IFI logo
Se flere bilder
Underlaget bestemmer rullen

Foto: Jordan

Underlaget bestemmer rullen

Å bruke rull er den raskeste og beste måten for å flytte malingen fra bøtta til det du skal male. Ved å velge en rull som er tilpasset underlagets struktur, får du lagt på riktig mengde hver gang!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en rull påfører du maling på raskest mulige måte når du skal male. Ved å bruke en rull med luv som er tilpasset strukturen i underlaget, får du på riktig mengde maling. Derved unngår du ekstra arbeid med flere sjikt, og forhindrer at sjenerende rennemerker (sig) oppstår.

– Ulike ruller har ulike bruksområder og gir forskjellig finish, forteller Jostein Brekka, ansvarlig for produktutvikling hos maleverktøyleverandøren Jordan. 

Fargekoder

Jordan er ledende leverandør av maleverktøy til det norske forbrukermarkedet, og bruker ulike farger på rullene for å gjøre det enkelt å velge riktig rull til enhver jobb. Hvitt signaliserer bruk til ekstra glatte underlag, grønn farge brukes på ruller for jevne underlag og rosa indikerer bruk på underlag med grov struktur.

Fargekodingen henger sammen med lengden på luven og materialet rullen er laget av. Generelt sett gjelder det at ruller med lang luv transporterer mye maling og er best beregnet for fasader og grove underlag, mens ruller med kort luv påfører mindre maling og gir en glatt overflate i tak og på vegger. Kort luv er spesielt god til maling av listverk, dører og kjøkkeninnredninger.

– Med feil rulltype kan du risikere å få ujevn struktur der du ønsker en glatt flate, eller at du får på for mye maling som renner, sier Jostein Brekka.

Se flere bilder
- Det blir ikke bedre dekk enn på det tynneste stedet på malingsjiktet, sier Jostein Brekka.

Foto:

- Det blir ikke bedre dekk enn på det tynneste stedet på malingsjiktet, sier Jostein Brekka.

Kvalitetsinndeling

De grønne og rosa rullene er også delt inn i kvaliteter etter prinsippet bra – bedre – best.  Basic-sortimentet består av ensfargede grønne eller rosa ruller, laget av en strikket polyestertråd, spunnet av stablefibre. Rullen er bustete og kan gi fra seg en del fibre ved bruk. Den har høy kapasitet, men spruter noe maling.

Rullene med hvit basisfarge og en rosa eller grønn stripe, er laget av god, vevet polyesterfiber som feller lite, spruter lite og påfører et godt og jevnt lag.

– En rosa Basic-rull legger igjen mye maling med et grovt mønster på underlaget. Mønsteret har høye topper og dype daler, og er godt egnet på ru overflater som mur og kledning. Man må imidlertid huske på at det ikke blir bedre dekk enn på det tynneste stedet på malingsjiktet, sier Jostein Brekka.

Beste valg

Ultimatesortimentet, med et spraglete rosa eller grønt utseende, er laget av spunnete endeløse garnfibre. Rullen er utviklet for å gi best mulig finish og god dekk. Den tar opp mye maling, og loer ikke.

– Grønnspraglete rull, er Jordans beste rull til alle typer maling og interiørbeis. Rullen har høyt malingsopptak for færre dypp og raskere jobb, meget god dekkevne og spruter minimalt. Den etterlater en jevn og pen overflate og er spesielt egnet til tak, gulv, slett vegg og vegg med strie eller tapet, sier han. 

Se flere bilder
Rullen spruter lite maling og feller ikke fibre.

Foto:

Rullen spruter lite maling og feller ikke fibre.

Gode råd ved maling med rull:
  • Før du begynner å rulle på maling, bruk en skrå pensel langs lister og i hjørner der rullen ikke vil komme til.

 

  • Stryk ut malingen med penselen, og avslutt med å stople (dytte) med penselen. Da får du et mønster i overflaten som minner om strukturen rullen etterlater.

 

  • Sett både rull og pensel på forlengerskaft. Det sparer deg for tid, og gjør jobben mindre belastende for kroppen.

 

  • Påfør malingen fra toppen og ned i store felter, og jevn ut ved å dra rullen horisontalt over det malte feltet. Avslutt alltid i én og samme retning. 
Mer informasjon:

Jordanvethvordan.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.