IFI logo
Se flere bilder
Ferdiggrunnet kledning er ikke ferdig grunnet!

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ferdiggrunnet kledning er ikke ferdig grunnet!

Kjøper du fabrikkgrunnet kledning i stedet for ubehandlet, må du punge ut med mer penger, men det sparer deg for en del arbeid. Likevel kan det være farlig å tro at fabrikkgrunnet er det samme som ferdig grunnet!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferdiggrunnet kledning, altså kledningsbord som er blitt grunnet på trevarefabrikken vokser i popularitet. Stadig flere oppdager fordelene med å kjøpe ferdiggrunnet kledning. Denne koster riktig nok noe mer enn tradisjonell, ubehandlet kledning av gran, men den innsparte grunningsinnsatsen ved montering, veier langt på vei opp for den høyere prisen.

Det er dog viktig å vite at fabrikkgrunnet ikke er det samme som ferdiggrunnet: alle kuttflater, all endeved, spikerhull, skjøter og utsatte detaljer må allikevel påføres grunning ved montering – akkurat som ved manuell grunning.

Se flere bilder
Endeved må grunnes ved montering.

Foto:

Endeved må grunnes ved montering.

Råtebeskyttelse

Grunningens oppgave er å hjelpe toppstrøket til å feste godt og jevnt til vanskelige underlag. Utendørs beskytter den også treverket mot fukt og råte, og gir en beskyttelse mot nedbrytning fra vær, sol og vind i tiden som går mellom at kledningen monteres, og mellom- og toppstrøk påføres. Det skal dog ikke gå mer enn et par måneder etter montering før viderebehandling utføres.

Som med mye annet er det mange ulike kvaliteter på markedet, og en sammenheng mellom pris og kvalitet. Der du kjøper trevarene skal det også finnes dokumentasjon som viser hvem som har laget grunningen, og hvem som har påført den. Kjøp kun produkter du er trygg på kommer fra gode produsenter!

Falsk trygghet

Fabrikkgrunning av dårlig kvalitet kan gi huseieren en falsk trygghet. Det er viktig at grunningen dekker hele treverket, holder en tilstrekkelig filmtykkelse, og er av god nok kvalitet. Kledningsbordene skal ikke se ut som om de kun så vidt har vært borti en hvitvask, men at de har en jevn og god pigmentering.

Hvis du er i tvil om kvaliteten på grunningen – eller om kledningen har stått lenge uten toppstrøk – er det bra å gå over fasaden med stålbørste og deretter påføre ny grunning manuelt.

Grunning

• Grunningsmalingen kan både være enten pigmentert eller klar i fargen. Pigmentert grunning brukes når kledningen skal overmales. Ved beising bør en klar grunning velges, siden underlagets farge vil påvirke «finishen».

• Industriell grunning inneholder mer pigmenter enn de grunningene vi påfører selv. Treverket er også behandlet under perfekte forhold fukt- og varmeforhold, og har aldri vært utsatt for de nedbrytende kreftene fra vær og vind.

• Fabrikkgrunnet kledning tåler noe lengre tid uten topp- og mellomstrøk enn ugrunnet eller manuelt grunnet kledning, men skal fortsatt få videre behandling så fort som mulig, helst innen et par måneder.

• Det er viktig å umiddelbart behandle endeved, kuttflater og skader på kledningen slik at alle flater er beskyttet.

Dette gjør grunningen:

• Beskytter treverket mot UV-stråler før topp- og mellomstrøk er på plass.

• Reduserer faren for sprekkdannelser i treverket.

• Motvirker sopp og grønske.

• Sikrer vedheft.

Systembehandling:

Velg produkter fra samme malingprodusent til hele arbeidet med kledningen. Hvilken grunning du bruker, bestemmes ut fra etterfølgende produkter og aktuelt underlag. Alle strøk skal påføres i henhold til produsentens anbefalinger.

Kompletter med olje:

Grunningen brukes jevnt over hele konstruksjonen. Ekstra utsatte konstruksjonsdetaljer, som endeved og vannbord, skjøter, spikerhull og kuttflater i kledning, kan gjerne behandles med impregneringsolje i tillegg. Dette er en sterkt penetrerende olje som fører de råtebeskyttende midlene godt inn i treverket.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.