IFI logo
Se flere bilder
Slik vasker og renser du terrassen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Slik vasker og renser du terrassen

Å få fjernet løst og inngrodd smuss og skitt fra terrassen hvert år forlenger levetiden til både treverket og overflatebehandlingen. Helge Christiansen hos Krefting har noen gode tips om hvordan du lykkes med både vask og rens av terrassen.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor bør jeg vaske terrassen?

Å få fjernet løst og inngrodd smuss og skitt fra terrassen hvert år, forlenger levetiden både på treverket og overflatebehandlingen. Det er derfor anbefalt å gjøre det til en vane å starte utendørssesongen med litt terrassepleie.

Annonse

Ikke noe er mer utsatt for værgudenes vrede enn terrassen. Den tar imot absolutt alt - forurensning, sol, regn, hagl, is og vind og et stadig tråkk. Derfor er belastningen ekstrem. Det er også grunnen til at terrassebordene bør få skikkelig pleie i starten av hver utendørssesong.

I de fleste tilfeller er det nok med en skikkelig terrassevask en gang i året, men om overflatebehandlingen er slitt og falmet kan det være et alternativ å rense den før ny behandling.

Helge Christiansen hos Krefting viser begge løsningene.

Rydd unna og gjør klart

Før du setter i gang med arbeidet bør du rydde unna utemøbler, blomsterpotter og andre ting som står løst på terrassen. Bruk gjerne også en myk kost og fei bort løstliggende ting fra overflaten.

Er du usikker på om terrassebeisen må fornyes, eller om den holder ett år til, ser du det bedre når uteplassen har blitt rengjort. Du ser at plattingen trenger ny behandling når treverket virker tørt og slitt, og når regnvann ikke lenger perler seg på overflaten, men trekker ned i treverket. Og når du først er i gang, hvorfor ikke vaske litt mer?

– Har du først ryddet terrassen for møbler og annet for å vaske den, kan du like godt ta husveggen bak også. Da tar du to fluer i en smekk, og det ser mye finere ut når du er ferdig, tipser Åsa Schaanning hos Jordan.

Se flere bilder
Vask veggen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VASK VEGGEN: Når du først har ryddet unna er det like greit å også vaske husveggen bak terrassen tipser Åsa Schaanning hos Jordan.

Bland sammen

De fleste vedlikeholdsvasker for terrasser må blandes ut med vann. Blandingsforholdet kan variere mellom leverandører, så det er viktig å alltid sjekke instruksjonene på baksiden av flasken.

– Terrassevasken vi bruker har et blandingsforhold på 1:10. For å gjøre det enkelt så bruker vi en ti-liters bøtte, og da heller jeg nesten hele flasken på en liter i når jeg blander det ut, sier Helge Christiansen.

Se flere bilder
terrassevask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BLAND SAMMEN: En terrassevask kan påføres med en lavtrykksprøyte, eller du kan dyppe en vaskekost i en bøtte med ferdigblandet vedlikeholdsvask. Blandingsforhold kan variere fra leverandør til leverandør.

Fukt treverket

Det ideelle været når du rengjør terrassen er når det er overskyet og lett duskregn, og helst ikke for varmt. Da unngår du at rengjøringsmiddelet tørker før du får satt i gang å skrubbe. Hvis terrassen ikke er våt fra før av, så bruker du en hageslange og forfukter treverket.

– Det er spesielt viktig at terrassen er godt fuktet om du skal rense den. Terrasserensen skal ligge og virke på overflaten i minst 15 minutter. Om du ser at overflaten begynner å tørke så bør du etterskylle med vann for å holde overflaten god og fuktig, sier Helge Christiansen.

Se flere bilder
Helge Christiansen, fukter terrassen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FUKT TREVERKET: Det optimale været når du skal vaske terrassen er lett overskyet og duskregn. Er terrassen helt tørr må den forfuktes med en hageslange før du setter i gang.

Terrassevask

Når treverket er fuktet er det på tide å sette i gang med terrassevasken. I denne artikkelen blandes rengjøringsmiddelet i en bøtte og påfører med en skrubb, men det går også an å bruke en lavtrykksprøyte.

– I dag har jeg valgt å gå for en skrubb, det er fordi jeg ser at treverket ikke er helt nytt, og mest sannsynlig må behandles på nytt. Om treverket ikke skal behandles er det anbefalt å bruke en myk kost for å unngå å lage riper i overflatebehandlingen, sier Christiansen.

Dypp kosten i bøtta, og skrubb i bordenes retning. Det er viktig at du bruker litt tid og bearbeider overflaten før du skyller av. Bruk rikelig med vann når du skyller av, slik at alle spor av såpen er borte. Såperester kan lage skjolder om de blir liggende over tid. Det anbefales å bruke en vanlig hageslange når du spyler terrassen. Med en høytrykksspyler kan du risikere å flise opp treverket eller skade overflatebehandlingen om du ikke er forsiktig.

