Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Mulig å male ute om høsten

Den strålende sommeren har gjort at mange ikke fått malt huset som planlagt. Men det er fortsatt ikke for sent! Ved å velge riktig produkt, måle fukten og holde øye med klokken, kan du gi kledningen en oppfriskning også om høsten.

cloud_download
fullscreen
 • Ved malearbeider om høsten er dog noen forholdsregler viktigere enn ellers: mål fukten, sluttfør arbeidet tidlig om dagen, og håp det ikke begynner å regne før malingen er tørr. (foto: Nordsjö)

  Foto:

 • Malesesongen utendørs er ikke over før det regner konstant, og temperaturen er under 5 grader. (foto: Nordsjö)

  Foto:

 • Vanntynnbare beiser og malinger skal ikke brukes når det er under +5 grader ute, mens oljebaserte produkter faktisk tåler noen kuldegrader. (Foto: Nordsjö)

  Foto:

 • Bruk fuktmåler for å sjekke at treverket er tørt nok før du maler. Mer enn 15-18 prosent fukt bør ikke kledningen inneholde. (foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse

Noen somre regner bort, og andre er solfylte og varme. I år har vi hatt en usedvanlig lang og varm sommer, utmerket til strandliv, avslapping og bading, men dårlig egnet til utendørs malearbeider.

I tillegg til at maleren fort blir overopphetet, har malingen nesten tørket før den er kommet ut av spannet.

Den gode nyheten er at det fortsatt ikke er for sent!

– Du får gjort mye i løpet av en helg med finvær, spesielt om du allerede har malingen hjemme, sier Mentz Holmen ved Askim & Mysen Rør avd. Maling og interiør.

Ved malearbeider om høsten er dog noen forholdsregler viktigere enn ellers: mål fukten, sluttfør arbeidet tidlig om dagen, og håp det ikke begynner å regne før malingen er tørr.

– Det viktigste er å få avsluttet tidsnok om kvelden, sier han. 

Sjekk temperaturen

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kaldere enn 5 grader ute. Her er de oljebaserte produktene dog litt mer fleksible, da flere av disse kan brukes også når gradestokken bikker under null. Men husk da på at malingen kan bli litt tykk og tung å jobbe med i kulda, og du blir fort kald om fingrene.

– Når det kommer til oljemalinger fryser maleren ofte lenge før malingen gjør det, sier Mentz Holmen. 

Den lengre tørketiden gir økt risiko for duggmatting, og du må slutte tidligere om kvelden enn ved bruk av akrylprodukter.  En fare med å beise eller male på nedfrosset underlag er at også den naturlige fukten i materialet er frosset. Når dette vannet i kledningen så tiner opp, vil får du flassing. Den store fordelen med oljeproduktene er at boksene faktisk kan oppbevares på hytta eller i garasjen over vinteren.

Sjekk værmeldingen

Å male i regnvær går dårlig. Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen.  

Må du likevel male når det er utrygt for regn, kan du skjerme veggen ved å henge en presenning utenpå stillaset, eller ned fra taket dersom det stikker litt utenfor veggen. Best er dog å følge med på væremeldingen og velge en dag med oppholdsvær og gode temperaturer til høstens malearbeid.  

– Det bør i det minste være oppholdsvær mens malingen tørker. Det er ikke like farlig hvis det kommer regn når malingen er rukket å bli skinntørr, avslutter Mentz Holmen. 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]