IFI logo
Se flere bilder
Slik legger du fiskebensparkett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Slik legger du fiskebensparkett

Fiskebensparkett er blitt et meget populært gulv de siste årene. Stadig flere gjenoppdager de klassiske mønstergulvene og legger sin elsk på det eksklusive uttrykket de gir. Men nå må du lære et nytt ord: hvalbensparkett.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hvalbeinsparkett kombinerer de to større trendene i gulvbildet nå: fiskebensparkett og storformat. Sammen blir det til et mønstergulv med meget store og lange bord. Vi fikk Tom Gravdal, distriktssjef hos BOEN, til å vise hvordan det legges.

Det er ikke så mye verktøy som er nødvendig når du skal legge fiskebensparkett.

– Det som er viktigst er at du har en meterstokk, blyant, noe å skjære med, for eksempel en sirkelsag eller en gjærsag. Du trenger også en kniv og avstandsklosser. Vi har avstandsklosser som er justerbare, de er veldig fine å bruke om veggen ikke er helt rett. Du bør også ha en slagkloss og en gummihammer. Jeg liker å bruke en som er hvit og ikke sort. Det er for å unngå å sette igjen sorte merker på gulvet, sier Gravdal.

Se flere bilder
Verktøy for legging av fiskebensparkett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DETTE TRENGER DU: Her er verktøy og utstyr du trenger for å legge fiskebensparkett. En industriell støvsuger som kan kobles på sagen er også fin å ha. Da slipper du å få sagmugg overalt.

Før du starter

– Det første du bør gjøre er å finne ut hvilken type undergulv du har. Skal du legge parketten på betong må du alltid bruke et underlag med fuktsperre, sier han.

Se flere bilder
Fuktsperre - underlag

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FUKTSPERRE: Om du skal legge fiskebensparkett på et betonggulv skal du bruke et underlag med fuktsperre som skal tapes i alle skjøter.

Fiskebensparkett krever også litt planlegging før du setter i gang, da unngår du unødvendig mye kapp, og du får et penere resultat.

– Når du skal dele inn fiskebensparketten så må du finne senter av bredden du skal legge, altså senter av rommet, for å deretter forskyve senter 75 millimeter mot venstre. Grunnen til at du gjør det er at du skal få like lengder på bordene på hver side av gulvet, legger han til.

Se flere bilder
Oppstreking av senterpunktet i rommet

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SENTER: Før du setter i gang må du finne senteret i rommet. Det blir utgangspunktet før den første starttrekanten du må lage. Om du har en laser kan du bruke den for å finne bredden på rommet og deretter måle deg til midten.

Legge gulvet

Når du har målt opp og fått senterlinjen som du skal følge, så starter du med å lage starttrekantene som blir utgangspunktet for gulvleggingen.

– For å lage trekantene trenger du tre B-planker og to A-planker. Informasjonen om hva som er hva står på pakken parkettbordene kommer i, sier Gravdal.

Se flere bilder
A-plank og B-plank

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIKTIG PLANK: Når du legger fiskebensparkett kombinerer du A- og B-planker. På pakken står det hva som er hva. For å lage starttrekantene bruker du tre B-planker og to A-planker.

– Det er viktig å passe på at bordene ligger helt jevnt når de slås sammen. Da får du tette og fine skjøter. Når alle plankene er satt sammen skal de kappes. Bruk en rettholt, en lang linjal eller noe annet som er rett for å dra en strek. Bruk hjørnet ytterst på bordet til høyre som utgangspunkt, og følg vinkelen som er i midten av trekanten.

Se flere bilder
Strek opp før kapping av starttrekant

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RETT STREK: Bruk en linjal, eller rettholt når du skal sette strek før starttrekantene kappes. Bruk hjørnet ytterst på parkettbordet til høyre som startpunkt, og følg vinkelen som er i midten av trekanten.

Når bordene skal sages er det fint å bruke en sirkelsag. Legg gjerne en plank eller et parkettbord under for å få løftet de sammensatte bordene litt opp fra gulvet.    

Se flere bilder
Kappe starttrekant med sirkelsag

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

OPP FRA GULVET: Bruk en sirkelsag til å kappe langs streken. Legg gjerne en plank eller et parkettbord under for å få løftet de sammensatte bordene litt opp fra gulvet.

La puslespillet begynne

Når alle trekantene er ferdige og er lagt inntil veggen er neste steg å knyte dem sammen. Det er bare «plankekjøring» ifølge Gravdal.

– Du begynner igjen der du har senterlinjen, og start med en A-plank slik at du får det samme mønsteret hele veien. Det er veldig viktig at skjøtene ligger helt jevnt før du slår sammen plankene. Juster de andre trekantene underveis slik de passer og blir knyttet sammen med plankene du legger ned. Når planken ligger jevnt og fint gir du den et par forsiktige kakk med slagklossen, sier han.

Se flere bilder
knytt sammen starttrekantene

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KNYTT SAMMEN: Når alle trekantene er ferdige og er lagt inntil veggen er neste steg å knyte dem sammen. Legg hele gulvet er låst med A-planker, gjør du det samme med B-planker.

– Når du skal legge et parkettbord må du ha litt vinkling på det, da er det mye enklere å få det inn i sporet. Når hele rekken er låst med A-planker er neste steg å ta andre siden med B-plankene. For å forsikre deg at du legger riktig, så kan du se at de store leppene på parkettbordet alltid peker ut, legger han til.    

