IFI logo
Se flere bilder
Sprek og fargerik terrasse

Foto: Heidi Wexels Riser/ifi.no og Espen Grønli/ifi.no

Sprek og fargerik terrasse

Noen spreke farger på møbler og tekstiler - og vips, så er den kjedelige kroken forvandlet til et friskt sommerparadis.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huset var stort og hvitt, og eierne var redd for at den lille uteplassen ville bli usynlig. Interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad ble kontaktet, og med hennes hjelp var det ikke lenger fare for at terrassen skulle gå i ett med resten av huset.

- For å få terrassen til å stå ut, valgte vi å bruke sterke gladfarger. Eieren var veldig glad i surgrønt, og sammen med kontrastfargen cerise ble det lunt og sommerlig, forteller hun.

Fargene ble brukt både på tekstiler og de nye møblene som en nevenyttig far hadde snekret selv.

Robust skifer

Til gulv på terrassen ble det valgt slitesterk skifer. Etter råd fra interiørkonsulenten ble skiferen dratt et stykke ut fra husveggen, og rundt halve huset. Dette ga helhet og godt med tumleplass.

- Mange gjør feil ved at de bare lager terrasse der hvor man skal sitte, og ender opp med å vippe stolene på utsiden av plattingen fordi den er for liten, sier hun.

Skiferen er et robust materiale som krever minimalt med vedlikehold. Allikevel er det lurt å impregnere den slik at gulvet blir enklere å rengjøre, og at smuss og fett ikke trenger ned i overflaten.

Grønne møbler

Det er ikke gitt at malte møbler skal være hvite! Tvert imot, på utemøbler er det mer ufarlig å gjøre et dristigere fargevalg. Her ble sittebenken, bordbena og en stripe av bordplaten malt i surgrønt (S 1050-G50Y), mens resten av bordplaten ble eggehvit. Kombinert med tekstiler i grønt og kontrastfargen cerise ble det lyst, friskt og lekkert.

Impregnerte innetekstiler

Utvalget er mye større for tekstiler beregnet for bruk innendørs. Men hvis du er flink til å impregnere, står du langt friere når du skal velge tekstiler til uteplassen. Tekstilimpregnering, for eksempel Imprenex, fås kjøpt hos byggvarehuset eller fargehandleren.

Så lenge du tar putene inn når det er fuktig vær og unngår stoffer som silke og enkelte typer viskose, kan du omtrent velge hva som helst av tekstiler. Her er samtlige stoffer interiørtekstiler som har blitt impregnert. Har du en symaskin er det ikke vanskelig å sy dem selv, men det er naturligvis også mulig å få en sydame til å gjøre det for deg.

Praktisk oppheng til putene

En rundstokk montert langs den ene veggen ble et dekorativt og praktisk element. Ved å la putene henge her holder man dem på plass og får god ryggstøtte. Hempene putene henger i er festet med borrelås, slik at det er enkelt å fjerne dem om det skulle komme et regnskyll.

Slik males utemøbler i tre

Gjør en grundig jobb, så får du et holdbart resultat. Legg en matte under møblene når du maler, så slipper du malingssøl på terrassegulvet eller gresset.

1. RENGJØRING. Vask med kraftvask el.l. La tørke.

2. IMPREGNERING. Hvis det er nytt treverk, kan du impregnere hele møbelet. Hvis det tidligere er beiset eller malt, holder det å impregnere endeved og skjøter.

3. MATTSLIP. Nytt treverk kan slipes lett med et fint slipepapir, korning rundt 120. Er møblet tidligere malt, må du slipe eller skrape slik at all løs maling er borte.

4. GRUNNING. Er treverket nytt, bør hele møbelet grunnes med en vanntynnbar grunning. Hvis det er tidligere malt, er det bare nødvendig å grunne der hvor malingen er slipt bort.

5. MALING. Mal til slutt med minimum to strøk utendørsmaling. Maling til dører- og vinduer er godt egnet pga slitestyrke og at den er lite klebrig.

Mer informasjon

www.herdins.no

www.intag.no

www.nordsjo.no

Dette ble brukt
  • Impregneringsolje i all endeved: Tinova V Impregneringsolje - NORDSJÖ
  • Grunning: Tinova V Utegrunn - NORDSJÖ
  • Hvite møbler og rundstokk: Tinova Dekkende, farge Eggeskall - NORDSJÖ
  • Grønne møbler: Tinova Dekkende, farge S 1050-G50Y - NORDSJÖ
  • Møblene er hjemmesnekret og rundstokken fra en trelastforhandler
  • Tekstiler: INTAG
  • Tekstilimpregnering: Imprenex - HERDINS
  • Annet løsøre: PRIVAT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.