IFI logo
Se flere bilder
Grunning er også for fabrikkgrunnet tre

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Grunning er også for fabrikkgrunnet tre

Kledningsvirke som er grunnet allerede ved produksjon er blitt en storselger. Men malingprodusentene advarer mot å tro at fabrikkgrunnet er det samme som ferdiggrunnet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den viktigste oppgaven til grunningen er å forhindre at fukt kommer inn i treverket. Grunningen skal også gi god vedheft for kommende sjikt, og motvirke råteangrep. Å påføre grunning på tre som skal males, er viktig for å få god vedheft for topp- og mellomstrøk. 

Mye av den kledning som i dag selges i byggevarehandelen, er fabrikkgrunnet. Det innebærer at trelastfabrikken påfører et strøk grunning på bordene før de sendes til butikken. En fordel med det er at grunningen påføres raskt slik at treverket ikke brytes ned av solen i mellomtiden. For huseieren kan det innebære mindre arbeid, men det er farlig å tro at fabrikkgrunnet er det samme som ferdiggrunnet. 

Garantert holdbart

– Det er to viktige grunner til å grunningsbehandle også fabrikkgrunnet kledning. Den ene er at man bør følge produsentens anbefaling ved alle malearbeider, sier malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef ved Beckers Norge.

Her innebærer det å følge malingsystemet til toppstrøksleverandøren, og bruke den grunning som produsenten leverer.

– Den grunningen er viktig fordi den vil redusere lignin- og kvistgjennomslag. Det gjeller spesielt på lyse farger, sier han. 

En slik systembehandling innebærer at alle produkter som påføres treverket er laget av én og samme produsent. Da er man sikker på at produktene er testet og utviklet for å fungere godt sammen over tid. Den som kjøper fabrikkgrunnet kledning bør spørre etter dokumentasjon i byggevarehandelen, som viser hvilken grunning som er påført og hvilken kvalitet den har. Da er det mulig å velge et toppstrøksprodukt som er egnet.  

Se flere bilder
Ved å velge grunning og maling fra samme produsent, når du maksimal holdbarhet.

Foto:

Ved å velge grunning og maling fra samme produsent, når du maksimal holdbarhet.

Ikke la solen bryte ned grunningen

– Den andre årsaken er at grunningen må være god nok utført. Det innebærer at den skal være påført i tilstrekkelige mengder, og ha vært minst mulig utsatt for vær og vind før den overmales, sier han.

Sol og regn er grunningens verste fiende, og grunning slites mye raskere enn toppstrøksmaling.

– Studier viser at vedheften reduseres med 30 prosent på bart tre som eksponeres for vær og vind i mer enn tre uker. Ubehandlet kledning må derfor behandles så raskt som mulig etter montering, og i hvert fall innen 3-4 uker, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk servicesjef hos Butinox. 

– Også kledningsbord som er kjøpt med et sjikt grunning påført i trelastfabrikken, bør viderebehandles innen 3-4 uker etter montering. Årsaken er at fabrikkgrunningen kan ha varierende dekkevne, og være ujevnt påført. Hvis dette ikke gjøres, i begge tilfeller, må kledningen børstes fri for løse trefibre og grunnes på nytt, sier han.

Se flere bilder
Grunningen skal være påført jevnt og med god dekk.

Foto:

Grunningen skal være påført jevnt og med god dekk.

Behandle kuttflatene

Også om fabrikkgrunningen er av god kvalitet, og har god dekk, må kledningen kompletteringsgrunnes ved montering. Alle kuttflater, all endeved, spikerhull, skjøter og utsatte detaljer må påføres grunning ved montering – akkurat som ved manuell grunning.

Se flere bilder
Alle kuttflater og spikerhull må grunnes ved montering.

Foto:

Alle kuttflater og spikerhull må grunnes ved montering.

Mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.