IFI logo
Se flere bilder
Derfor skal du aldri male huset i sola

Foto: Flügger, ifi.no

Derfor skal du aldri male huset i sola

Du har kanskje hørt at du må male huset i skyggen. Men vet du hvorfor det er så viktig?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnen er solblærer – noen myke, pølseformede eller runde blærer som legger seg rett under malingfilmen på den nymalte veggen, dersom malejobben har blitt utført i solsteken.

Se flere bilder
Solblærer er ikke spesielt pent på en nymalt flate.

Foto:

Solblærer er ikke spesielt pent på en nymalt flate.

Sterk varme er årsaken

Solblærene oppstår fordi man i sollyset får sterk varme på halvtørr maling. Da blir malingen skinntørr, altså det øverste laget tørker, mens det er våt maling under. Når dette så varmes opp av solen, vil luften mellom malingsoverflaten og treet utvide seg, og det oppstår bobler og blærer.

Om huset males sent på kvelden, kan solblærer faktisk også oppstå dagen etterpå. Dette skjer dersom morgensolen varmer opp maling som bare har rukket å bli skinntørr gjennom en duggvåt natt.

Type maling har også betydning for risiko for at solblærer skal oppstå.

- Solblærer er mer vanlig når man bruker alkydmalinger, altså oljemalinger, fordi disse bruker lengre tid på å tørke enn malinger som er tynnet med vann, sier Thomas Sundmoen hos Flügger. 

Hjelp, hva hvis skaden allerede har skjedd?

Oppdager du solblærer mens malingen allerede er våt, kan du fikse dem ved å dytte dem forsiktig på plass med en finger igjen umiddelbart etter at de oppstår. Fungerer ikke dette, eller du ikke ser blærene før malingen er tørr, er det ingen annen måte å fikse det på enn å skrape bort blærene, grunne og male på nytt.

Mer informasjon

Flügger

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.