Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Riktig verktøy lønner seg

Det ligger mye i det gamle, ordtaket: «Riktig verktøy er halve jobben». Her får du en god guide til nyttig verktøy ved utendørs malejobber.

 • All løs maling og død ved må fjernes før maling eller beising. Godt skrapeverktøy er viktig. Jo bedre verktøy, jo mindre styrke trengs! En rett malingskrape med flatt stålblad kommer godt til inntil kantene, og med forlengerskaft økes rekkevidden. Tohåndsskrapene med vinklet skaft gir god kraftoverføring og mindre bruk av ren muskelstyrke. Begge typene har hammerhode for å slå inn spiker som har krøpet litt ut. Vinkelskrapen kan også brukes til å trekke ut spiker. Stålbørste med flate ståltråder er skånsomme mot treverket. Kan brukes med både én og to hender, og settes på forlengerskaft.

  Foto:

 • Til den viktige vaskejobben trengs en god vaskekost med stiv bust og et forlengerskaft. Kosten har to typer fibre for ekstra godt resultat: den stive busten langs kanten skrubber rent, mens naturfibrene i midten holder på fukten.

  Foto:

 • Det har skjedd mye med busten i malepensler etter innføringen av vanntynnbare malinger. I tuppene er busten gjerne delt, slik at malingopptaket blir større og påføringen jevn. Penslene finnes i flere størrelser; en smalere pensel veier mindre fylt med maling, er letthåndterlig og sikrer likt påføringstrykk over hele bredden. En bredere pensel blir tyngre å jobbe med, men dekker en større flate og malingen går raskere.

  Foto:

 • Lang pensel god å ha: En flat pensel med langt, vinklet skaft er god å ha til detaljarbeider. Den kommer til under takrenner og i hjørner, og brukes med fordel for påføring av maling i overgangen mellom kledningens over- og underligger.

  Foto:

 • Ruller kan brukes til grunning, beis, dekkbeis og maling samt til påføring av terrassebeis og -olje. Med forlengerskaft blir malerullen ekstra effektiv. Kombiner den med en flat pensel som brukes som etterstryker, og ved påføring av maling i overgangen mellom panelbordene. Et viktig tilbehør er en malerbøtte som er god og stabil, og som kan henges på en krok på stigen. Rillene i malerbøtten fordeler malingen utover rullen for jevnere påføring. For terrassebeis og -olje finnes en spesialrull med en egen låsemekanisme. Etter at beis eller olje er påført, låses rullen og dras som en fordriver over terrassebordene og tar med seg overskytende olje/beis. På den måten unngås også mye spill.

  Foto:

 • Effektivt: Med forlengerskaft sparer du både tid og unngår stiv nakke og ømme skuldre.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Godt verktøy gjør arbeidet lettere og har stor betydning for det endelige resultatet, både for utseende og levetiden på det som er gjort. Maleverktøy finnes i mange prisklasser, og tommelfingerregelen er at du får hva du betaler for.

Med en god pensel eller rull sparer du masse tid. De tar opp mye maling og sparer deg for mange dypp. De etterlater ikke bust eller lo, og malinglaget blir jevnt og fint uten å dryppe. Med dårlig utstyr kan du fort få både for mye og for lite maling i samme strøk, fordi penselen eller rullen fordeler malingen ujevnt. Spill og søl øker, og malejobben ligner mer på blodslit enn et hyggelig utearbeid.

Vask med kost

Til den viktige vaskejobben trengs en god vaskekost med stiv bust og et forlengerskaft. Kosten har to typer fibre for ekstra godt resultat: den stive busten langs kanten skrubber rent, mens naturfibrene i midten holder på fukten.

Skrap og børst

All løs maling og død ved må fjernes før maling eller beising. Godt skrapeverktøy er viktig. Jo bedre verktøy, jo mindre styrke trengs! En rett malingskrape med flatt stålblad kommer godt til inntil kantene, og med forlengerskaft økes rekkevidden. Tohåndsskrapene med vinklet skaft gir god kraftoverføring og mindre bruk av ren muskelstyrke. Begge typene har hammerhode for å slå inn spiker som har krøpet litt ut. Vinkelskrapen kan også brukes til å trekke ut spiker.

Stålbørste med flate ståltråder er skånsomme mot treverket. Kan brukes med både én og to hender, og settes på forlengerskaft.

Male med pensel

Det har skjedd mye med busten i malepensler etter innføringen av vanntynnbare malinger. I tuppene er busten gjerne delt, slik at malingopptaket blir større og påføringen jevn. Penslene finnes i flere størrelser; en smalere pensel veier mindre fylt med maling, er letthåndterlig og sikrer likt påføringstrykk over hele bredden. En bredere pensel blir tyngre å jobbe med, men dekker en større flate og malingen går raskere.

Oval eller flat pensel kan være en smakssak. En oval pensel som tar opp mye maling og formen gjør at du kan male både bredt og smalt med samme verktøy. Et vinklet skaft gir riktig påføringsvinkel mot underlaget, og er samtidig skånsom mot håndleddet. 

Pensler som har knekk i skaftet eller rette pensler med et penselhode som kan vris gjør det lettere å holde riktig vinkel mot underlaget. Penslene til fasademaling er laget for å settes på forlengerskaft. En innebygget krok eller et hull for krok på skaftet gjør at penselen kan henges på malingspannet.

Lang pensel god å ha

En flat pensel med langt, vinklet skaft er god å ha til detaljarbeider. Den kommer til under takrenner og i hjørner, og brukes med fordel for påføring av maling i overgangen mellom kledningens over- og underligger. 

Pensler som har knekk i skaftet eller rette pensler med et penselhode som kan vris gjør det lettere å holde riktig vinkel mot underlaget. Penslene til fasademaling er laget for å settes på forlengerskaft. En innebygget krok eller et hull for krok på skaftet gjør at penselen kan henges på malingspannet.

Male med rull

Ruller kan brukes til grunning, beis, dekkbeis og maling samt til påføring av terrassebeis og -olje. Med forlengerskaft blir malerullen ekstra effektiv. Kombiner den med en flat pensel som brukes som etterstryker, og ved påføring av maling i overgangen mellom panelbordene. Et viktig tilbehør er en malerbøtte som er god og stabil, og som kan henges på en krok på stigen. Rillene i malerbøtten fordeler malingen utover rullen for jevnere påføring.

For terrassebeis og -olje finnes en spesialrull med en egen låsemekanisme. Etter at beis eller olje er påført, låses rullen og dras som en fordriver over terrassebordene og tar med seg overskytende olje/beis. På den måten unngås også mye spill.

Spesial for vindu

Jobben gjøres best med pensler der busten er skåret slik at det er lett å komme til i hjørner og ved sprosser. Penslene har myk bust som tar opp mye maling og hindrer striper i malingen.

Forlengerskaft

Effektivt: Med forlengerskaft sparer du både tid og unngår stiv nakke og ømme skuldre.

Oppdatert: 01.06.2016  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]