Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Beise terrassen – slik gjør du det

Oppskriften for deg som skal beise terrassen er enkel å følge. Malermester Åsa Schaanning viser hvordan du raskt og enkelt får et godt resultat uten skjolder.

cloud_download
Annonse
malermester Åsa Schaanning

MALERMESTEREN: – Sett slipepapir på et slipebrett og monter dette på et forlengerskaft, og slip lett over, sier malermester Åsa Schaanning, faglig ansvarlig hos verktøyleverandøren Jordan. 
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Treverket i en nyvasket eller ny terrasse trenger å beskyttes fra sol, vær og vind for at ikke fibrene skal brytes ned, slik at terrassen blir slitt og flisete. Det kan du oppnå med et strøk terrassebeis eller terrasseolje.

Å beise terrassen er ikke vanskelig. Med godt verktøy og effektivt arbeid, når du raskt og enkelt et skjoldfritt og fint resultat. Før deg som skal olje inn eller beise terrassen, viser faglig ansvarlig malermester Åsa Schaanning hos Jordan, fem trinn for et garantert godt resultat. 

1. Vask og slip treverket

slipebrett med borrelås

SLIPEPAPIR: Med borrelås på slipebrettet er det lett å feste og ta av slipepapiret. 
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Alt malearbeid starter med rengjøring av underlaget. Det gjelder også utendørs, og også med helt nye terrassebord.

Vask med et rengjøringsmiddel som er beregnet for å fjerne vinterens skitt og smuss fra terrassen. Deretter sliper du vekk fiberreisning, eventuelle fliser og døde fibre, slik at beisen får et jevnt og fast underlag å hefte på, og du kan gå barbeint uten å få fliser i føttene.

– Sett slipepapir på et slipebrett og monter dette på et forlengerskaft, og slip lett over, sier malermester Åsa Schaanning, faglig ansvarlig hos verktøyleverandøren Jordan.

Slipebrettet til Jordan EasyPad har borrelås for enkel og rask montering av slipepapir. 

2. Fjern støv

bruk en myk kost

FEI VEKK STØV: Bruk en myk kost, støvsugeren eller en mikrofiberklut til å fjerne alt slipestøv før du påfører beisen. 
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Fei vekk slipestøvet med en kost. Bruk en kost med myk bust slik at du ikke riper opp treverket, eller bruk støvsugeren. En oppussingsklut laget av mikrofiber kan også brukes.

– Har du vært uheldig og ikke fått vekk alle fliser, kjenner du det godt når du tørker av med kluten, sier Schaanning. 

3. Dekk til

Før du åpner spannet med beisen du skal bruke, er det en god idé å dekke til steder du ikke skal ha beis på. Sett maskeringstape nederst på veggen langs terrassen. Hvis det ikke blåser, kan du også beskytte veggen med EasyCover, som er en elektrostatisk dekkeplast med tape langs kanten.

Sett spannet og et malekar for terrasse på et lite stykke malefilt, så unngår du å få skjolder i overflaten hvis du søler når du heller opp beisen. Jordan Superbrett er et nytt malekar som rommer et helt trelitersspann med beis og er lett å flytte på uten å søle, også når den er fylt opp. 

Jordan EasyPad 2 i ett

EASYPAD: Påfør beisen med en pad for et raskt og godt resultat. Paden legger på terrassebeis og olje jevnt uten å sprute. 
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

4. Påfør beisen

pensel med langt skaft radiatorpensel

LANGPENSEL: Med en terrassepensel med langt skaft slipper du å bøye deg så mye. Penselen er god å bruke der paden ikke kommer til, og til påføring i sprekker mellom bordene. 
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Begynn beisingen innerst mot veggen eller i et hjørne, og påfør beis med en pensel langs alle kanter og i hjørner der du ikke kommer til med et større verktøy. Bruk gjerne en pensel med langt skaft, så slipper du å bøye deg.  

Påføringspaden til Jordan EasyPad er et nytt verktøy som effektivt både påfører og etterstryker beisen til et jevnt og skjoldefritt resultat. Paden både spruter og drypper mindre enn pensel og malerull ved bruk, og er både enkel og rask i bruk.

Dypp paden i beisen og arbeid inn beisen i den før du begynner.  

NB! Ikke dypp for langt, kun de rosaspraglete fibrene skal være gjennomfuktet med beis.

– Med EasyPad´en montert på langskaft, jobber du effektivt og ergonomisk i lange trekk, akkurat som når du vasker gulvet, sier Åsa Schaanning.

– Er det sprekker mellom bordene i terrassen, lønner deg seg å gå over disse med en pensel før du bruker EasyPad´en. Husk også å påføre beis på endeved og kuttflater der vann kan trekke inn, sier hun.

Arbeid med 2-3 bord av gangen i hele terrassens bredde. Avslutt hvert bord med å dra paden inn mot der du påførte sist, så får du en fin avslutning uten start- og stopp-skjolder.

5. Dette trenger du:

Før du setter i gang, bør du sikre at du har alt du trenger lett tilgjengelig. Det er også en fordel å ta jobben en dag med stabilt oppholdsvær slik at du er sikker på å unngå å få regndråper på våt beis. Beis heller ikke midt i solsteiken.

  • Jordan Supersett Terrasse, som inneholder Superbrett, EasyPad 2-i-1 med slipebrett og påføringspad, samt en 75 mm terrassepensel
  • Forlengerskaft som øker rekkevidden og gjør at du slipper å krabbe på knærne
  • Slipepapir korning 120, gjerne med borrelås for enkelt bruk på slipebrettet
  • Gjerne også 70 mm terrassepensel med langt skaft dersom du ønsker større rekkevidde til utsparing, endeved og sprekker mellom bordene
  • Feiekost med myk bust, støvsuger eller oppussingsklut
  • Maskeringstape og/eller plast som forhindrer søl
  • Dekkefilt
Oppdatert: 03.06.2020  

Dette ble brukt

Jordan Supersett Terrasse:

EasyPad 2-i-1

remove_circle_outline

Superbrett

remove_circle_outline

Terrassepensel 75 mm

remove_circle_outline
Ekstra pensel:

70 mm lang pensel til terrasse

remove_circle_outline
Økt rekkevidde ved påføring og sliping:

Forlengerskaft

remove_circle_outline
Slipepapir:

Korning 120

remove_circle_outline
Tildekking:

Malefilt

remove_circle_outline

Maskeringstape

remove_circle_outline
Bra å ha:

Feiekost

remove_circle_outline

Oppussingsklut

remove_circle_outline
Annonse
Obligatorisk felt

Mer informasjon

Annonse
Annonse
[Some text some message]