IFI logo
Se flere bilder
Gulv ute - tenk som inne!

Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Gulv ute - tenk som inne!

Mulighetene er mange og vi lider valgets kvaler når terrassen eller balkonggulvet skal fornyes: tre, skifer, fliser, betong eller stein. Form og farge skal vi også ta stilling til. - Tenk på samme måte som når du setter sammen farger og materialer inne, lyder det "enkle" rådet fra hagedesigner Yvonne Dengin.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stilen, materialene og fargene på huset legger føringer for hva vi bør velge. Hagedesigneren har selv ingen favoritter, men er opptatt av at huset og hage skal henge sammen og bli en helhet. Dersom det er naturstein i hagen, anbefaler hun å spille på det og plukke et steinmateriale som harmonerer.

- Har du et trehus med terrasse på bakken og liten hage bør du unngå tre til terrassegulv. Dette vil knyte terrassen og huset sammen og hagen vil se enda mindre ut. Den beste løsningen er å bryte med materialet på huset, råder hun.

Se på stilen på huset

Har du for eksempel et tømmerhus med gress på taket, passer det fint med et litt rustikt gulv. Gjerne mørkbeiset kraftig treverk, brede planker i sibirsk lerk som får bli sølvgrå, eller bruddskifer.

Et murhus vil kle tregulv som en myk kontrast til det harde og kjølige materialet som mur er. Miljøvennlig tropisk tre er flott. Et alternativ er trykkimpregnert furu oljet med farget terrasseolje. Det finnes også terrasseplank av lyse treslag som er vamebehandlet slik at de er møkt gyldne eller grå. Degnin nevner også et plastmateriale som ser ut som tre, for dem som vil slippe den vårlige runden med vedlikehold.

Har du et hus i en klassisk stil eller hus som er stramt og minimalistisk, er granittfliser et godt alternativ. De er stramme i formen og gir et rent og litt formelt inntrykk. Positivt er også at granittflisene gjerne er 2-3 cm tykke og finnes i flere ulike fargetoner, kjølige eller varme. Det finnes en rekke fliser som er egnet for bruk ute. Men den norske vinteren kan være en utfordring, med frost som bryter og løfter flisene fra underlaget. Dengin anbefaler derfor å velge fliser som er minimum 2 cm tykke.

Taket

Det er en stor farget flate vi rådes til å ta hensyn til. Er taksteinen rød, er det viktig å ta igjen den varme fargen andre steder. Det kan gjøres med røde fliser, men røde terrakottakrukker vil også være det lille som binder det hele sammen. Har du derimot sort takstein, fraråder hun terrakottafarget flis på terrassen. - Det å planlegge utplassen er som når vi kler oss og tar på smykkene til slutt, det er summen av de små detaljene som gjør det, sier hun muntert og får det hele til å høres enkelt ut.

- I tillegg til husets stil er det selvfølgelig viktig å tenke økonomi og vedlikehold før avgjørelsen fattes, avslutter Yvone Degnin.

Disse fører produktene

Skifer

Ottaskifer

 

Flis

Sandstone - Höganäs

 

Oljet terrasseplank

Terrasse - Scanox terrassebeis

Brygge - farge, Nordseter - Nordsjö terrassebeis/lasur

 

Balkong med Ipe:

Gulv: Ipe terrasseplank - Skattekammeret

Pledd kantet m/semsket skinn: Duchess Paisley, farge Quirky, 240x150 cm - Green Apple

Lilla pledd: Turiform Casablanca, farge Lilla - Nordic form

Grønn silkepute: Green Apple

Lilla pute: Turiform Valencia, farge Dyp syrin - Nordic form

Blomstrete pute: Espada, farge Taupe - Grenn Apple

Møbler: PRIVAT

Annet løsøre: PRIVAT

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.