Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Derfor skal du aldri male huset i sola

  Flügger, ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Du har kanskje hørt at du må male huset i skyggen. Men vet du hvorfor det er så viktig?
Solblærer er ikke spesielt pent på en nymalt flate.
Solblærer er ikke spesielt pent på en nymalt flate.

Grunnen er solblærer – noen myke, pølseformede eller runde blærer som legger seg rett under malingfilmen på den nymalte veggen, dersom malejobben har blitt utført i solsteken.

Sterk varme er årsaken

Solblærene oppstår fordi man i sollyset får sterk varme på halvtørr maling. Da blir malingen skinntørr, altså det øverste laget tørker, mens det er våt maling under. Når dette så varmes opp av solen, vil luften mellom malingsoverflaten og treet utvide seg, og det oppstår bobler og blærer.

Om huset males sent på kvelden, kan solblærer faktisk også oppstå dagen etterpå. Dette skjer dersom morgensolen varmer opp maling som bare har rukket å bli skinntørr gjennom en duggvåt natt.

Type maling har også betydning for risiko for at solblærer skal oppstå.

- Solblærer er mer vanlig når man bruker alkydmalinger, altså oljemalinger, fordi disse bruker lengre tid på å tørke enn malinger som er tynnet med vann, sier Thomas Sundmoen hos Flügger. 

Hjelp, hva hvis skaden allerede har skjedd?

Oppdager du solblærer mens malingen allerede er våt, kan du fikse dem ved å dytte dem forsiktig på plass med en finger igjen umiddelbart etter at de oppstår. Fungerer ikke dette, eller du ikke ser blærene før malingen er tørr, er det ingen annen måte å fikse det på enn å skrape bort blærene, grunne og male på nytt.

Mer informasjon

Flügger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: