IFI logo
Se flere bilder
Gå på tur – og finn din farge

Foto: Chera Westman/ifi.no, Scanox, Beckers, Nordsjö

Gå på tur – og finn din farge

Sort, hvitt, grått eller brunt? Kanskje gult eller grønt? Og hva med dørene og omrammingene? Hvilke farger skal huset få? En tur med fotoapparatet i nabolaget kan gi gode svar. Her er de beste tipsene for deg som skal male om huset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når flere personer; i en familie, et sameie eller et nabolag, skal bli enig om to eller tre farger til fasade og staffasje, oppstår gjerne diskusjoner. Da kan man faktisk oppleve det som vanskelig å beskrive de ulike fargene slik at alle ser det samme for seg. Det er rett og slett vrient å beskrive farger med ord.

Et tips kan være å i stedet bruke begreper som lys eller mørk, lett eller tung, ensfarget eller flerfarget, kontrastrik eller uten kontraster, mild eller skarp for å snevre inn antallet farger å velge mellom.

Fotografer nabolaget

Ta gjerne også beina fatt, og gå en tur i nabolaget. Knips noen bilder av hvordan husene i området ser ut. Når du ser på bildene i etterkant, får du lettere en oppfatning av hvordan det ser ut, og du kan finne hus med farger du liker.

– Vil du at huset skal stikke seg ut eller skal det gli i ett med resten? Er det et nabolag med mange grå og hvite hus kan et rødt eller gult hus live opp og bli et fint tilskudd i et fargeløst miljø, sier Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør.

– Den vanligste feilen vi gjør, er å velge en for sterk kulør. Fargen på den lille fargeprøven i butikken eller fargekartet, blir både klarere, sterkere og lysere på en stor flate, sier hun.

Fargen på fargeprøven er den faktiske fargen. På fasaden vil vi se den opplevde fargen. Og disse farger kan skille seg svært så mye fra hverandre grunnet ulike lysforhold, underlagets beskaffenhet og fargene i omgivelsene.

Se flere bilder
Knips noen bilder av hvordan husene i området ser ut.

Foto:

Knips noen bilder av hvordan husene i området ser ut.

Mindre sort, mer kulør

Å se på en farge utendørs, skiller seg fra det å se på den inne. Ute oppleves farger som mindre sorte, og mer kulørte, enn de gjør når vi ser på dem innendørs. Grunnen til at sortheten minker ute, er at sammenlignet med naturen, er fasaden slett og uten skygger. Det gjør at fasaden reflekterer lyset på en annen måte enn naturen. Derfor bør man velge en farge med mer sort i til fasaden.

Ta en ordentlig kikk på huset ditt. Alle hus har en historie, og stilen huset har og tiden det ble bygget, kan gi ledetråder til hvilke farger som passer. Bor du i et gammelt hus, vil det være en god idé å bruke noen av de fargene som var vanlig da huset ble bygget.Det fører til et harmonisk uttrykk.

Også nyere hus kan være oppført i en arkitektur som er inspirert av gamle stilepoker. 

Se flere bilder
Alle hus har en historie, og stilen huset har og tiden det ble bygget i, kan gi ledetråder til hvilke farger som passer.

Foto:

Alle hus har en historie, og stilen huset har og tiden det ble bygget i, kan gi ledetråder til hvilke farger som passer.

To eller tre farger

Ta gjerne utgangspunkt i naturens farger. I naturen er fargene gjerne dempede og helhetlige. De sterke og klare fargene finner du i de små detaljene – på blomster, innsekter og fugler. Prøv å applisere denne tankegangen også på fasaden.

Et hus i harmoni har gjerne to eller tre farger. Én for fasade, én for staffasje, dører og vinduer, og en for grunnmuren. Velg gjerne en mørkere kulør på grunnmuren, da gir det et stabilt og behagelig inntrykk. Vinduer, dører og staffasje kan gjerne kontrastere for å gi et spennede uttrykk og kontur til huset. Velg da kontrastfarger fra samme sted på lyshetsskalaen.

– Før du går løs på fasaden, bør du teste fargene du har valgt. Det gjør du ved å gjøre prøveoppstrøk på løse kledningsbord av samme type som sitter på huset. Studer disse i ulikt lys. Dette er den beste måten å forsikre deg om at du har truffet blink med valgene dine, sier Bjørg Owren.

Se flere bilder
Ta gjerne utgangspunkt i naturens farger.

Foto:

Ta gjerne utgangspunkt i naturens farger.

Mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Nordsjö

Scanox

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.