IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig maling til murhuset

Foto: Flügger, Nina Stang/ifi.no, Byggutengrenser/Jiri Havran

Velg riktig maling til murhuset

Skal du bygge eller pusse opp et murhus, er det viktig at du er tydelig på hva slags type mur som skal behandles når du kjøper maling.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- For å velge riktig maling til murhus er det helt avgjørende å vite hva slags puss som er brukt og hva det er pusset på, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk sjef hos malingsprodusenten Flügger.

Noe fasitsvar for hva som er best til mur finnes nemlig ikke.

- Her er det mange feller å gå i. Det holder så visst ikke bare å skille mellom murmaling og maling til trefasader, sier han.

Se flere bilder
Tom Rune Bergestuen

Foto:

Tom Rune Bergestuen

Mange typer mur

 – Mur er ikke bare mur. Og murmaling er mer enn murmaling. Det er så mange ulike typer mur og puss som mange har problemer med å vite forskjell på og disse igjen krever ulik behandling, forteller han.

Bergestuen og hans kolleger på teknisk service hos Flügger får daglig spørsmål fra huseiere som er usikre på hva de skal bruke.

- Vi opplever svært ofte at folk ikke vet hva de skal male på. Det holder ikke for oss å få vite at muren er grå. Nei, vi må vite hva muren består av og hva den tidligere er malt med, for å kunne anbefale noe, sier han.

Se flere bilder
MYE Å VELGE I:

Foto:

Det er mange typer mur, og mange typer maling. Derfor er det viktig å vite hvilken type puss og mur man skal male når man velger maling.

Riktig behandling skal holde lenge

Når det er uklart hva underlaget består av, gir de aldri blindt råd på telefon. Da tilbyr de i stedet å sende ut en konsulent som kan sjekke muren, ta prøver og kartlegge tilstanden til underlaget, før de kommer med en beskrivelse av metode for behandling.

Han anbefaler alle som er i tvil til å ta kontakt enten med dem, tilsvarende teknisk service hos andre malingsleverandører eller malermestere som har erfaring med å behandle murhus. Feil behandling kan bli en kostbar affære. Når malingen flasser og sprekker etter kort tid er det tegn på feil behandling.

- Når du velger riktig produkt og riktig behandling skal huset kunne stå opptil 20 år før det er nødvendig å male på nytt. Og det anbefales at fasaden ettersees og vaskes hvert år, da har du er hus i bra stand, sier Bergestuen.

Se flere bilder
SILIKATMALING:

Foto:

Med riktig behandling holder murhus seg pent lenge. Her fargerike Gulskogen skole i Drammen tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS. Gullskogen skole er malt med Keim soldalit silikatmaling. 

Mer informasjon

Flügger

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.