere bilder
Kappe spilepanel med sag.

Foto: IBG

TAPE: Etter du har satt strek der du skal kappe legger du en tape på tvers av platen på streken. Tapen gjør at det fliser mindre når du sager, og du får et penere resultat.

Sett opp spilepanelet

Selve monteringen går fort om det meste er forhåndskappet. Om du har murvegg og skal lime, påfører du jevne striper med monteringslim på baksiden av filten med en fugepistol. Deretter klemmer du spilepanelet lett mot veggen, og legger et jevnt trykk over hele panelet for å sikre at alt monteringslimet får feste.

– Har du gipsvegg er det lurt å finne stenderne eller bruker gipsanker. Er du usikker, så limer du, sier Busland.

– Et lite tips er å starte med å feste hvert spilepanel med én skru og etterskru dem når alle er på veggen. De er ikke så veldig tunge, og det er relativt enkelt å få dem alle på veggen. Når alle er festet med én skru, så går du over og fester alle platene med 3x5 skruer. 15 skruer totalt på hver plate, legger han til. 

Se flere bilder
Montere spilepanel på veggen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MONTERING: Starte med å feste hvert spilepanel med én skru. Når alle spilepanelene er festet, går du over og etterskrur hvert panel med 3x5 skruer.

Mange muligheter

Det at spilepanelene kommer med filtbakgrunn i ulike farger gjør at mulighetene blir mange. Om du ønsker en veldig spesifikk farge på selve spilene, finnes det også paneler i ubehandlet eikefinér, som betyr at du selv kan olje den opp i fargen du ønsker deg.

– Spileplater kan brukes i alle tørre rom, men vi har også spileplater som du kan bruke på våtrom. De er laget av en foam som ikke trekker til seg vann. Det som også er litt gøy med dem er at de også kan brukes ute, tipser Busland.

Se flere bilder
allsidig bruk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ALLSIDIG BRUK: Du kan også få spilepanel som kan brukes på våtrom. Baksiden er laget av en foam som ikke tiltrekker seg vann. De kan også brukes ute.

Lister i samme farge

Om du bestemmer deg for å stoppe og ikke dekke hele veggen, så kan du kjøpe en endelist i samme farge som panelet. Kapp til lengde og monter den på enden av spilepanelet. Da får du samme distanse mellom spilene. Denne listen må limes med monteringslim.

Se flere bilder
Endelist av samme farge som spilepanelene

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LIK FARGE: Om du bestemmer deg for å stoppe og ikke dekke hele veggen, så kan du kjøpe en endelist i samme farge som panelet. Denne listen må limes med monteringslim. 

– Dette tok oss cirka 30 minutter å måle, kappe og skru spilepanelene på veggen, avslutter Busland fornøyd.    

Se flere bilder
Owe Busland poserer foran ferdig spilevegg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORT GJORT: Owe Busland poserer fornøyd foran den nye spileveggen på et av møterommene til IBG. Hele prosessen tok i underkant av 30 minutter.

Mer informasjon
Les mer
Spilepanel del 1


@fargetv Owe fra IBG skal vise hvordan du enkelt kan montere spileplater. Han starter med å gå gjennom verktøy, forarbeid, og kapping av spileplatene 🙌🤗 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #interiør #design #IBG #spileplater #spiler ♬ Chill pop/cute/light/OP(1521164) - zukisuzuki


@fargetv Owe viser hvordan du setter opp og fester spileplatene. Hvordan festes de på mur eller gipsflater? Det får du svaret på her 🤌🤩 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #interiør #design #IBG #spileplater #spiler ♬ Chill pop/cute/light/OP(1521164) - zukisuzuki
Spilepanel del 3


@fargetv Owe runder av oppsettet av spileplatene med å dele noen kule tips han har på lur 👀 Hva liker du best? Sort eller beige filtbakgrunn? 🤔 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #interiør #design #IBG #spileplater #spiler ♬ Chill pop/cute/light/OP(1521164) - zukisuzuki
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.