IFI logo
Se flere bilder
Mal sikkert i sola

Foto: Jordan

Mal sikkert i sola

En solskinnsdag er en fin dag, også for aktiviteter med maling og beis. Lyset er godt, og malingen tørker raskt. Når du står i skyggen og maler, unngår både du og veggen solskader.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sol fra klarblå himmel kan være et meget godt malevær. Det er godt lys, solen varmer slik at malingen tørker bra. Forutsetningen for et godt resultat er at du holder deg utenfor den direkte solsteiken ved påføringen. På den måten unngår du selv solstikk og å bli brent av solen.

– Et grunnleggende råd for maling i solskinn er å ikke stå direkte i sterkt solskinn. Stå i skyggen, og mal på tørt underlag. Begynn med den husveggen som har stått lengst i skyggen, anbefaler  Heidi Amundsen, produktansvarlig hos verktøyleverandøren Jordan.

Gå etter solen rundt huset når du maler, så unngår du både solblærer i malingen og solskader på maleren.

Unngå mattskjolder

Ytterligere ett godt råd er å gi seg i tide om kvelden. Store temperatursvingninger mellom dag og natt, kan føre til at det dannes dugg på husveggen. På en nymalt flate, der malingen ikke har rukket å bli skinntørr, kan dette medføre matte skjolder, såkalt duggmatting.

– Dette oppstår når får et fuktlag på seg mens den tørker, og da blir matt i glansen. Men det finnes råd for hvordan du kan unngå dette, sier Heidi Amundsen:

– Skal du male sent på kvelden en varm soldag, så ikke mal på de soloppvarmede veggene, mal heller en av veggene mot nord eller øst, som ligger i skyggen. 

Se flere bilder
Gå etter sola ved maling ute.

Foto:

Gå etter sola ved maling ute.

Mal effektivt inne

Solskinn kan også være en god dag for innendørs maleoppgaver. Varmt og solfylt vær gjør at du kan sette opp vinduer og dører for god lufting, uten at det kommer regn inn på parketten. 

Og hvis du maler inne mens sola skinner, har du også mulighet til å tømme rommet for å kunne jobbe ekstra effektivt. Flytt møblene ut på terrassen, og ha fri bane ved maling av tak, vegger og gulv. Du slipper da å flytte på møbler underveis, og må heller ikke dekke til sofa, stuebord, bokhyller og øvrig innbo.

– Sett maleverktøyet, både pensler og ruller, på forlengerskaft så rekker du over større flater, jobber mye raskere og blir ikke sliten i rygg og armer. Med maleverktøy fra Jordan kan du mer enn halvere tiden du bruker på jobben, sier Heidi Amundsen.

Se flere bilder
Sol og oppholdsvær gjør at du kan tømme rommet, og male mer effektivt inne.

Foto:

Sol og oppholdsvær gjør at du kan tømme rommet, og male mer effektivt inne.

Gode råd for effektivt malearbeid

1. Mal raskere med kvalitetsverktøy

Med godt verktøy går jobben fort og resultatet blir fint. Kvalitetspensler og ruller tar opp mer maling, du trenger færre drag og du får et jevnt og glatt resultat. En kvalitetspensel og malerull røyter ikke og tar opp flere hundre prosent mer maling per dypp!

 

2. Vær trygg på resultatet

Et for tykt lag med maling er like ille som et for tynt lag! Pensler med god bust og ruller av høy kvalitet sørger selv for at riktig mengde maling legges på underlaget. Et riktig lag maling beskytter huset mot vær og vind, uten at malingen sprekker opp.

 

3. Malebøtte for bruk av rulle

Ved bruk av en utendørs malerulle montert på forlengerskaft, påføres riktig mengde maling på raskest mulige måte. Slå malingen over i en smart malebøtte som rommer mye maling. Bøtten kan brukes både stående og liggende, og har riller innvendig for å fordele malingen jevnt på rullen. Med dette utstyret jobber du effektivt med riktig mengde maling på rullen og med minimalt søl.

 

4. Vær effektiv – spar tid

Bruker du et forlengerskaft på malerullen og kosten rekker du over større flater, du jobber mye raskere og blir ikke sliten i rygg og armer. Med maleverktøy fra Jordan kan du mer enn halvere tiden du bruker på jobben.

 

5. Bruk verktøyet flere ganger

Mellom hver maleøkt oppbevares pensler og ruller i et lufttett miljø. Da tørker ikke malingen og penselen kan brukes igjen etter spisepausen, en god natts søvn eller noen dagers pause. Fjern så mye maling som mulig fra rull og pensel, gjerne ved å male dem «tomme» på veggen. Fukt deretter rulle og pensel i litt vann og legg dem inn i en plastpose uten luft.

 

6. Jobb sammen!

Nesten alt malearbeid utføres mer effektivt og er mer hyggelig å gjøre, hvis du kan jobbe sammen med en venn, kone, slektning eller nabo. Slik kan dere ta godt vare på de store verdier som en bolig representerer.

 

 

Mer informasjon:

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.