IFI logo
Se flere bilder
Malesprøyte for nybegynnere

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Malesprøyte for nybegynnere

Å bruke av en malesprøyte til å male stoler, bord og annet interiør hjemme kan være en «game-changer». I denne artikkelen viser Lars Petter Rustan hos Jordan, hvordan du lykkes med ditt fremtidige prosjekt.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Malesprøyter har lenge vært forbeholdt proffen, men nå får du også malesprøyter som også er egnet for de med litt mindre erfaring. Er du en av de som er litt nysgjerrig på hvordan det gjøres i praksis? Lars Petter Rustan hos Jordan vet hvordan, og deler gode tips og triks om hvordan du får det beste resultatet. 

– Min bror kommer til Norge og vi skal feire hans 70 årsdag, og da trenger jeg flere stoler. De fant jeg på Finn. Der fant jeg fire stykker som jeg fikk gratis, så dette blir en rimelig oppussing. Jeg har slipt og grunnet stolene, og nå skal jeg påføre et strøk grå maling med malesprøyte.

Se flere bilder
sprøytemale stol

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SMÅJOBBER: Rustan fant fire stoler på Finn.no som han fikk gratis. I denne artikkelen viser han hvordan de kan males med en malesprøyte.

For småjobber

Rustan har tatt med seg en malesprøyte fra Wagner, som de har utviklet sammen med Jordan for ikke-profesjonelle malere. Den er liten, lett, og veldig enkel i bruk. Den fungerer fint til små- og mellomstore prosjekter, både inne og ute. Sprøyten har en bryter, og en volumkontroll som justerer hvor mye luft som kommer ut, som igjen påvirker trykket og mengden maling som kommer ut av dysen.

– Du kan se på denne malesprøyten som en omvendt støvsuger. Det følger med to type sprøytekopper som du lett kan montere av og på. En av koppene er for tynne malinger og den andre er for tykkere malinger, sier Rustan.

Se flere bilder
volumkontroll sprøytemale

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VOLUMKONTROLL: Malesprøyten har en volumkontroll som justerer hvor mye luft som kommer ut. Høyere volum vil gi mer trykk og mer maling ut av dysen.

Forarbeid

Til alle flater som skal males kreves det litt forarbeid. Slip gjerne over overflaten med et slipepapir med en korning på 100-180 for å få fjernet ujevnheter, det vil også gi bedre vedheft. Deretter påføres et lag med grunning. Når grunningen har tørket, så tar du en ny runde med slipepapir. En ru overflate vil gi bedre vedheft til malingen som kommer oppå. Husk også å rengjøre overflaten etter du har brukt slipepapir.

– Det er alltid fint å være sikker på at overflaten er ren før du setter i gang og maler. Da sikrer du god vedheft og et pent resultat. Til denne oppgaven er Jordan Wipes veldig fine. De har en ru og en fin side, og tar lett bort smuss og skitt fra overflaten, sier Rustan.

Se flere bilder
slipepapir

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BEDRE HEFT: Bruk et slipepapir og slip lett over overflaten. Det vil gi bedre vedheft slik at malingen fester seg bedre på flaten som males.


Se flere bilder
Jordan Wipes, fjern skitt og smuss.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØRK AV: Det er viktig å få fjernet skitt og smuss fra overflaten før du setter i gang og maler. Det gir både bedre vedheft og et penere resultat. Rustan anbefaler å bruke Jordan Wipes eller en mikrofiberklut.

Dekk til

Hvis du planlegger å bruke en malesprøyte, er det best å gjøre det i et rom der du ikke bekymrer deg like mye for å søle maling, for eksempel i garasjen. Likevel er det lurt å bruke dekkplast på alle overflater rundt arbeidsområdet. Dette vil bidra til å forhindre at maling havner på veggene eller på gulvet om du er litt ustø på hånden.

Se flere bilder
dekk til med dekkeplast

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DEKK TIL: For å hindre at maling havner på avveie er det lurt å dekke til området rundt arbeidsstasjonen. En dekkplast er enkel å sette opp, og klebrer seg til veggen. Bruk papp eller malefilt på gulvet.

Påføring

Når du påfører maling med malingssprøyten, er det en fordel å holde en liten papp-plate eller lignende som du holder bak det du sprøytemaler. Den vil fange opp det meste av malingen slik den ikke havner i luften og danner det som kalles en svevestøv, det vil si at partikler fra malingen som svever i luften.

– Det er alltid fint å ha en pensel for hånd. På denne stolen var jeg litt romslig med malingsbruken, da kan du bruke en pensel til å stryke over områdene hvor det har kommet litt dråper. Ikke tenk for mye på penselstrukturen, mens malingen tørker vil den flyte litt utover, sier Rustan.

Om hvilken maling han anbefaler å bruke så svarer Rustan:

– Jeg liker å bruke en gulvmaling. Den har god flyt og dekker godt.

Malesprøyten er veldig enkel i bruk, men Lars Petter Rustan anbefaler alltid at du tester den på en liten pappbit først for å sjekke at alt fungerer som det skal. Gjør det det, så er det bare å sette i gang og sprøyte i vei.

Se flere bilder
papp-plate som hindrer malingsøl.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BLOKKER: Bruk gjerne en papp-plate eller lignende som du holder bak det du spraymaler. Den vil fange opp malingdråpene som ikke treffer treverket.


Se flere bilder
to beholdere for maling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TO BEHOLDERE: Malesprøyten kommer med to beholdere for maling. Den ene er egnet for tynne malinger og den andre for tykkere malinger. 

Det du trenger til malearbeidet

Har du annet malearbeid du vurderer å gjøre hjemme? Jordan har gjort det lett og laget et Supersett til vegg og tak som inneholder alt du trenger til maleoppgaven.

– Her har du en rullebøyle, rull, pensel, malebrett og rengjøringskluter til å vaske overflaten før du setter i gang med ditt neste maleprosjekt. Jeg vil også anbefale å kjøpe en god maskeringstape og et forlengerskaft. Det gjør alt malearbeid mye enklere, og du får jobbet mer effektivt. Med dette settet har du alt du trenger for å male stua eller soverommet ditt, avslutter Lars Petter Rustan.

Se flere bilder
Jordan Supersett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SUPERSETT: Jordan har laget et sett som inneholder alt av verktøy og utstyr du trenger til ditt neste maleprosjekt. Skal du male større flater anbefales det alltid å bruke et forlengerskaft.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.