IFI logo
Se flere bilder
Porøse gulvfliser

Foto: Produsentene

Porøse gulvfliser

Mens noen gulvfliser har en glasert eller tett og jevn overflate, er andre uglaserte og har en mer porøs og sugende flate.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse porøse gulvflisene bør behandles før bruk for å hindre misfarging av smuss og fett som trenger ned i flisene, og for å lette rengjøringen.

Disse må behandles

Generelt kan man si at alle naturstein, som marmor, skifer, grantitt og kalksten bør behandles, og det samme gjelder terracottafliser og enkelte uglaserte keramiske fliser.

Valg av produkter

Porefyller, impregnering, voks, polish, dyprens. I butikken fins et stort utvalg produkter til flis og stein, og det kan være vanskelig å finne fram.

Bjørn Haug hos Höganäs forteller at mange av disse produktene er tilnærmet like, men har forskjellig navn fordi de leveres av forskjellige produsenter. Det viktigste er at du finner et produkt tilpasset den flisen du har, og at du holder deg til samme produsent siden produktene ofte er tilpasset hverandre.

Dette trenger du:

1. Et grovrengjøringsmiddel som rengjør flisene før behandling, for eksempel Gulvdoktorens Dyprens, Steinfix 40 eller TD Universal til Natursten.

2. En porefyller/impregnering som trenger ned i flisen, fyller porene og danner en smuss og vannavvisende overflate, for eksempel Gulvdoktorens TopFinish, Steinfix 50 eller TD Marmor og Natursteinimpregnering.

3. Et daglig rengjøringsmiddel med lav pH-verdi som ikke tørker ut gulvet, for eksempel Gulvdoktorens Dagligrent, Steinfix 60 eller TD Vask & Pleie.

Mange produsenter tilbyr også vokser eller polisher som forsegler flisene og gjør dem mer slitesterke og lettere å holde rene. Eller oljer som påføres for å fremheve strukturen og fargen i flisen. Om du skal benytte disse produktene kommer først og fremst an på hva slags flis du har. Som regel vil det følge med renhold- og vedlikeholdsinstrukser når du kjøper produktet. Men er du i tvil, ta kontakt med produsentene eller forhandlerne i flisebutikken

Slik gjør du:

. Skru av varmen i gulvet 24 timer før behandling. Gulvet skal være kaldt slik at vannet ikke fordamper.

. Vask/skrubb flisene med et grovrengjøringsmiddel. Etterskyll godt med lunkent vann slik at alle såperester fjernes og tørk av flisene med en lofri fille. Vent til gulvet er helt tørt før videre behandling.

. Påfør porefyller/impregnering i et tynt lag med klut, mopp eller svamp. Porefylleren skal trenge ned i overflaten og ikke ligge som en hinne på overflaten. Overskytende væske må tørkes av. Vent ½ -1 time, og påfør et nytt lag. Husk og følg bruksanvisningen på emballasjen. 

Disse fører produktet:
  • Sjøsten fliser fra Golvabia, Storeys tlf: 63 84 68 20
  • Gulvdoktoren, tlf: 22 16 77 88
  • Steinfix, tlf: 22 87 11 30
  • TD Rent, tlf: 69207910
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.