Se flere bilder
Helge Christiansen skrubber terrasse

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKRUBB: Når du vasker terrassen er det anbefalt å benytte en myk kost for å ikke lage riper i overflatebehandlingen. Terrassen som vaskes her er ganske slitt, og skal mest sannsynlig overflatebehandles på nytt. Da kan det benyttes en skrubb med stiv bust.

Terrasserens

Terrasserenser er ofte sterkt etsende. Det er derfor viktig at du tar på deg verneutstyr før du setter i gang. Bruk gummistøvler, gummihansker og vernebriller. Det er også anbefalt at du tar på deg noen klær du ikke er redd for å skade.

Du bør du også dekke til utsatte områder med dekkeplast. Rensen kan skade overflatebehandlingen som er nær terrassen.

– Det er viktig å dekke til rundt terrassen, spesielt om du bruker lutholdige og etsende produkter. Hvis du ikke gjør det så kan malingen flasse av, og det ønsker vi å unngå, sier Christiansen.

Se flere bilder
Dekkeplast

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DEKK TIL: Hvis du skal rense terrassen er det anbefalt å dekke til områder som ikke skal renses med dekkeplast. Hvis du ikke gjør det så kan malingen flasse av. Terrasserenser kan være etsende, noe som kan skade overflatebehandlingen på vegger og søyler. 

Påfør rens

Noen terrasserenser skal benyttes ufortynnet, mens andre skal blandes med vann. Det kan variere fra leverandør til leverandør, så les alltid avisningen på beholderen rensen kommer i.

– Denne terrasserensen fra Stabil er en lutholdig rens og skal benyttes ufortynnet. Når verneutstyret er på, så heller du rensen i en lavtrykksprøyte og sprayer den på terrassen. Pass på at terrassen er godt fuktet før du gjør det. Siden rensen er såpass sterk, er det anbefalt å helle den tilbake i beholderen når du er ferdig, da unngår du at lavtrykksprøyten blir skadet, sier Christiansen. Denne terasserensen skal virke på overflaten i 15-20 minutter, i motsetning til terrassevasken som kunne spyles av med en gang. Også med terrasserensen er det viktig å sørge for at den ikke tørkes ut, så følg med underveis og etterfukt med vann ved behov.

Se flere bilder
Terrasserens påføres med lavtrykksprøyte

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LAVTRYKKSPRØYTE: En lavtrykksprøyte er perfekt for å påføre terrasserensen. Husk å kontroller at terrassen er godt fuktet før du setter i gang. Spray på mer vann om det er nødvendig. Rensen skal ikke tørke ut, og den skal virke i 15-20 minutter før du skrubber.

Skrubb og skyll av

Når terrasserensen har fått virket i noen minutter vil du se at overflaten begynner å boble. Etter 15-20 minutter kan du gå i gang med å skrubbe overflaten min en stiv kost.

– Jeg liker å spyle på litt ekstra vann før jeg setter i gang og skrubber. Jobb systematisk, og skrubb i bordenes lengderetning. Det kan være lurt å passe på fotfestet, overflaten kan ofte bli veldig glatt når du benytter en terrasserens, sier Christiansen.

– Når du er ferdig så skyller du av med vann fra hageslangen. Skyll godt og lenge slik at alle rester av rensen er borte. Hvis du ser at det er nødvendig, kan prosessen godt gjentas en gang til, legger han til.

Se flere bilder
Skrubb av terrasse og terrasserens.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKUR I VEI: Når terrasserensen har fått stått og virket i 15-20 minutter kan du sette i gang å bearbeide overflaten. Det er anbefalt å skrubbe i terrassebordenes lengderetning.


Se flere bilder
skyll av terrasserens

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKYLL AV: Bruk hageslangen og skyll av. Det er viktig at alle rester av terrasserensen blir fjernet, så bruk rikelig med vann        

Videre arbeid

Etter en terrasserens vil du ofte oppleve at terrassebordene har fått litt fiberreisninger. Det fikser du med et slipepapir med en korning på 120 etter det har tørket.

– Gi gjerne terrassen noen dager i varmt vær slik den får tørket skikkelig. Deretter sliper du over for å få bort alle fiberreisningene. Det er viktig at all fuktigheten er ute fra terrassebordene før du overflatebehandler den på nytt. Om du beiser eller oljer for tidlig risikerer du å stenge vannet inne i bordene, noe som kan resultere i at det flasser, avslutter Christiansen.

Se flere bilder
Easypad og slipepapir

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VIDERE BEHANDLING: Etter at du har renset terrassen er det vanlig at terrassebordene har fått litt fiberreisninger. Etter at terrassen har fått tørket i noen dager i varmt vær kan du slipe den for å få fjernet alle fiberreisninger. Da gjenstår det bare å gi terrassen et nytt strøk med valgt overflatebehandling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.