IFI logo
Se flere bilder
Verktøyguide til malejobben

Foto: Chera Westman/ifi.no

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved fasademaling er verktøyet den minste kostnaden – både maling og arbeidsinnsats koster mer.  For ikke å snakke om hva det vil koste å måtte gjøre jobben om igjen etter kort tid. Ikke fall for fristelsen å spare inn en hundrings eller to på å kjøpe billigpensler i stedet for verktøy av god kvalitet. Godt verktøy er – faktisk – halve jobben! Velg derfor pensler, ruller og skraper med omhu. Her er en liten guide til godt utstyr.

A: SKRAPE

Å skrape er den kjedeligste delen av jobben, som få liker å utføre. Med det beste verktøyet for hånden går jobben bedre.

Velg enten en skrape med herdet stål og reserveblader, eller en stålskrape som du setter opp da den blir sløv. En rett malingskrape med flatt stålblad kommer godt til inntil kantene. En mindre skrape med trekantblad eller rundet blad brukes til profilert treverk og detaljer.  Tohåndsskrapene med vinklet skaft gir god kraftoverføring og mindre bruk av ren muskelstyrke. Noen har hammerhode for å slå inn spiker, og enkelte modeller kan også brukes til å trekke ut spiker.

Se flere bilder
En god skrape forenkler jobben betraktelig.

Foto: Kristian Owren/ifi.no

En god skrape forenkler jobben betraktelig.

B: BØRSTE

Maling uten vedheft, død ved og fiberreisning fjernes med en stålbørste eller kardask med rem. Børster med flate tråder er skånsomme mot treverket.

C: RULL

Jevn påføring og god dekk er avgjørende for lang holdbarhet. Transporter malingen til veggen med en rull – og arbeid den inn ved å etterstryke med en fuktet pensel.

En langhåret rull kommer til innimellom bordene. Velg rullbredde etter kledningens utseende: en smal rull brukes til stående kledning, og den bredere som kan vinkles, til liggende kledning. Denne kommer også fint til på endeveden. Stor rullediameter gjør at rullen går sakte og malingen spruter mindre.

D: PENSEL

Pensler kommer i mange fasonger, og du vil trenge 2-3 ulike pensler til et helt hus.

Etter rullpåføring strykes malingen ut med en pensel dyppet i malingen. Her kan du velge mellom flate og ovale pensler i ulike størrelser. En god pensel transporterer mye maling, slik at du slipper å dyppe den så ofte. Jo bredere pensel, jo raskere går jobben – til gjengjeld kan den bli tung å arbeide med lenge. Ovale skaft ligger godt i handen og sikrer godt grep. En vinklet pensel gir riktig vinkel mot underlaget.

En mindre pensel er god til detaljer og vinduer. Langpensel med svanehals sikrer god vinkel ved påføring og gir ekstra rekkevidde. Med en oval pensel kan du male både bredt og smalt uten å bytte verktøy.

E: BØTTE

Slå malingen over i en rullebøtte. Den står stadig på bakken, kan henges opp i stigen og har rullemønster på innsiden for å trekke av på. Noen lange pensler har krok som kan hektes over kanten på bøtten.

F: MALERFILT

Dekk bakken der du arbeider med malerfilt. Dusj den med litt vann så ligger den godt også en vindfull dag. Filten fanger opp malingflager og avskrapt treverk som ellers ville ha havnet i rabatter og plen, og sikrer at du ikke søler maling på treplatting eller fliser.

G: FORLENGERSKAFT

Med verktøyet montert på forlengerskaft får du en god arbeidsstilling med fin kraftoverføring og stor rekkevidde. Dette spar du både tid og ryggen på.  Ved påføring brukes gjerne to skaft – et til rullen og et til den flate eller ovale penselen.  Husk at skrapen og børsten også kan monteres på skaft.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.