Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Derfor bør du male fasaden

Grått er en populær fasadefarge som fungerer fint i eneboligstrøk der husene har forskjellige stil. Denne fargen heter Bec...   Beckers, Scanox
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Maling på fasaden har både estetiske og tekniske funksjoner. Farger skaper trivsel, og malingen beskytter treverket fra nedbrytning. En malt fasade vil holde lenger enn en ubehandlet.

Ubehandlet treverk på fasaden som får gråne naturlig kan passe på et noen hus. Men ikke på alle. Arkitektur og bygningstradisjoner kan tilsi at naturlig ubehandlet tre er å foretrekke, men mange argumenter taler for å male huset.

- Visst hadde det vært kjedelig om alle hus sett like ut. Farger skaper trivsel, sier malermester Per Lund Nielsen, teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox. 

Rask nedbrytning

Malingen beskytter huset.
Malingen beskytter huset.

Og den som først velger å ikke behandle fasaden, for siden å angre deg etter noen år, møter problemer!

- Forvitringsprosessen begynner raskt, og fargeforandring starter umiddelbart. Ligninet i treverket vaskes ut og kledningen får løse trefibre, som kan ligne på en pels, allerede etter kort tid. For å sikre god vedheft til malingen, må alle løse trefibre på flaten bort, og det kan være en voldsom jobb. Huset må stålbørstes, sier Lund Nielsen. 

Skraping, tørris eller kalk

Maling trenger god vedheft til underlaget, og død ved må fjernes før kledningen overmales.
Maling trenger god vedheft til underlaget, og død ved må fjernes før kledningen overmales.

- På ubehandlet treverk ute som har stått i tre uker, er vedheften redusert med hele med 25 prosent, forteller Chresten Nielsen, som er malermester og teknisk sjef i Beckers.

- Død ved kan også fjernes med kalk eller tørris som sprutes med høgt trykk på fasaden, men dette er kjempedyrt. Da kan det faktisk være billigere å skifte kledning helt ut, legger Chresten Nielsen til.

Den som i stedet forsøker å slipe fiberreisning og død ved vekk med en slipemaskin, risikerer å slipe for mye slik at trestrukturen fjernes. 

Konstruktiv beskyttelse

Per Lund Nielsen
Per Lund Nielsen

Malingsjiktet på fasaden forhindrer at regnvann fukter opp kledningen og trekker gjennom til innsiden der det kan forårsake råte i både kledning og reisverket innenfor.

- Noen hus og hytter kan ha en konstruksjon som gjør at kledningen ikke treffes av like mye fukt, og at fukten lett kan tørke ut også om kledningen er ubehandlet. Men dette er ikke å anbefale for alle, sier Per Lund Nielsen.

Mer informasjon

Beckers

Scanox

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Nordsjö

Flügger

Les også Slik blir husfargen fin

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: