IFI logo
Se flere bilder
Når kan man beise terrassen?

Foto: Chera Westman/ifi.no

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temperaturen ute stiger, og noen steder i landet er plussgradene allerede tosifrede i mars. Det betyr at utesesongen nærmer seg med stormskritt.

– Vi begynner å lengte etter varme dager og hyggelige stunder på terrassen. Men før vi nyter soldagene til det fulle, pleier vi å beise terrassen. Bruk tiden framover godt, så du har alt på plass før sommeren slår inn for fullt, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Vask først

Kribler det i fingrene etter å sette ut hagemøblene så du kan nyte det gode terrasseliv, kan du i prinsippet starte med vasken når det ikke lenger er fare for frost. Kost vekk grus, løv og snørester, og rengjør terrassen med egnet vaskemiddel.

– Så lenge du er ute av frostperioden, er det ikke noe som tilsier at du ikke kan starte med rengjøring. Når det er sagt, er det en stor fordel å vente til det er litt varmere i lufta, sier Sundmoen.

– Vent gjerne til den laveste døgntemperaturen er 10 varmegrader. Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket kan tørke godt ut etterpå, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.

Se flere bilder
Vaske terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

VASK: Når du vasker terrassen, er det en fin sjanse til å se om du trenger å beise den. Her er malermester Morten Fehn hos Jordan i gang.

Vent litt

Når du vasker terrassen, er det en fin sjanse til å sjekke om treverket trenger ny beis. Men før du eventuelt går i gang med beisingen, bør du stoppe opp og spørre deg selv: Er treverket tørt nok? For selv om temperaturen ute stiger, og du fint kan vaske terrassen, er det ikke sikkert treverket er tørt nok for beis. Det må rekke å tørke nok etter vinterens kalde netter og vårens snøsmelting.

– Vi blir ofte spurt om tips til beis av uteområder og terrasser, og her er det én ting som skiller seg ut mer enn andre, nemlig; ikke beis for tidlig. Treet bør være tørt nok for et fint resultat, råder Sundmoen.

Se flere bilder
Grå beis for trykkimpregnert terrasse

Foto: Flügger

GRÅ DRØM: Med behandling som etterligner naturens egen forsteiningsprosess kan du enkelt realisere den sølvgrå terrassedrømmen på trykkimpregnert tre. Bare vent til det er tørt nok!

Sjekk fukten

For å vite om treverket er tørt nok til å beises, kan du måle hvor mye fukt det er i det.

– Bruk en fuktmåler, som du får kjøpt i fargehandelen, og mål fuktinnholdet. Treet skal være tørt nok før du går i gang, med maksimalt 15 prosent fuktinnhold, forklarer han.

Se flere bilder
Fuktmåler på terrasse

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MÅL FUKTEN: Med en fuktmåler får du en god indikasjon på om treverket er tørt nok for beising.

Et lite obs

En fuktmåler er et nyttig verktøy som kan gi god indikasjon på fuktinnholdet i treet. Men vær obs på at for trykkimpregnert treverk kan fuktindikatoren vise store avvik, på grunn av impregneringssalter i treverket.

– Når trykkimpregnert treverk har stått til tørk en tid, kan en måling av fukten gi en indikasjon på hvor tørt treverket har blitt. Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet, og måleren gir derfor ingen eksakte svar, men er en god indikator, avslutter Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.