IFI logo
Se flere bilder
La rullen peke i riktig retning

Foto: Chera Westman/ifi.no

La rullen peke i riktig retning

– Når du maler med rull skal bøylen være åpen i den retningen du maler, forteller malermester Morten Fehn hos Jordan. Da legger du press lengst ut på rullen, slik at den ikke risikerer å falle av bøylen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bruke rull til påføring av maling gjør malejobben rask og enkel å utføre. På store flater settes rullen på forlengerskaft, mens den kan holdes i hånden ved mindre malearbeider. Når du maler en vegg er det viktig å stå riktig plassert i forhold til verktøyet og å arbeide i riktig retning. Riktig arbeidsmetode gjør det også lettere å få til et flott resultat du kan bli stolt av. 

– Når du maler skal kroppen skal være plassert bak forlengerskaftet i den retningen du maler, sier Morten Fehn, malermester hos verktøyleverandøren Jordan.

 

Se flere bilder
STÅ RETT:

Foto: Chera Westman/ifi.no

STÅ RETT: Er du høyrehendt starter du gjerne i høyre kant, og maler deg mot venstre. Da skal skaftet være til høyre for deg, og bøylen åpen mot deg.

Se flere bilder
Mal V

Foto: Chera Westman/ifi.no

MAL V: Sett av rullen litt til siden fra der du skal male. Begynn midt på veggen og lag et malingsdepot ved å male en V.

Start til høyre

Er du høyrehendt starter du gjerne i høyre kant av flaten, og maler deg mot venstre. Da skal skaftet være til høyre for deg, og bøylen åpen mot deg.

Tips!

Begynn å male der lysinnfallet er størst. Når du kikker mot lysretningen er det lett å oppdage «helligdager», altså flekker med dårlig dekk.

– Rullen skal peke i den retningen du maler. Hvis kroppen er plassert på feil side av skaftet og bøylen peker i motsatt retning, vil trykket på rullen bli ujevnt og du kan risikere å presse rullen av bøylen, sier han.

Se flere bilder
Åpen

Foto: Chera Westman/ifi.no

ÅPEN: Rullebøylen skal være åpen i den retningen du maler.

Kjegleform

Rullen skal føres over underlaget med bruk av et passe og jevnt trykk, samt med jevn fart. Ved riktig håndtering legges størst press lengst ut på rullen, på motsatt side av rullefestet på bøylen. Etter en liten tids bruk vil rullen få en svak kjegleform.

Forlengerskaft gjør malejobben mindre belastende for kroppen, siden du får stor rekkevidde og arbeider i en god ergonomisk posisjon, og ikke bøyer deg for å dyppe rullen, eller strekker deg for å nå opp i taket. Skaftet gir også bedre kontroll på verktøyet, og derved en jevnere finish.

Se flere bilder
Kjegleform

Foto: Chera Westman/ifi.no

KJEGLEFORM: Ved riktig bruk legges pressen på rullen lengst ut, slik at den ikke presses av fra bøylen. Rullen får etter hvert en kjegleform.

Tips!

Når du har dyppet rullen holder den på mye maling. For å ikke få alt på samme sted, starter du omtrent midt på veggen med å male en V, like til høyre for det sist malte området. Så ruller du opp og ned, og hver gang du passerer V-en fylles rullen med litt mer maling og fordeler den ut i et jevnt lag. Slik fungerer veggen som malingdepot.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.