IFI logo
Se flere bilder
Alt kan gjøres vannavvisende

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Alt kan gjøres vannavvisende

Terrassen har sett sine bedre dager - treverket var tørt, slitt og hadde sine skavanker. Men med skikkelig rens og oljebehandling oppnådde man rene rehabiliteringen.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere ting kunne selvsagt vært gjort: Den største investeringen er å skifte alle bordene, et alternativ er å slipe treverket - en større prosess det også. Men du kommer veldig langt også med en skikkelig rens- og oljebehandling. Her er det også brukt en pigmentert terrasseolje (gråhvit) som dekker mange ujevnheter.

I etterkant av en slik behandling vil en vanlig, årlig vedlikeholdsvask være nok - for deretter å ta en ny rens- og oljebehandling når behovet er der igjen.

Slik gjør du

1. SPYL: Treverket spyles rent med en haveslange for å bli kvitt alt løst. Behandlingen bør helst ikke gjøres i for sterkt sollys og varme - skikkelig vått skal det i alle tilfelle være når rensebehandlingen starter.

2. TERRASSERENS: Påføring vått-i-vått av terrasserens med en vaskekost påmontert et forlengerskaft. Ta et felt av gangen. Følg bruksanvisningen på rensemiddelet - det kan blandes med vann eller benyttes ufortynnet hvis terrassen er veldig tilsmusset.

3. SKRUBB: Skrubb samme område i lengderetning med terrasserens, nå med en kraftigere gulv- eller terrasseskrubb. Det fjerner skitt og groing av alger.

4. SKYLL: Terrassen spyles så grundig med haveslagen - alt rensemiddel skal bort før sluttbehandlingen. Treverket skal tørke i ett eller to døgn - avhengig av produktet. I godt vær kan nok ventetiden kuttes ned før oljebehandling, men helt tørt skal underlaget alltid være.

5. TERRASSEOLJE: Terrasseoljen påføres feltvis med en malerrull. Treverket mettes godt fordi oljen er pigmentert. Deretter brukes en bred beispensel i lange drag for å stryke oljen skikkelig ut og komme mellom bordene. Her er det en stor fordel å bruke to forlengerskaft for å slippe å skifte skaft fra pårulling til utstryking.

På nytt treverk kreves gjerne to strøk, men her ved tidligere behandling viste det seg å være nok med ett. Oljen skal ikke danne film, men ligge ovenpå treverket for å motvirke uttørking og oppsprekking - i tillegg til å være vannavvisende.

6. FERDIG: Oljebehandlingen sørger for at selv et kraftig regnvær blir liggende ovenpå treverket. Terrassen er blitt vannavvisende.

Mer informasjon

www.scanox.no

www.ibg.no

www.jordan.no

Dette ble brukt
  • Malerullbøtte (8 liter - 22 cm) - JORDAN
  • Woca Terrasse-Rens - IBG
  • Treskaft Universal - JORDAN
  • Gulv- eller terrasseskrubb - JORDAN
  • Butinox Terrasseolje - 1008 Gråhvit - SCANOX
  • Ultima rull 18 cm - JORDAN
  • Perfect Ute - pensel for treolje og grunning - 120 cm (evt. 75 cm) - JORDAN
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.