IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Slik blir malejobben overkommelig

Foto:

Slik blir malejobben overkommelig

For mange fortoner utendørs vedlikehold av trefasader seg som et hav av arbeid. Men dette er ikke nødvendigvis sant. Ikke se på huset som en helhet – del heller opp jobben i fire separate vegger. Alt trenger nemlig ikke å males samtidig!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å vedlikeholdsmale huset kan oppleves som et tårn av arbeid. Ekspertenes tips gjør dog jobben overkommelig. Hele huset må kanskje ikke males samtidig!

– Hvis du ikke skal bytte farge på huset, bør du tenke på fasaden som fire separate vegger. Å male én vegg er ingen stor jobb, sier Jostein Brekka.

På et nytt hus bør dog alle veggene males innen kort tid etter at panelet ble montert. 

Mal og vask

– Fasaden vedlikeholdes etter behov. Solutsatte vegger males hyppigere, mens skyggevegger bør vaskes oftere, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox.

Ytterligere et godt råd er å gjøre malejobben til en god opplevelse med sosialt samvær og hygge med en vennegjeng.

– Maling er en dugnadsjobb! Inviter vennene til malelag, sier Brekka. 

Se flere bilder
– Inviter vennene til malelag, anbefaler Jostein Brekka.

Foto:

– Inviter vennene til malelag, anbefaler Jostein Brekka.

God dekk og rask påføring

Utvendig malearbeid er minimum en tomannsjobb. Ved å være to eller flere som jobber sammen, blir både arbeidsinnsatsen mindre, og jobben hyggeligere – samtidig som resultatet blir bedre.

– En mann eller dame går foran med rull montert på forlengerskaft. Med utendørsrull sikres jevn og rask påføring av maling på kledningsbordene. Den som går etter, stryker ut malingen med en flat og passe bred pensel. Også den montert på forlengerskaft. Slik sikrer du bedre at malingen får god dekk, sier han.

Ved å etterstryke med pensel, sikres at malingen kommer inn i kriker og kroker og under utstikkende fibre. Samtidig glattes rullemønsteret ut. Riktig påføring av tilstrekkelig mengde maling, er en viktig forutsetning for lang holdbarhet av både farge, glans og motvirker oppsprekking, flassing og avflaking av malingen. 

Se flere bilder
Vær to eller flere som jobber sammen.

Foto:

Vær to eller flere som jobber sammen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.