Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Terrasseliv med solfaktor

Solens UV-stråler påskynder hudens aldring – og det samme gjelder faktisk for treplattingen. Mens vi smører oss med solkrem, er det terrassebeisen som beskytter treplattingen mot nedbrytning.

 • Terrassebeis kan brekkes i mange farger, og pigmentene i beisen bidrar til å beskytte treverket mot nedbrytning. 
Foto: Beckers

  Foto:

 • Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse. 
Foto: Butinox

  Foto:

 • Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en naturlig grønnfarget terrasse. 
Foto: Nordsjö

  Foto:

 • Beisen påføres med rull og etterstrykes med en flat, bred pensel. Beisen skal ikke danne film. 
Foto: Kristian Owren/ifi.no

  Foto:

 • Etter et godt utført vedlikehold i år, holder plattingen seg fin i flere sesonger. 
Foto: Nordsjö

  Foto:

 • Både mennesker og treverk aldres av solens UV-stråler. Mens vi bruker solkrem, er det beisen som er plattingens solfaktor. 
Foto: Butinox

  Foto:

Annonse
Annonse

– Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen gjøres rent og få et nytt strøk beis, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk rådgiver for Butinox terrasseprodukter.

Terrassebeisens fremste oppgave er å beskytte treverket mot solens UV-stråler. Både sol, regn og snø sliter på plattingen og gjør treet flisete, matt, deformert og fullt av sprekker. Et strøk beis motvirker denne slitasjen, og gjør at plattingen både ser fin ut og takler vær og vind gjennom flere år. Beisen trekker inn i materialet, og forhindrer fuktinntrenging, krymping og oppsprekking. 

Pigment som solfaktor

Terrassebeis kan brekkes i mange farger, og pigmentene i beisen bidrar til å beskytte treverket mot nedbrytning. Foto: Beckers

Terrassebeis kan brekkes i mange farger, og pigmentene i beisen bidrar til å beskytte treverket mot nedbrytning. Foto: Beckers

Terrassebeisen gir også en vakker glans og farge, samtidig som den fremhever mønsteret i treverket og gjør plattingen lettstelt. Beisen kan brekkes i mange farger som passer til huset og omgivelsene. Fargepigmentene beskytter godt mot UV-stråler, hvilket betyr at treverket holder seg pent lengre.

– Velg gjerne en terrassebeis som står i stil med boligens fasade og som skaper harmoni mellom fasade, gulv og møbler utendørs, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en vakkert sandfarget terrasse. Smak og behag, og treverkets egen farge, bestemmer resultatet.

Liten innsats varer lenge

 Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse. Foto: Butinox

Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse. Foto: Butinox

Gjør du jobben riktig vil det kunne flere år før du må beise plattingen igjen, forutsatt at den rengjøres regelmessig.

Terrassepleie er enkelt og lite tidkrevende. En nybeiset terrasse kan holde seg pen i flere år, hvis den rengjøres årlig, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Ønsker du å bytte farge, eller har terrassen fått to – tre strøk med noen års mellomrom, er det en fordel å rense og nullstille plattingen før ny beis påføres. Da brukes et sterkere middel som både rengjør og fjerner rester av gammel beis fra inne i materialet. Det gir treverket den naturlige fargen tilbake, og lager et godt underlag for en ny runde med beis. Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse.

– Med et godt forarbeid blir resultatet bra, uansett om du kjøper en billig eller en dyrere beis. Hvis forarbeidet mangler eller er dårlig utført, blir resultatet dårlig, selv om du kjøper det dyreste produktet, sier Bjørg Owren.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]