IFI logo
Se flere bilder
Den viktige høstsjekken

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Drywood

Den viktige høstsjekken

Vi vasker, maler, oljer og reparerer - på våren. Høsten er jo også en tid for oppgaver, som å klargjøre hus og omgivelser for vinteren. Her følger noen punkter som kan være til hjelp med tilstandsvurderingen. God høst!

Trine Midtsem

Trine Midtsem
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Det er lett å utsette vinterforberedelsene litt for lenge, for så å bli tatt på sengen når snøen «plutselig» dukker opp.

Ikke gå i utsettelsesfellen som fører til at du risikerer små og store skader på hus og utstyr. En sjekkrunde av huset er viktig, og kan bli en hyggelig familieaktivitet en finværsdag i oktober.

Dette bør du alltid sjekke om høsten:

1. Taket

Sjekk takstein og beslag for sprekker og skader. Utbedre dersom nødvendig og mulig eller planlegg jobben til våren.

2. Takrenner og nedløp

Rens for løv og blader – hindre tilstopping av renner og nedløp slik at isen sprenger seg vei. Det kan lønne seg å montere løvfanger i takrenner og løvutkast på nedløp.

3. Fasaden

Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen er tegn på at den må males om og at kledningen kanskje også bør repareres.

Dersom dette ikke er gjennomførbart nå, få det inn i kalenderen vår vårens gjøremål. 

Se flere bilder
Hele familien kan bli med

Foto:

Hele familien kan bli med

4. Utekranen

Steng og tøm den for vann, for å unngå at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Husk også å ta inn hageslangen. 

5. Markiser og parasoller

Rengjør med et dertil egnet vaskemiddel og tørk godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Påfør eventuelt impregnering.

6. Hagemøbler

Vask, tørk og eventuelt påfør olje eller annen impregnering, både på tre- og plastmøbler. Med snø følger skitt og forurensning, så dekk til møblene med en presenning ment for denne bruken. 

7. Sluk og avløp

Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpnere laget for dette formålet.  

8. Grill

Rens risten for fett og salt før grillen stues bort for sesongen, for å unngå at metallet ruster og går i oppløsning – gled deg over en vårklar grill som ikke lukter harskt fett!               

9. Bestill håndverker NÅ!

Ser du allerede nå at du vil trenge håndverker til våren – bestill! Da sikrer du at riktig ekspertise og utstyr er tilgjengelig. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.