Se flere bilder
Vinkel på parkettmord når det legges

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VINKEL: Når du legger parkettbordene bør du ha litt vinkel på dem når de skyves sammen. Da er det enklere å få det inn i sporet.

Lagt feil?

Om ikke alle skjøtene har blitt ført skikkelig sammen kan du oppleve at det blir litt mellomrom mellom plankene, eller om du legger merke til det er noen feil, skader eller andre ting. Om dette ikke blir rettet opp vil det følge deg gjennom hele leggingen, og kan gi et dårligere sluttresultat.

– Om du ser at det er en glippe, skader på gulvet, eller at du har lagt feil må du løsne planken og legge det på nytt. Da trenger du en spesialnøkkel som kan bestilles med når du kjøper gulvet. I motsetning til vanlig parkett, så får du ikke klikket opp en fiskebensparkett, siden den er låst i kortskjøten. Sett nøkkelen inn langs kortskjøten til den er helt inne, deretter kan du klikke opp parkettbordet, sier Gravdal.

Se flere bilder
nøkkel for å låse opp parkettbord, kortskjøt

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

NØKKEL: Om du ser skader, feil og mangler, eller rett og slett har lagt feil, så kan du bruke en slik nøkkel til å låse opp kortskjøten slik du får vippet ut parkettbordet.

Kappe enden

Når du har jobbet deg til enden av rommet må du kappe til parkettbordene inntil veggen i en 45 grader vinkel. Her finnes det flere løsninger. En løsning kan være å bruke en hurtigvinkel som gjør at du enkelt kan beregne vinkelen bordene skal kappes i. Om du bare har en vanlig vinkel tilgjengelig må du måle deg frem til riktig vinkel. Det gjør du ved å bruke bredden på parkettbordet.

Se flere bilder
Måle opp 45 grader vinkel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

45 GRADER: Bordene inntil veggen kappes i en 45 graders vinkel. Her kan du benytte en hurtigvinkel, eller bruke en vanlig vinkel og meterstokk for å måle deg frem til riktig vinkel.            


Se flere bilder
måle riktig før kapping av 45 graders vinkel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MÅL DEG FREM: Mål lengden på forrige parkettbord, merk, og sett en strek på andre siden ved å bruke en vinkel. Mål deretter like langt som bordet er bredt på langsiden, og dra en strek diagonalt.    

Bruk avkappet

Når du har lagt hele gulvet, og kommer til enden av rommet, er det litt pirkearbeid å få de siste plankene på plass. Her er anbefalingen å bruke det du kan av avkappet fra tidligere i leggingen. På den måten slipper du å kappe små biter av hele bord, og du kan få ned mengden svinn.

Se flere bilder
ferdig gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FERDIG GULV: Når du har lagt hele gulvet og kommer til enden av rommet, kan det være litt pirkearbeid å få de siste plankene på plass. Det anbefales derfor å bruke avkapp fra tidligere i leggingen. På denne måten unngår du å kappe små biter av hele bord, og du kan redusere mengden svinn.

Listverk

Når hele rommet er ferdig lagt vil man gjerne ha gulvlister som er med på å ramme inn gulvet. Tom Gravdal anbefaler å velge gulvlister i samme farge som gulvet. Da får du et mer eksklusivt og pent resultat.

– Du vil oppleve en vesentlig forskjell av å velge matchende gulvlister kontra en standard hvit gulvlist. Det gir en helt annen følelse av rommet, avslutter han.

Se flere bilder
Matchende gulvlist

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LISTER: Tom Gravdal anbefaler å velge gulvlister i samme farge som gulvet. – Du vil oppleve en vesentlig forskjell av å velge matchende gulvlister. Det gir en helt annen følelse av rommet, sier han.

Mer informasjon
Les mer
Fiskebensparkett 1


@fargetv Endelig har vi fått filmet dette mye etterspurte tema! Fiskebensparkett 🤩 Eller… hvalbensparkett da, som denne storformatversjonen blir kalt. Tom fra Boen skal vise oss steg for steg. Følg med! 😍 #f#foryouf#foryoupagef#fypf#fordegi#ifiinspirasjoni#interiørf#fargerd#designo#oppussinggjørdetselv #boen #fiskebensparkett #gulv ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskepensparkett 2


@fargetv Tom starter med å legge gulvet, og begynner å konsturere trekantene! #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #boen #fiskebensparkett ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskebensparkett 3


@fargetv Tom viser hvordan han låser gulvbordene og jobber videre med gulvet 😍 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #boen #fiskebensparkett ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskebensparkett 4


@fargetv Tom viser videre legging av gulvet, avsluttet med en liten timelaps 😍 💨 #foryou #foryoupage #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #boen #fiskebeinsparkett ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskebensparkett 5


@fargetv Tom viser hvordan du måler og kapper bordene i enden av rommet 🙌 📐 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #interiør #boen #design #fiskebensparkett #gulv ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskebensparkett 6


@fargetv Tom forklarer hvordan du låser opp et bord slik du kan ta det opp om det har skader, feil eller andre ting 🤗 🗝️ #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #gjørdetselv #interiør #design #boen #fiskebeinsparkett ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Fiskebensparkett 7


@fargetv Tom viser hvordan han renskjærer det ferdiglagte gulvet før han monterer matchende gulvlister 😍 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #farger #gjørdetselv #interiør #design #boen #fiskebeinsparkett #fiskebensparkett ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.