Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Beis er terrassens "sun-block"

Fargepigmentene i beis beskytter treverket mot sol og regn. Hvor ofte du må vedlikeholde treplattingen på terrassen avhenger helt og fullt av hvor godt behandlingen trekker inn. Best resultat når du med kvalitetsbeis - påført på riktig måte.

 • Beis er terrassens

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • Bruk malerull til påføring, gå tilbake og stryk ut med bred pensel før du begynner med de neste par bordene. Monter verktøyet på forlengerskaft!

  Foto:

 • Hvor ofte må du vedlikeholde treplattingen for at den skal se flott ut? Det avhenger både av produktet du bruker, og måten behandlingen påføres underlaget.

  Foto:

 • Impregnert treverk, som kommer direkte fra byggevarehuset, må tørkes ut før det beises. Ellers vil ikke beisen trekke ned.

  Foto:

 • - Ta terrassen i bruk et par måneder, og vask og beis den når treverket har tørket ut, anbefaler Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

  Foto:

 • - Det er en klar sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Trond Riise, malermester og teknisk sjef i Nordsjö.

  Foto:

Annonse
Annonse

Terrassebeisens oppgave er å trekke ned i treverket, og beskytte det fra snø og regnvann – og kanskje mest av alt fra solens UV-stråling.

Grunnforutsetningen for at beisen skal kunne trekke ned, er at underlaget være tørt og rent. Nylagde terrassebord, som kommer rett fra byggevarehuset, inneholder store mengder impregneringsvæske, og må få tørke ut før de behandles.

Vent med nytt tre

– Ta terrassen i bruk et par måneder, og vask og beis den når treverket har tørket ut, anbefaler Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

Ved påføring skal beisen ikke danne sjikt, men trekke helt inn i treverket og etterlate en matt overflate.

God kvalitet

Kvaliteten på beisen er også en viktig faktor. Terrassebeiser lages av alkydoljer som tynnes med vann og tilsettes soppdrepende midler, fargepigmenter og stoffer som gjør treverket vannavvisende.

Råstoffer av god kvalitet gir beisen en bedre evne til å trekke ned i og bli i treverket. Viktigst er bindemidlet, altså typen alkydolje. Jo finere molekyler alkyden er bygd opp av, dess lengre inn i treverket trekker den, og tar da med seg de andre beskyttelsesstoffene i beisen.

– Her er det en klar sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Trond Riise i Nordsjö.

Pigmentet som "sun block"

Fargepigmentene bidrar til å beskytte treverket mot UV-strålene, for sollyset bryter raskere ned en upigmentert flate. Terrassebeisene har egne fargekart med forslag til gode farger, men beisene kan brekkes i nær sagt hvilken farge du ønsker.

– Det er stor forskjell i hyppigheten i vedlikeholdet mellom en upigmentert terrasseolje og en pigmentert beis, forteller Trond Riise.

Oppdatert: 24.05.2019  

For mer informasjon:

www.scanox.no

www.nordsjo.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]