IFI logo
Se flere bilder
Alt kan gjøres vannavvisende

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Alt kan gjøres vannavvisende

Terrassen har sett sine bedre dager - treverket var tørt, slitt og hadde sine skavanker. Men med skikkelig rens og oljebehandling oppnådde man rene rehabiliteringen.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere ting kunne selvsagt vært gjort: Den største investeringen er å skifte alle bordene, et alternativ er å slipe treverket - en større prosess det også. Men du kommer veldig langt også med en skikkelig rens- og oljebehandling. Her er det også brukt en pigmentert terrasseolje (gråhvit) som dekker mange ujevnheter.

I etterkant av en slik behandling vil en vanlig, årlig vedlikeholdsvask være nok - for deretter å ta en ny rens- og oljebehandling når behovet er der igjen.

Slik gjør du

1. SPYL: Treverket spyles rent med en haveslange for å bli kvitt alt løst. Behandlingen bør helst ikke gjøres i for sterkt sollys og varme - skikkelig vått skal det i alle tilfelle være når rensebehandlingen starter.

2. TERRASSERENS: Påføring vått-i-vått av terrasserens med en vaskekost påmontert et forlengerskaft. Ta et felt av gangen. Følg bruksanvisningen på rensemiddelet - det kan blandes med vann eller benyttes ufortynnet hvis terrassen er veldig tilsmusset.

3. SKRUBB: Skrubb samme område i lengderetning med terrasserens, nå med en kraftigere gulv- eller terrasseskrubb. Det fjerner skitt og groing av alger.

4. SKYLL: Terrassen spyles så grundig med haveslagen - alt rensemiddel skal bort før sluttbehandlingen. Treverket skal tørke i ett eller to døgn - avhengig av produktet. I godt vær kan nok ventetiden kuttes ned før oljebehandling, men helt tørt skal underlaget alltid være.

5. TERRASSEOLJE: Terrasseoljen påføres feltvis med en malerrull. Treverket mettes godt fordi oljen er pigmentert. Deretter brukes en bred beispensel i lange drag for å stryke oljen skikkelig ut og komme mellom bordene. Her er det en stor fordel å bruke to forlengerskaft for å slippe å skifte skaft fra pårulling til utstryking.

På nytt treverk kreves gjerne to strøk, men her ved tidligere behandling viste det seg å være nok med ett. Oljen skal ikke danne film, men ligge ovenpå treverket for å motvirke uttørking og oppsprekking - i tillegg til å være vannavvisende.

6. FERDIG: Oljebehandlingen sørger for at selv et kraftig regnvær blir liggende ovenpå treverket. Terrassen er blitt vannavvisende.

Mer informasjon

www.scanox.no

www.ibg.no

www.jordan.no

Dette ble brukt
  • Malerullbøtte (8 liter - 22 cm) - JORDAN
  • Woca Terrasse-Rens - IBG
  • Treskaft Universal - JORDAN
  • Gulv- eller terrasseskrubb - JORDAN
  • Butinox Terrasseolje - 1008 Gråhvit - SCANOX
  • Ultima rull 18 cm - JORDAN
  • Perfect Ute - pensel for treolje og grunning - 120 cm (evt. 75 cm) - JORDAN
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.