IFI logo
Se flere bilder
Sett farge på inngangsdøren din

Foto: Nordsjö

Sett farge på inngangsdøren din

Fargen du velger på din ytterdør, eller inngangsdør om du vil, er både en markering av inngangen og en hyggelig velkomst. Det kan også sette et personlig preg på huset, så velg en farge som er deg.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Maler du inngangsdøren i en ny farge, kan du markere inngangspartiet på en elegant og personlig måte. Jobben er enkel og gir stor effekt. 

Døren er et viktig element i husets utvendige arkitektur. Det er det første du ser når du kommer hjem og her ønsker du gjestene velkommen. Å velge en litt mer utradisjonell farge kan bli skikkelig tøft! Å velge en høyere glansgrad kan også gi et spennende uttrykk.

Se flere bilder
rød dør

Foto: Nordsjö

KNALLRØD: I Skottland har rød dør betydd at boliglånet er betalt. I Kina står det for lykke og flaks og bety «her er du velkommen»

Slik gjør du det:

Forberedelser:

Å sette en ny farge på døren er en enkel jobb som du vil få mye igjen for. Selv om du ønsker klassiske farger på huset ellers, kan en kontrastfarge på døren gjøre huset mer spennende.

Her er oppskriften på hvordan du maler døren:

 • Vask døren og beskytt eventuelle glassvinduer, håndtak, lås og dørkarmer med maskeringstape. Beskytt gulvet inne og trappen eller bakken ute med dekkfilt, så unngår du søl.
 • En dør som er malt tidligere kan i utgangspunktet bare rengjøres, pusses og så males på nytt. Løs maling må eventuelt skrapes.
 • Skal du male en dør av teak eller annet edeltre som tidligere kun har vært oljet, må rester av oljen fjernes først. Bruk maling- og lakkfjerner, eller malingprodusentens anbefalte forvaskmiddel, og les produsentens anvisning nøye.
 • Når du har klargjort døren, er det på tide å pusse slik at flatene blir jevne og pene og du får god vedheft til malingen. Fjern slipestøv med en tørr mikrofiberklut. Alt bart treverk grunnes.
 • Påfør malingen med en liten rulle eller en bred pensel. Pensel brukes også til kriker og kroker, og for å glatte ut rullestrukturen.

Når det gjelder valg av maling er det viktig å tenke på at en dør står ute hele året. Temperaturene skifter og malingen skal tåle vær og vind uten å falme, sprekke eller forvitre. Velg derfor en værbestandig maling. Spør om råd i din lokale malingsbutikk.  

Se flere bilder
knallgul dør

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

KNALLGUL er kanskje en farge som både er elsket og hatet, men at den utstråler energi og glede er det ingen tvil om.

Maletips:

 • Bytt gjerne ut gamle dørvridere og nøkkelbeslag slik at døren virkelig fremstår som ny.
 • Du trenger ikke å ta av døren når du skal male.
 • Mal helst på formiddagen i oppholdsvær. På kvelden er innsekter aktive og kan lett feste seg på en nymalt dør. Temperaturen bør være over fem grader. Pass også på at du ikke maler i direkte solskinn.
 • Malingen påføres med liten rulle eller bred pensel. med rull sikrer du jevn og rask påføring. Pensel brukes til kriker og kroker, og for å glatte ut rullestrukturen.
 • Døren bør stå åpen til malingen er tørr. Påfør strøk nummer to etter en dag eller to. Hvis du har malt siden som døren lukker mot, maler du bare utsiden som ikke kommer i kontakt med karmen.
Se flere bilder
leilighetsbygg lyse farger sorte dører

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

SORT: Sorte dører er elegant og klassisk. 


Se flere bilder
blå dør busker hvitt hus

Foto: Flügger

BLÅ DØR: Kan en blå dør passe ditt hus?

Se flere bilder i bildekarusellen øverst på siden.

DETTE TRENGER DU:
 • Egnet rengjøringsmiddel
 • Fint slipepapir
 • Grunning for utendørs bruk, hvis du skraper helt ned til bart treverk
 • Maskeringstape og malefilt
 • Skraper hvis nødvendig
 • Rull og pensel
 • Maling: Spør alltid om malingen tåler norske værforhold slik at den ikke sprekker eller falmer. Malingen skal også være ripetålig og slagfast. Det finnes spesielle malinger for dører og vinduer. Disse gir en hard og robust overflate og dekker godt på kanter og på høvlet treverk. Disse finnes normalt i matt og halvblank glans. Noen foretrekker helblank maling til inngangsdører. Da kan det benyttes lakkmalinger eller båtmalinger som er svært blanke, helt opp i 90-glans.
Se flere bilder
okergul maling brun dør pensel

Foto: Chera Westman/ifi.no

HER MALES DET: Fra brun til gul. Og det er fort gjort.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.