Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Derfor er grunning grunnleggende viktig

Grunningen skal sikre god vedheft, forhindre råte og at fukt kommer inn i trevkerket.   Kristian Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den viktigste oppgaven til grunningen er å forhindre at fukt kommer inn i treverket. Grunningen skal også gi god vedheft for kommende sjikt, og motvirke råteangrep. Sol og regn er grunningens verste fiende.

Kledningsbord som er kjøp med et sjikt grunning påført i trelastfabrikken, bør males raskt etter montering.  Årsaken er at fabrikkgrunningen kan ha varierende dekkevne, og være ujevnt påført.  En generell anbefaling om at det skal gå kort tid mellom grunning og toppstrøk, gjelder også for kledning som grunnes og males på plass.

– Tiden mellom grunning og toppsjikt bør være kortest mulig. Anbefalinger fra trevareprodusentene har tidligere gått på at fasaden bør males under inneværende sesong. Men vi malingprodusentene sier innen maksimalt en måned, eller så fort som mulig, sier Per Lund Nielsen, sjef for teknisk service hos Scanox. 

Grunne også fabrikkgrunnet kledning

– Solens UV-stråler bryter raskt ned grunning, sier Per Lund Nielsen.
– Solens UV-stråler bryter raskt ned grunning, sier Per Lund Nielsen.

– Solens UV-stråler kan raskt bryte ned et sjikt grunning som er påført for tynt. Faren med å vente for lenge er at du kan måtte grunne hele flaten på nytt. Spesielt utsatt er solsiden av huset. Det er helt avgjørende at den første behandlingen av fasadens kledning gjøres så godt som mulig. Dette danner grunnlaget for all videre suksess, sier Lund Nielsen.

Ved kjøp av fabrikkgrunnet kledning anbefaler malingleverandørene faktisk allikevel at hele fasaden påføres et sjikt grunning før det males. Uansett er det ved montering av kledningsbord viktig å ha med seg en boks grunning eller grunningsolje som kan påføres endeved, skjøter, spikerhull og så videre. 

Fjerne død ved

– Også om kledningen er blitt satt opp for kort tid siden, kan den ha vært liggende i hagen eller på byggevarehandelen i noen måneder før det, og nedbrytningen av fabrikkgrunningen kan kommet langt, sier Thomas Sundmoen, ved produktsupporten hos Flügger.

Dersom trevirket har vært ubehandlet eller dårlig grunnet, slik at det har begynt å gråne, bør treets løse fibre fjernes ned til frisk ved. Dette kan gjøres ved sliping, skraping, børsting med stålbørste eller stiv nylonbørste. Før kledningen behandles igjen, bør det vaskes og påføres sopp- og algedrepende midler.

Hindrer råte

Grunning inneholder råtehindrende midler.
Grunning inneholder råtehindrende midler.

Det er viktig å bruke en spesialgrunning som gir god inntrengning i trevirket og som innholder sopphemmende midler (fungicider) mot råtesopp. Chresten Nielsen, teknisk sjef hos Beckers, forklarer at dette er en viktig forskjell mellom grunning og maling.

– Grunningen inneholder noen bekjempelsesmidler som fasademalingene ikke inneholder, sier han.

Mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Scanox

Drywood

Nordsjö

 

Les også Ferdiggrunnet kledning er ikke ferdig grunnet!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: