IFI logo
Se flere bilder
11 tips til en sommerklar uteplass

Foto: Beckers, Nordsjö

11 tips til en sommerklar uteplass

Det er tid for å flytte ut på terrassen. Her er noen smarte tips for å gjøre uteplassen fin og holdbar.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Rengjør terrassen hvert år. Kost vekk løv, rusk og rask, og vask deretter med kjemikaler beregnet for vedlikeholdsvask. Bruk mye vann. Velg hageslangen fremfor høytrykkspyleren.

2. Av og til må terrassebordene renses helt fri fra gammel overflatebehandling, for så å settes inn på ny. Her brukes et kraftigere rengjøringsmiddel. Følg produsentens anvisninger for fremgangsmåte.

3. Påfør ny beis eller olje ved behov. Avhengig av slitasje, hvor utsatt plattingen er for sol og vind, og hvilken kvalitet det er på produktene du velger, kan det bli behov for behandling fra et par ganger i året, opp til hvert tredje eller hvert fjerde år. Noen materialer til terrasse trenger ikke overflatebehandling i det hele tatt.

4. Følg nøye med på værmeldingen. Terrassevedlikehold gjøres best i oppholdsvær, men ikke midt i solsteiken. Det er vesentlig at treverket gjøres grundig rent, og er absolutt tørt før du påfører beisen.

5. Nylagt terrasse av trykkimpregnerte furubord rett fra byggevarehuset, inneholder gjerne store mengder impregneringsvæske, og må få tørke ut før de behandles. Viktig er dog at de behandles første sesongen.

Se flere bilder
Sørg også for at endeveden er mettet med behandling.

Foto: Flip visuals ApS

Sørg også for at endeveden er mettet med behandling.

6. Beisens fargepigmenter beskytter treverket mot nedbrytning fra UV-stråler. Terrassebeisene har egne fargekart, men beisene kan brekkes i nær sagt hvilken farge du ønsker.

7. Er terrassen gammel og slitt, kan en omgang med slipemaskin gjøre uteplassen jevn og pen igjen. Vask først, og påfør ny behandling etterpå. Se til at ingen skruer stikker opp fra overflaten.

8. Stol- og bordbein blir ofte stående på fuktig underlag. Gi beina til tremøblene et fotbad i impregneringsolje når du setter dem ut om våren.

9. Terrassebeis egner seg også godt for behandling av stakitt, gjerder, hagemøbler og annet treverk utendørs.

10. Plastmøbler er sjelden vedlikeholdsfrie. Sett dem inn med voks når de er nye, og hold dem deretter rene. Et alternativ er å sette dem inn med vaselinolje årlig. Møbler av god plastkvalitet holder seg pene lenger.

11. Utvalget av tekstil for utendørs bruk er stort. Du kan også bruke innendørstekstil sammen med en god impregnering som gjør dem vannavvisende.

Se flere bilder
Beisens fargepigmenter beskytter treverket.

Foto:

Beisens fargepigmenter beskytter treverket.

Se flere bilder
Tekstiler og farger har stor betydning for stemningen.

Foto:

Tekstiler og farger har stor betydning for stemningen.

Mer informasjon

Beckers

Nordsjö

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.