IFI logo
Se flere bilder
Populær skifer

Foto: Produsentene

Populær skifer

Skifer er en vakker, slitesterkt og tidløs stein som kan brukes på alt fra tak og terrasser til trapper, gulv, benkeplater, peiser og heller utendørs.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skifer er en bergart dannet av grus, leire og sand, som lar seg spalte i tynne flak eller skiver (skifrig = lagdelt). Skiferen kan fås i en rekke typer og farger, og får ofte navn etter stedet den kommer fra, for eksempel Ottaskifer, Altaskifter, Oppdalskifer eller de utenlandske som Brasiliansk skifer, Japansk skifer etc.

Solid norsk skifer

Skifer med en naturlig, ruglete flate er det vanligste, men steinen kan også slipes for en blank og tilnærmet polert overflate. De utenlandske skiferne er ofte mørkere i fargen og benyttes gjerne inne. Hvis du ønsker å benytte en utenlandsk skifer utendørs, bør du forsikre deg om at den er frostsikker og tåler det norske klimaet. Norsk skifer er svært solid i så måte.

Vedlikehold av skifer

Skiferen er robust og krever minimalt med vedlikehold. Likevel kan det være lurt å impregnere den. Det hindrer at smuss og fett trenger ned i materialet og gjør den lettere å holde ren. Hvis du ønsker et alternativ til skifer fins det keramiske fliser med useende som skifer.

Impregnering av ny skifer

Mørtel- eller limsøl fra montering må fjernes umiddelbart. Vent en uke før videre behandling slik at fugene får tid til å herde. Deretter vaskes/renses overflaten med et nøytralt vaskemiddel. Skyll med rent, lunket vann og la tørke. Deretter påføres en porefyller (impregnering) med svamp/lofri fille. La tørke ca. 1 time og gjenta prosessen 1 til 2 ganger.

NB! Flisene skal ikke være varme under impregneringen. Slå av eventuelle varmekabler og unngå sterkt sollys.

Gammel skifer

Vask/rens overflaten med Dyprens. Hvis det ligger gammel polish på overflaten fjernes denne med voksfjerner. Skyll grundig med rent vann. Påfør deretter 2 eller 3 lag med porefyller.

Vedlikehold Inne

Gulvet støvsuges eller tørrmoppes. Ved vask benyttes et nøytralt rengjøringsmiddel.

NB! Grønnsåpe er ikke egnet for behandling av stein! Såpen inneholder for lite fettstoff og etterlater et grått slør av alkalier.

Vedlikehold Ute

Unngå å bruke høytrykksspyler på skifer og belegningsstein. Bruk heller en kost, og kost bort dødt løv og grønske. Hvis det ikke hjelper kan du bruke en hageslange med vanlig trykk.

Disse fører produktet:

Vask/Rens: :

  • Steinfix 40
  • Gulvdoktoren Dyprens nr.2

Porefyller/imprignering: :

  • Steinfix 50
  • Gulvdoktoren Clear Colour
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.