IFI Logo

Slik velger du farge til huset

Fargesetting utvendig
Slik velger du farge til huset
Chera Westman

Chera Westman
Oppdatert (Publisert )

En gjennomtenkt kombinasjon av arkitektur, fargesetting og beliggenhet gjør huset vakkert. Utfordringen med å finne riktig farge til fasade, vinduer, omramminger og vindskier, hjørnekasser og dører både morsom og vanskelig.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Et vakkert hus er sjelden malt i én farge. Det er nesten alltid en kombinasjon av farger som skaper en harmonisk helhet. Men å finne akkurat den perfekte fargesettingen er ikke alltid enkelt. Blant tusenvis nyanser skal vi finne to eller tre farger, som både er pene i seg selv og samtidig passer sammen med hverandre og med huset!

Uansett hva du selv liker, gjør du klokt i å ta hensyn til flere ting: husets stil og arkitektur, og tidsepoken det er oppført i er viktig. Det samme gjelder omgivelser, nabohus og beliggenhet.

Beliggenhet, omgivelser og naboer:

Naboen har ikke krav på å få bestemme ditt fargevalg. Men for det gode naboskapets skyld, kan det være lurt å snakke med dem som bor nærmest før du setter i gang. Det kan finnes føringer i kommunenes bestemmelser, og Plan- og bygningsloven har generelle krav til estetikk og tilpasning til omgivelsene.

I tettbygde strøk er fargeharmoni ønskelig. Dette oppnås ved å bruke farger med omtrent samme sorthet og lyshet, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. Studer husene i omgivelsene. Er fargene gjennomgående lyse eller mørke? Er de varme eller kjølige i karakteren? Ikke mal husene eksakt lik naboenes, men etterstreb samklang.

Har du ikke naboer, kan fasaden gjerne gå i ett med omgivelsene: skog, fjell, sjø eller åpent terreng.

Studer husene i omgivelsene. Er fargene gjennomgående lyse eller mørke?

Studer husene i omgivelsene. Er fargene gjennomgående lyse eller mørke?

Arkitektur, stil og tradisjon:

Hver arkitekturstil har hatt sine foretrukne farger, og boliger inspirert av funkis, modernisme, klassisisme eller sveitserstil har tradisjonelt vært fargesatt forskjellig. Er du i tvil om fargevalget, kan et blikk tilbake til idealene den gang huset ble bygget være en god veiledning.

Moderne arkitektur preges av fravær av farger. Grått, sort og hvitt dominerer, og mange moderne trehus smelter på en naturlig måte inn i omgivelsene med gjennomtenkte valg av materialer, farger og kulører.

Hvitt, gult, gulrødt og rødt er vi vant til å se på hus og eneboliger. Dette er tradisjonelle farger. Med fargen kan man faktisk forandre husets karakter slik at det føles som nytt.

Fargeharmoni i tettbygde strøk er ønskelig. Denne gaten er på Røros.

Fargeharmoni i tettbygde strøk er ønskelig. Denne gaten er på Røros.

Tips!

  • Lyse farger virker forstørrende, og mørke farger demper ned store hus. Derfor virker lyse hus større enn mørke.

  • Velg en mørkere og dusere farge enn du egentlig tror du vil ha ut fra de små fargeprøvene. Fargen vil bli sterkere og lysere når den kommer opp på fasaden.

  • Med valg av farge kan du fremheve eller skjule detaljer som sprosser, vindskier, hjørnekasser og vinduskarmer. Marker gjerne inngangsdøren med en sterkere, fravikende farge.

  • Huset er ikke ferdigmalt før grunnmuren har fått sitt. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset en god bakkekontakt.

  • Produsentenes fargekart inneholder mange gode forslag som er godt utprøvd og som er trygge valg i norske lysforhold.

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargesetting utvendig
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.