Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Viktig å vite om terrassebeis

Når du skal beise terrassebordene, er det to avgjørende ting å tenke på: Underlagets farge påvirker resultatet og beisen skal påføres vått-i-vått i kun ett strøk, til treverket er mettet.

cloud_download
fullscreen
 • <b>VEDLIKEHOLDSBEHOV: </b>Terrassebeis gjør at treplattingen takler mer slitasje uten å flises opp. Du ser om treverket behøver behandling hvis det ser tørt ut, sprekker opp eller vann trekker inn istedenfor å perle seg på overflaten når det regner.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>PÅFØRING:</b> Terrassebeis påføres vått-i-vått etappevis, et par bord av gangen. Hold overflaten våt til treverket ikke trekker mer.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>STRYK UT</b>: Brukes en rull til påføring, må rullemønsteret strykes ut. Det fjerner også all overskytende beis når treverket har sluttet å trekke. En låsbar rull kan brukes både til påføring og til å stryke ut med.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>UNDERLAGET PÅVIRKER: </b>Beis er en transparent behandling som lar underlagets utseende sette preg på sluttresultatet.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Annonse

Terrassebeisen beskytter tregulvet fra solens nedbrytende UV-stråler og forhindrer vann fra å trenge inn. Den gir også ønsket farge til uteplassen. Jo mer pigmentert beisen er, dess bedre stopper den solens UV-stråler. Samtidig vil fargen bli mørkere og mer intens jo flere ganger du vedlikeholdsbeiser treverket.

Med terrassebeis er det to viktige ting du må bære i minnet. Disse har en avgjørende betydning for hvordan terrassen bør vedlikeholdes:

 • Beis er en transparent behandling
 • Terrassebeis skal ikke danne film

Transparent behandling

Transparente behandlinger lar underlagets farge påvirke sluttresultatet. Prøver i fargekart og oppstrøksprøver hos forhandleren blir kun veiledende når det kommer til farge. Det betyr at det kan være lurt å gjøre en oppstrøksprøve før du beiser hele plattingen.

– Bruk et stykke tremateriale som ligner det du har på terrassen, og test fargen på den. Da får du det mest riktige bildet av hvordan fargen blir hos deg. Spar gjerne på litt materiale når du bygger terrassen, sier Morten Fehn, ansvarlig malermester hos verktøyleverandøren Jordan.

Påføre terrassebeis

UNDERLAGET PÅVIRKER: Beis er en transparent behandling som lar underlagets utseende sette preg på sluttresultatet.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Skal ikke danne film

Beise terrassen

PÅFØRING: Terrassebeis påføres vått-i-vått etappevis, ett par bord av gangen. Hold overflaten våt til treverket ikke trekker mer.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Terrassebeis er et ettstrøksprodukt og skal ikke danne film på overflaten, men trekke ned i treverket. Når treverket slutter å trekke beis, er porene mettet og fylt opp slik at regnvann ikke kan komme inn og ødelegge terrassegulvet. 

– Terrassebeis påføres vått-i-vått, til det slutter å trekke. Da fjernes overskytende beis og våte felter, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisksjef hos Butinox og Tyrilin.

– Terrassebeis skal ikke danne film på overflaten fordi filmdannelse fører til flassing på horisontale flater, det er det viktigste budskapet vedrørende terrasse, sier malermester Roger Fridheim hos teknisk produktsupport hos Flügger.

– Dersom det blir liggende for mye beis på terrassebordene, slik at det blir en beis-film, vil også beisen tørke og herde dårlig. Da kan den forbli klebrig i flere dager, avslutter Røneid.

LES OGSÅ: Gi terrassen en ny start

 

Mer informasjon

Slik beiser du uten å lage film:

Bearbeid 1-3 bord av gangen. Påfør beis med rull og hold overflaten fuktig for å gi treverket tid til å trekke til seg behandlingen. Når plattingen er mettet dannes pytter med beis på overflaten som ikke blir borte etter et par minutter. Fjern da all overskytende beis før du gjentar behandlingen på de neste 1-3 bordene. Bruk pensel, låsbar rull eller en fille til dette.

 

 

 

Tips!

Får terrassen ikke den fargen du ønsket, er det trolig fordi underlagets farge er med på å bestemme sluttresultatet. Ta da ikke på flere sjikt med beis – det vil føre til filmdannelse.  Fjern beisen og begynn på ny!

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
[Some text some message]