IFI logo
Se flere bilder
Gjør det enkelt

Foto: Wagner/Jordan

Gjør det enkelt

Riktig utstyr gjør en stor eller vanskelig maleoppgave rask og enkel å lykkes med. En malingsprøyte påfører malingen jevnt og godt både på store flater og i utilgjengelige kriker og kroker.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En malingsprøyte er ikke en erstatning for konvensjonell påføring med pensel og rull, men et godt supplement. Sprøyten kan gjøre vanskelige og større oppgaver enkle og overkommelige. Riktig brukt sparer den deg for mye arbeid, og gjør det lett få til et flott resultat.

– Du kan bruke en malingsprøyte til å male tak, vegger, paneler, møbler og vinduer. Du får på maling mellom alle spilene i stakittet og hagemøblene, og du maler raskt alle frontene til kjøkkenskapene hvis du legger dem ut i garasjen, forteller Lars Petter Rustan, salgsjef i Jordan. 

For norske malinger

Sammen med Wagner, som er verdens ledende produsent av utsyr for sprøytemaling, har Jordan utviklet et sortiment beregnet for ikke-profesjonelle malere: En mindre, håndholdt modell med motor, sprøyte og malingbeholder i en og samme enhet, og en kraftigere modell, beregnet for hyppigere bruk og større oppgaver, der motoren er plassert på gulvet, og sprøyten via en slange henter maling direkte fra malingemballasjen.

– Utstyret er tilpasset norske behandlinger, og kan brukes både på interiørmalinger, lakker, beiser og malinger for fasader. De fleste malinger kan sprøytes uten at de tynnes først, sier han.

Begge modeller leveres i en smart emballasje, der alt utstyr enkelt kan pakkes ned for oppbevaring til neste anledning.

– Det følger med to sprøyter – én for tynne behandlinger slik som beiser og lakker, og en for ordinære malinger. Med et enkelt grep stilles sprøytebildet om fra vertikal til horisontal påføring, sier Lars Petter Rustan. 

Se flere bilder
MALESPSPRØYTE

Foto: Chera Westman/ifi.no

ALLE FLATER: Med sprøyte kan man male tak, vegger, paneler, møbler og vinduer, med mer.

Raskt og flott

De tre store fordelene med sprøytepåføring er at malejobben går raskt, det er enkelt å komme til vanskelige steder, og at resultatet blir slett og fint uten struktur. Siden skjolder og helligdager kan utbedres umiddelbart, holder det innendørs ofte med ett strøk. Utendørs, der malingens tykkelse er avgjørende for beskyttelsen, anbefales det å alltid følge malingprodusentens anbefaling om forbruk per kvadratmeter.

– Med riktig brukt utstyr, sprøytemaler du 15 kvadratmeter vegg på 6 minutter. Og det uten å spre malingstøv over hele rommet. Du vil bruke mer tid på tildekking enn ved konvensjonell maling, men til gjengjeld går påføringen dramatisk mye raskere, sier han.

Riktig bruk innebærer blant annet å dekke til godt på forhånd, å arbeide jevnt og systematisk med sprøyten på kort avstand fra underlaget og i 90 graders vinkel mot flaten.  

Se flere bilder
MALEUTSTYR

Foto: Chera Westman/ifi.no

UTSTYR: Raskt malt med riktig sprøyteutstyr.

Tørre dråper søler ikke

–Skal du male et stakitt, er det fint å ha en papp-plate på baksiden som fanger opp malingdråpene som ikke treffer treverket. Det kan også være en god idé å utsette malejobben utendørs til en dag med lite vind, sier han.

Innendørs dekker du gulv som ikke skal males med papp eller malefilt. Vegger, møbler og vindusglass kan dekkes med Easy Cover, en statisk plast. Denne klebrer seg mot gjenstanden og sikrer at eventuelle malingdråper på avveier ikke havner uønskede steder. Siden utstyret genererer noe varme ved bruk, tørker malingdråpene raskt, og det bidrar også til å minske risikoen for å søle maling på naboens bil.

For å unngå svevestøv uønskede steder ved sprøytemaling, anbefales å teste seg frem litt forsiktig, og å dekke godt til omgivelsene. 

– Når sannsynligheten for å gjøre feil er meget liten, og du har hjelp av med en maskin som durer og låter litt, blir også småkjedelige malejobber gøy, tror Lars Petter Rustan, og poengterer at maskinen tross alt er av de mer stillegående på markedet. 

Se flere bilder
mal raskt

Foto: Chera Westman/ifi.no

MAL RASKT: Med riktig brukt utstyr, sprøytemaler du 15 kvadratmeter vegg på 6 minutter.


Se flere bilder
duppeditter

Foto: Chera Westman/ifi.no

DUPPEDITTER ER GØY: – Når sannsynligheten for å gjøre feil er meget liten, og du har hjelp av en maskin som durer og låter litt, blir også småkjedelige malejobber gøy, tror Lars Petter Rustan.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.