Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Velg riktig maling til murhuset

DCF 1.0   Flügger, Nina Stang/ifi.no, Byggutengrenser/Jiri Havran
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Skal du bygge eller pusse opp et murhus, er det viktig at du er tydelig på hva slags type mur som skal behandles når du kjøper maling.
Tom Rune Bergestuen
Tom Rune Bergestuen

- For å velge riktig maling til murhus er det helt avgjørende å vite hva slags puss som er brukt og hva det er pusset på, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk sjef hos malingsprodusenten Flügger.

Noe fasitsvar for hva som er best til mur finnes nemlig ikke.

- Her er det mange feller å gå i. Det holder så visst ikke bare å skille mellom murmaling og maling til trefasader, sier han.

Mange typer mur

Det er mange typer mur, og mange typer maling. Derfor er det viktig å vite hvilken type puss og mur man skal male når man velger maling.
Det er mange typer mur, og mange typer maling. Derfor er det viktig å vite hvilken type puss og mur man skal male når man velger maling.

 – Mur er ikke bare mur. Og murmaling er mer enn murmaling. Det er så mange ulike typer mur og puss som mange har problemer med å vite forskjell på og disse igjen krever ulik behandling, forteller han.

Bergestuen og hans kolleger på teknisk service hos Flügger får daglig spørsmål fra huseiere som er usikre på hva de skal bruke.

- Vi opplever svært ofte at folk ikke vet hva de skal male på. Det holder ikke for oss å få vite at muren er grå. Nei, vi må vite hva muren består av og hva den tidligere er malt med, for å kunne anbefale noe, sier han.

Riktig behandling skal holde lenge

Når det er uklart hva underlaget består av, gir de aldri blindt råd på telefon. Da tilbyr de i stedet å sende ut en konsulent som kan sjekke muren, ta prøver og kartlegge tilstanden til underlaget, før de kommer med en beskrivelse av metode for behandling.

Han anbefaler alle som er i tvil til å ta kontakt enten med dem, tilsvarende teknisk service hos andre malingsleverandører eller malermestere som har erfaring med å behandle murhus. Feil behandling kan bli en kostbar affære. Når malingen flasser og sprekker etter kort tid er det tegn på feil behandling.

- Når du velger riktig produkt og riktig behandling skal huset kunne stå opptil 20 år før det er nødvendig å male på nytt. Og det anbefales at fasaden ettersees og vaskes hvert år, da har du er hus i bra stand, sier Bergestuen.

Med riktig behandling holder murhus seg pent lenge. Her fargerike Gulskogen skole i Drammen tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS.
Med riktig behandling holder murhus seg pent lenge. Her fargerike Gulskogen skole i Drammen tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS.

Mer informasjon

Flügger

Les også Viktig med riktig maling på mur

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: