Kategorier

Meny

Konto

Slik finner du riktig malingtype

Er huset malt fra før, er det ofte best å fortsette med samme type maling. Men langt ifra alle husker eller vet hva huset er blitt behandlet med fra før. Med en eller to enkle tester kan du finne svaret.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik finner du riktig malingtype

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Beckers

Er huset malt fra før, men trenger å males om igjen, eller skal det få en ny farge? Da er det viktig å velge ny behandling med omhu. En dekkende maling gir treverket best beskyttelse mot nedbrytning fra sol og regn, og de dekkende malingene har lange vedlikeholdsintervaller. 

Akryl eller alkyd

Dekkende behandling kan utføres på tidligere umalt treverk, og på underlag behandlet med maling, beis eller dekkbeis. Best er å fortsette med samme malingtype som huset ble malt med forrige gang.

– Skal du male med en oljemaling er det viktig å vite hva som er brukt fra før, sier Tom Rune Bergestuen, sjef for produktsupport i Flügger.

Du bør unngå å bruke White spirit-tynnet oljemaling på en flate som tidligere er malt med akrylmaling (vanntynnet). Da havner det hardeste og minst fleksible sjiktet oppå et mykere og mer bevegelig malingsjikt, og det kan føre til oppsprekking. 

Dele på Pinterest Ikke bruk White spirit-tynnet oljemaling på en flate som tidligere er malt med akryl.

Ikke bruk White spirit-tynnet oljemaling på en flate som tidligere er malt med akryl.

Enkle tester:

Vet du ikke hva huset er malt med fra før, kan følgende enkle test gi svar:

# Fukt en fille med rødsprit, og gni den mot den malte flaten. Hvis malingen løses opp, og blir myk, er fasaden malt med en akrylmaling/lateksmaling.

# Slip lett på overflaten med et slipepapir. Hvis malingen blir til støv, er det brukt alkyd/oljemaling. Fester malingen seg til slipepapiret, er det brukt akryl.

# Komposisjonsmalinger/slamfarger smitter hvis du drar fingrene over flaten. 

Spør fagfolk

Rene akrylmalinger kan brukes på alle slags underlag, men når det kommer til hybridmalinger, altså vanntynnede malinger med både akryl- og alkydbindemidler, avhenger vedheften av blandingsforholdet mellom akryl og alkyd.

– Ved murhus, eller trefasader malt med linoljemaling, tjærebeis eller komposisjonsmaling/slamfarge gjør du best i å la fagfolk foreta en befaring og komme med konkrete anbefalinger om riktig behandling, sier teknisk sjef Chresten Nielsen i Beckers.  

Dele på Pinterest Rene akrylmalinger kan brukes på alle slags underlag.

Rene akrylmalinger kan brukes på alle slags underlag.

Faktaboks:

Akrylmaling/hybrid (alkyd/akryl):

Holder bra på farge og glans. Ingen falming, ingen kritting. Mykere og mer fleksibel overflate enn oljemaling, og den sprekker sjelden grunnet bevegelser i underlaget. Miljøvennlig, tynnes med vann. Tørker raskt og dekker godt. Den er lett å stryke ut uten å dryppe eller renne. Ved optimale forhold kan strøk to påføres etter få timer.

 

Oljemaling (alkyd):

God inntrengning i treverket, god beskyttelse. Blank og hard overflate. Tynnes med vann eller white spirit. Trenger noe inn i treverket, og beskytter svært godt mot fuktinntrenging. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate, med bedre utflyt og færre penselstriper, enn akrylprodukter. Malingfilmen blir med årene sprøere, og kan etter hvert få sprekker. En svakhet med rene alkydmalinger er at de mattes med tiden og at overflaten eroderer og malingen forvitrer. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]