IFI logo
Se flere bilder
Beskytt nybeiset treverk fra regn

Foto: Chera Westman/ifi.no

Beskytt nybeiset treverk fra regn

Nylig påført terrassebeis skal ikke utsettes for regn. Kommer det en uventet skur, må du ta grep for å unngå et skjoldete resultat.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før du beiser terrassen, inngangstrappen eller annet treverk ute er det spesielt to ting som må sikres. Underlaget skal være tørt, og det skal ikke komme regn før beisen er herdet.

– Spesielt horisontale flater er sensitive for regn før behandlingen har herdet og dannet den film den skal ha. Der blir vannet liggende uten å renne av og kan løse opp beisen. En nybeiset terrasse som utsettes for regn kan få skjolder og vannperler i overflaten, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö. 

Se flere bilder
Malearbeid i skyggen

Foto:

SKYGGEARBEID: Terrassebeis bør ikke påføres i direkte solskinn, og hvis underlaget er alt for varmt. Da kan beisen tørke på overflaten før den trekker inn i treverket.

Ikke sol, ikke regn

Det er flere forhold som påvirker hvor lang tid det tar for beisen å tørke: hvor godt beisen trekker inn, om underlaget er tilstrekkelig rengjort, at mengden beis som er påført er noen av disse.

Temperatur og luftfuktighet er viktig før beisen er herdet. Og direkte solskinn er heller ikke bra, sier Myhre.

– Sjekk værmeldingen før du setter i gang. Vi ser helst ikke at lufttemperaturen går under 8-10 grader før beisen har rukket å tørke, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

LES OGSÅ HER: Sjekk værmeldingen før du maler.

Se flere bilder
Fukt og temperatur

Foto:

FORUTSETNING: Hvor lang tid det tar før beisen er tørr, avhenger av flere forhold slik som temperatur, luftfuktighet, påføring og underlag.

Se flere bilder
Dekk til nybeiset terrasse

Foto:

REGNFRAKK: Terrassebeis som utsettes for regn før den har tørket, vil kunne få skjolder. Ved et plutselig, lite regnskyll, er det lurt å ha en presenning eller en plast klar.

Skadekontroll

Vi har et utfordrende klima i Norge, og det er mange hensyn å ta til blant annet plutselige regnbyger, solforhold og temperaturfall over døgnet. Også om du har sjekket værmeldingen, kan det komme en overraskende ettermiddagsbyge. Har du da akkurat beiset treverket ute, må du ta grep raskt.

Planlegg vedlikeholdet godt, og vær forberedt på alt slags vær. Ha en grundig plan for arbeidet, og forsøk å se for deg for seg du skal gjøre hvis det kommer et umeldt regnskyll. Mindre flater kan dekkes over med en presenning eller en dekkeplast slik at regnet ikke kommer til, sier han.

– Ha gjerne en presenning liggende klar før du setter i gang i tilfelle det blir behov for den, eller heng den over den nybeisede flaten for sikkerhet skyld, anbefaler Per Myhre. 

Se flere bilder
Tørking tar tid

Foto:

TØRKETID: En nybeiset flate bør ikke utsettes for regn eller temperaturer under + 10 grader det første døgnet.

Mer informasjon:

Nordsjö

Beckers

 

Flügger

Butinox

Miljømal

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.