Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Så mye bedre er en god pensel

Fortere ferdig med flott finish. Dette er en av fordelene du får ved å velge en kvalitetspensel fremfor billigvarianten.

 • Åke Lundin tester og utvikler pensler for Anza og Jordan. I verkstedet testes kontinuerlig alle maleverktøy.

  Foto:

 • Hvor langt en pensel kan male på ett og samme dypp, og med hvilken presisjon malearbeidet utføres henger mye på kvaliteten på busten og penselen.

  Foto:

 • Med en god pensel kan man både male lenger, og med bedre finish, jevnere påføring og flottere resultat enn med et rimeligere verktøy.

  Foto:

 • Ved fabrikken i Sverige produseres både pensler og maleruller til blant andre varemerkene Jordan og Anza.

  Foto:

Annonse
Annonse

Skal du male mye, male noe der finishen er viktig, eller vil du bare gjøre malejobben så raskt og effektivt som mulig? Da bør du satse på en kvalitetspensel, heller enn å kjøpe fra billigsortimentet. Forskjellen mellom gode og mindre bra pensler er nemlig mye større enn mange tror.

- Du merker forskjell på hvor langt du kan male på et dypp, hvor jevnt malingen påføres, om busten spriker mot kantene og hvor lenge penselen holder, forteller Åke Lundin, produktutvikler i Anza, som er Jordans søsterselskap og varemerke i Sverige.

Kontinuerlig testing

Ved anlegget i Sverige produseres både pensler og maleruller til blant andre varemerkene Jordan og Anza.

Ved anlegget i Sverige produseres både pensler og maleruller til blant andre varemerkene Jordan og Anza.

Fabrikken ligger i Bankeryd i Sverige, og til det svenske markedet leveres penslene under varemerket Anza. Kun navnet på verktøyet siller seg fra de norske variantene til Jordan. I verkstedet fabrikkens kjeller, testes kontinuerlig alle pensler som lages i anlegget, og nye maleverktøy utvikles hele tiden.

- Vi tester malinger fra alle leverandører på markedet der penselen skal brukes, og vi tester både våre egne pensler og verktøy fra konkurrerende produsenter, sier Åke Lundin.

Maler en strek

Åke Lundin er produktutvikler og tar frem og tester Jordans verktøy.

Åke Lundin er produktutvikler og tar frem og tester Jordans verktøy.

For å demonstrere prinsippet som kapasiteten testes etter uten å bruke maskinen, fester han et stort, blått ark til gulvet og plukker frem noen vanlige, flate pensler fra sortimentet. Den første penselen dyppes i malingen, strykes av mot veggen og dyppes igjen. Da er penselen mettet med maling og testingen kan begynne.

Åke starter i ene enden av arket, setter ned penselen og drar den med jevn fart og kraft tvers over arket, lager en U-sving og fortsetter tilbake. Malingen rekker akkurat til å begynne på linje to. Allerede før Åke kom frem til svingen begynte penselen imidlertid å miste dekkevne og det blå arket skinner gjennom. Spesielt dårlig resultat er det på yttersidene av penselen der busten spriker mye. Dette er den aller rimeligste penselen i sortimentet. 

Slitesterk pensel

 Den beste penselen maler tre ganger så langt som den minst gode.

Den beste penselen maler tre ganger så langt som den minst gode.

Samme prosedyre gjentas for ytterligere tre penser, av stadig bedre kvalitet. For hvert trinn opp i kvalitet, ser vi at Åke kan male en lengre strek på ett og samme dypp, og at finishen blir bedre og bedre. Kantene blir mindre rufsete, dekken bedre og påføringen blir jevnere.

Den siste kvaliteten, Jordan Ultimate, kommer seg tre ganger over arkets bredde og rundt en sving til, før malingen tar slutt i penselen. Sammenlignet med den første kvaliteten Åke demonstrerte, ser også den malte streken jevnere og finere ut, og busten har ikke spriket mot kantene.

- Dette er en meget slitesterk pensel som har god evne til å ta opp maling og fordele den jevnt over flaten som skal males. Det gjør at du spar tid ved malearbeider og når et bedre resultat enn med en billigpensel, sier Åke Lundin.

Oppdatert: 17.12.2019  

Slik testes pensler:

Åke Lundin har utviklet en egen testmetode for pensler, og han har utviklet maskiner og utstyr som utfører testene på akkurat samme måte for alle pensler, slik at resultatene kan sammenlignes.

Før testen begynner måles lufttemperatur og luftfuktighet, samt viskositeten på malingen som skal brukes.

1. Kontroll av spenst i penselen, for at riktig malefølselse skal kunne være med i vurderingen.

2. Kontroll av fiberfelling. Maskinen fører penselen over et gitter i 60 sekunder.

3. Penselens kapasitet til å ta opp maling og evne til å avgi den mot flaten måles.

4. Flaten som kan males på et gitt antall dypp måles.

5. Hvor mange gram maling som avgis per kvadratmeter malt flate måles.

6. Mengden maling som er igjen i penselen etter bruk, måles.

7. Penselens egenskaper ved utsparing inn mot kanter og mot hjørner testes.

8. En utsmøringstest utføres på et rutet papir.

9. Den siste testen er en strekmaling, lignende den som er beskrevet i artikkelen, men utført av en maskin som holder konstant trykk og hastighet.

Deretter vaskes penselen, for å se hvor enkelt det er å få den ren fra maling.

Mer informasjon:

www.jordanvethvordan.no

www.anza.se

 

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]