IFI logo
Se flere bilder
Unik testing av nytt verktøy

Foto: Chera Westman/ifi.no

Unik testing av nytt verktøy

Før en ny malepensel begynner å selges i butikken har den gått gjennom flere ledd med utvikling og vurdering. Kvalitetsleverandøren Jordan tar hjelp av profesjonelle malere når de tar frem nytt verktøy.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før Jordans pensler, ruller og andre maleverktøy slippes ut på markedet, har de gjennomgått flere runder med utvikling og testing. En viktig del i dette er unik for denne produsenten: profesjonelle malere tester og vurderer produktene før de går gjennom siste utviklingsfase og slippes på markedet.  Vi var med på et såkalt Fagråd, for å se hvordan utvikling av nytt malerverktøy går til! På programmet sto utprøving av ny bustlengde og -sammensetning, ny rullevev og andre nye verktøy og inviterte var en liten gruppe flinke håndverkere med lang erfaring.

For den profesjonelle maler sitter en stor del av yrkeskunnskapen i fingrene som holder verktøyet. Stemmer ikke bustsammensetningen i penselen, har busten riktig spenst, føles penselen god i hånden, blir malefølelsen dårlig og resultatet deretter.

– Testingen som vi driver med er nok ganske unik i verden. Både norske og svenske malere deltar i utviklingen av nytt verktøy for henholdsvis Jordan og Anza, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutvikler i Jordan.

Mye handarbeid

Alle Jordans pensler lages ved en fabrikk i Sverige. Råmaterialer, slik som håndtak, bust av ulike slag, vev til ruller, bøyler med mer kjøpes fra eksterne produsenter. I fabrikken settes så busten til penslene sammen etter egne oppskrifter og blandingsforhold. Verktøyet monteres ved spesialbygde maskiner og med store innslag av manuelt arbeid fabrikkens kvalifiserte medarbeidere.

Fabrikken har en egen utviklingsavdeling, med seks personer ansatte. De siste ti årene har Åke Lundin, som selv har mangeårig erfaring som yrkesmaler, hatt en sentral rolle som produktutvikler. Han leder utviklingen av verktøy for Anza, Spekter, Hamilton og Jordan, i tillegg til en rekke private label-oppdrag.

Alt verktøy testes før det sendes tilbake for siste fase i produktutviklingen, og produkter som er klare for lansering får en siste sjekk før de går ut på markedet.

En viktig fase i utprøvingen er da utøvende malerne prøver ut verktøyet, og vurderer det ut fra gitte kriterier. Deres kommentarer føyes inn på et testskjema som tas med i den videre utviklingen av verktøyet.

Vurderingen begrunnes

Denne gang finner testingen sted i utprøvingsavdelingen i kjelleren under fabrikken i Sverige. For penslene vurderer malerne følelsen ved bruk, bustens lengde og spenst, hvordan den malte flaten ser ut, eventuell sprut og evne til å holde på malingen, samt funksjon ved utsparing.

Egenskapene graderes etter en skala gradert i fem trinn, og alle vurderinger skal begrunnes. Flere ulike pensler, fra et kommende sortiment under håndverkermerket Stabil Premium, ble testet mot en panelvegg, og ny rullevev ble testet mot en gipsvegg. Rullen var da montert på et nytt ergonomisk karbonskaft som lanseres i Norge senere i år. Tidligere forlengerskaft er blitt kritisert for at de ikke er stabile nok, at kon-festet er litt for svakt, og at låsefunksjonen ikke fungerer optimalt. Det nye karbonskaftet har ergo-grep og teleskopfunksjon med klikklås, og en mer stabil innfestingskon for verktøy.

– Skaftet er stivt, svikten er borte fra både kon og skaft, og det fungerer bra, fastslo ekspertpanelet.

Venne seg til plastskaft

Malere er, som mange andre yrkesgrupper, svært konservative når det kommer til verktøyet sitt. Å gå over fra treskaft til plast sitter langt inne hos svært mange. Penselen er en forlengelse av kroppen, og å få riktig følelse ved bruk av verktøyet er viktig. Jordan har utviklet et sortiment med håndverkerspensler med treskaft som selges via Mal Proff og som brukes av mange håndverkere. Selv mener de dog at fremtiden ligger i plastskaftene som normalt selges til private forbrukere.

Fagrådets medlemmer fikk denne gang teste et par ulike bustsammensetninger og -lengder på ulike håndverkerpensler med plastskaft. Disse er ikke klare for lansering, men skal tilbake for justering ved utviklingsbordet. Synspunktene fra de norske malerne vil da bli tatt hensyn til.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.