Kategorier

Meny

Konto

Terrasseliv med solfaktor

Solens UV-stråler påskynder hudens aldring – og det samme gjelder faktisk for treplattingen. Mens vi smører oss med solkrem, er det terrassebeisen som beskytter treplattingen mot nedbrytning.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Terrasseliv med solfaktor

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Beckers, Butinox, Nordsjö, Jordan

– Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen gjøres rent og få et nytt strøk beis, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk rådgiver for Butinox terrasseprodukter.

Terrassebeisens fremste oppgave er å beskytte treverket mot solens UV-stråler. Både sol, regn og snø sliter på plattingen og gjør treet flisete, matt, deformert og fullt av sprekker. Et strøk beis motvirker denne slitasjen, og gjør at plattingen både ser fin ut og takler vær og vind gjennom flere år. Beisen trekker inn i materialet, og forhindrer fuktinntrenging, krymping og oppsprekking. 

Pigment som solfaktor

Terrassebeisen gir også en vakker glans og farge, samtidig som den fremhever mønsteret i treverket og gjør plattingen lettstelt. Beisen kan brekkes i mange farger som passer til huset og omgivelsene. Fargepigmentene beskytter godt mot UV-stråler, hvilket betyr at treverket holder seg pent lengre.

– Velg gjerne en terrassebeis som står i stil med boligens fasade og som skaper harmoni mellom fasade, gulv og møbler utendørs, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en vakkert sandfarget terrasse. Smak og behag, og treverkets egen farge, bestemmer resultatet.

Dele på Pinterest Terrassebeis kan brekkes i mange farger, og pigmentene i beisen bidrar til å beskytte treverket mot nedbrytning. Foto: Beckers

Terrassebeis kan brekkes i mange farger, og pigmentene i beisen bidrar til å beskytte treverket mot nedbrytning. Foto: Beckers

Dele på Pinterest Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en naturlig grønnfarget terrasse. Foto: Nordsjö

Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en naturlig grønnfarget terrasse. Foto: Nordsjö

Liten innsats varer lenge

Gjør du jobben riktig vil det kunne flere år før du må beise plattingen igjen, forutsatt at den rengjøres regelmessig.

Terrassepleie er enkelt og lite tidkrevende. En nybeiset terrasse kan holde seg pen i flere år, hvis den rengjøres årlig, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Ønsker du å bytte farge, eller har terrassen fått to – tre strøk med noen års mellomrom, er det en fordel å rense og nullstille plattingen før ny beis påføres. Da brukes et sterkere middel som både rengjør og fjerner rester av gammel beis fra inne i materialet. Det gir treverket den naturlige fargen tilbake, og lager et godt underlag for en ny runde med beis. Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse.

– Med et godt forarbeid blir resultatet bra, uansett om du kjøper en billig eller en dyrere beis. Hvis forarbeidet mangler eller er dårlig utført, blir resultatet dårlig, selv om du kjøper det dyreste produktet, sier Bjørg Owren.

Dele på Pinterest Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse. Foto: Butinox

Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse. Foto: Butinox

SLIK RENGJØR DU TERRASSE:

Til årlig rengjøring, og før gjenbehandling uten dyprens, brukes et mildt rengjøringsmiddel beregnet for vedlikeholdsvask. På gammelt og skjoldet treverk med mange strøk, fjernes tidligere behandling med et sterkere middel. Dette finnes i to hovedtyper, for bruk i ett eller to trinn. To-trinns-behandlingen består av en sterk alkalisk såpe, og et surt middel som nøytraliserer underlaget etterpå. «Alt-i-ett»-midlene rengjør og uten behov for nøytralisering. Etterpå skylles meget grundig med rent vann. Velg et vaskemiddel som hører til samme system som beisen.

– En vanlig feil ved ett-trinnsbehandlingen, er å ikke skylle nok. Da vil du beise et underlag der det sitter igjen rester av middelet som fjerner beisen, sier Thor Ingar Røneid.

Med to-trinnsbehandlingen trenger du langt mindre skylling, siden det andre trinnet nøytraliserer såpen effektivt. Det gjør at det ikke ligger igjen såperester og annet som skaper ujevnt utseende. I tillegg gir en to-trinnsbehandling en reell bleking av treverket. Dette er spesielt viktig hvis man skal endre fargen til en lysere nyanse, eller hvis treverket er nytt og preget av impregneringsvæske.

I solfullt og varmt vær er det en fordel å fukte flaten med vann før påføring av vaskemiddel. Da unngås at midlet tørker før det har fått tid til å virke, og kan skylles vekk. Skrubb med en børste, skyll grundig med vann og la det tørke.

Les på emballasjen og følg nøye produsentens anvisninger om blandingsforhold, påføring, virketid og skylling. 

Dele på Pinterest Til terrasserengjøring brukes sterke såper som må skylles grundig vekk før ny beis påføres. Foto: Jordan

Til terrasserengjøring brukes sterke såper som må skylles grundig vekk før ny beis påføres. Foto: Jordan

SLIK BEISER DU TERRASSE:

Når terrassebordene er tørre, og fuktighetsinnholdet er under 16 prosent, kan ny beis påføres. Slip først vekk løse trefibre med slipepapir på et slipebrett, eller med en slipemaskin hvis slitasjen er stor. Fjern alt slipestøv.

Beisen påføres med rull og etterstrykes med en flat, bred pensel. Arbeid over maks tre bord av gangen, og i hele bordets lengde for å unngå skjolder. Beisen skal trekke fullstendig inn, og ikke danne film. Eventuelle våte felter med overskytende beis, strykes ut før den tørker til en klebrig hinne. Normalt er ett strøk nok, men hvis treverket suger til seg mye beis, kan behandlingen utføres i to strøk.

Terrassebeisen må tørke før den utsettes for regn, og skal ikke brukes i direkte solskinn. Det er viktig å følge produsentens anvisninger om forarbeid, påføringsmetode og tørketid.

Dele på Pinterest Beisen påføres med rull og etterstrykes med en flat, bred pensel. Beisen skal ikke danne film. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Beisen påføres med rull og etterstrykes med en flat, bred pensel. Beisen skal ikke danne film. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Nordsjö

Jordan

Alfort & Cronholm

Krefting

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]