Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Fra sølvfarget slitasje til ny glans

Uansett vær - sol, snø eller regn så brytes treverket på terrassen ned slik at den trenger hyppig vedlikehold. Med terrassebeis kan du nøye deg med å gjøre jobben hvert tredje år, og du kan bytte farge hver gang.

cloud_download
fullscreen
 • Etter: Gjør jobben nå så kan du nyte sommeren.

  Foto:

 • Før: Det har gått noen år siden brygga sist fikk pleie.

  Foto:

 • Terrassefornyeren påføres rikelig, men ikke på et større område enn at du greier å arbeide med den våt. Det går raskest med rulle og forlengerskaft.

  Foto:

 • Bruk en skurebørste og bearbeid flaten slik at skitt og gammel maling eller olje løsner.

  Foto:

 • Skyll til det ikke lenger kommer hvit utfelling fra treverket.

  Foto:

 • Terrassebeisen påføres raskt og enkelt med rulle. Avslutt bordlengden før den tørker.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

Slitasje på terrassen viser seg som en sølvaktig farge. Overflaten har blitt brutt ned, og du må gjøre en innsats for å hindre at forfallet blir totalt. Terrassebeis får du i 10 - 12 farger. Det gir deg flere valgmuligheter. Men for å kunne bruke en terrassebeis må du først gjøre godt rent slik at du fjerner skitt, rester av tidligere behandlinger og nedbrutte (løse) fibere.

Denne rengjøringen gjør du enklest med en terrassefornyer. Det er et alkalisk rengjøringsmiddel for utendørs treverk. Ikke jobb med større arealer enn at du greier å holde flaten fuktig mens du jobber. Du bør derfor ikke arbeide på mer enn 10 - 15 kvm av gangen. Skinner sola, må du ta mindre områder.

Terrassefornyeren påfører du i rikelig mengde med pensel, rulle eller en lavtrykkssprøyte. La så fornyeren få stå og virke i 10 - 15 minutter før du går løs på flaten med en skurebørste. Bruk en langkost med skurebørste så sparer du rygg og knær. Dessuten går det raskere på denne måten.

Bearbeid overflaten med skurebørsten slik at du løser opp det som er av møkk og skitt eller eldre oljer og malinger i underlaget. Dersom flaten er mye nedbrutt, vil du også få med deg ødelagte trefibere.

Deretter skyller du med store mengder vann. Bruk hageslangen, men dersom du bruker en høytrykksvasker så skru ned trykket og hold avstand til panelet slik at du ikke fliser det opp. Du må skylle til det ikke kommer hvit utfelling fra underlaget. Behandlingen gjentas dersom flaten er veldig tilsmusset.

Terrassefornyeren kan inneholde lut, men den er da veldig uttynnet. Den kan riktignok være irriterende på huden, så du bør bruke hansker, briller og arbeidsklær som dekker huden under arbeidet. Dersom terrassefornyeren inneholder lut er det ikke sikkert rullen tåler den. Da bør du heller bruke en lutepensel. Hvis terrassen står inntil husveggen, så dekk den med plast eller papir så du ikke skader malingen.

Må tørke godt

Når du har gjort flaten ren, lar du den tørke godt. Tørketiden er avhengig av vær og temperatur, men et par dager med oppholdsvær bør holde.

Når flaten er tørr kan du rulle på terrassebeisen med en rulle på forlengerskaft. Du kan også bruke pensel eller en lavtrykkssprøyte. Du påfører et eller to strøk avhengig treverkets tilstand. Jobb vått i vått og avslutt panelet i full lengde før det tørker. Da unngår du skjemmende skjøter. Du kan regne med at en liter dekker omlag syv kvm.

Før neste strøk må det tørke i 24 timer. Det må det også gjøre før du kan ta terrassen i bruk igjen.

Neste gang du skal vedlikeholde terrassen, kan du nøye deg med en enklere rengjøring med grovrent før du beiser igjen. En god terrassebeis bør holde i tre år om du gjør arbeidet skikkelig.

En terrassebeis kan også brukes på hagemøblene. Framgangsmåten er den samme som beskrevet for terrassen. Men du kan da gjerne ta en årlig oppfriskning. Da skal du ikke mette treverket like mye. Litt møbel- og terrassebeis påført med en fille kan være nok til å holde møblene ved like.

De fleste rådene i denne artiklen er gitt av teknisk konsulent og malermester Trond Riise i Nordsjö.

Mer informasjon

Dette ble brukt:

Terrassefornyer - Nordsjö

Terrasselasur farge Nordseter - Nordsjö

Skurekost - Jordan

Rulle - Jordan

Forlengerskaft - Jordan

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]