IFI logo
Se flere bilder
Ute, inne, ute

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Ute, inne, ute

Med et bevisst forhold til form og materialer, kan du nærmest viske ut skillet mellom ute og inne.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- For å skape en opplevelse av økt kontakt mellom ute- og innerom, kan man for eksempel legge utegulv på terrassen i samme høyde som gulvet inne i boligen. Dersom gulvmaterialet i tillegg er det samme vil følelsen forsterkes, forteller arkitekt Jon G. Guttormsen i arkitektfirmaet Topos arkitektur og design as.

Sammenheng med farger

Nye miljøvennlige og giftfrie oljeimpregnerte materialer er et godt valg til terrassegulv med sine naturlige patina og lange holdbarhet. Materialet fåes i flere alternative naturfarger. Med et bevisst forhold til utvendig fargevalg kan du avgjøre om uterommet skal fungere som en forlengelse av huset, eller kanskje som en fargesterk kontrast, sier Guttormsen.

Ta skogen inn

For å dempe skillet mellom ute og inne, kan du også velge byggematerialer som naturlig finnes i de umiddelbare omgivelser til boligen din. En terrasse kan mures i lokal stein, eller gjenspeile skogen omkring ved bruk av tregulv.

- Ligger boligen i skogen, kan takvinduer i boligen skape følelsen av å befinne seg under trekronene selv innendørs. Vertikal kledning på ytterveggene og stående panel innendørs understreke de naturlige trestammenes vertikale rytme i skogen.

Ubehandlet naturkledning av osp eller sentvoksende lerk der overflaten får lov til å gråne naturlig, kan gi en flott naturlig opplevelse av boligen. I tillegg er en slik vegg vedlikeholdsfri siden det er trepanelets egen patina som gir beskyttelse mot vær og vind. Slik bruk av trevirke finner man også tidligere tradisjonelle norske bygninger der trevirket har stått fint i over 50 år, forteller Guttormsen. Alternativt kan man olje disse overflatene til ønsket patina. Og en stor stein eller et gammelt tre kan beholdes som en integrert del av uterommet, og naturpreget vil bli enda tydeligere.

- Dessverre er det ofte slik at husbyggerne sprenger bort de opprinnelige stedskvalitetene i landskapet, og dermed blir det bare en firkantet flate igjen til landskapsarkitekt og arkitekten. Et naturlig terreng skaper de mest spennende mulighetene, mener Guttormsen.

Nye muligheter

Tradisjonelt har vi bygget med naturen. Vi har plassert boligen på oversiktlige utsiktspunkter i terrenget i innlandet, eller i le for vær og vind langs kysten.

- Moderne miljøvennlige trematerialer gir nye muligheter i forhold til å leve med naturen. Glass beskytter og gir ly og samtidig gir det maksimal åpenhet til naturen omkring, sier arkitekt Jon G. Guttormsen i arkitektfirmaet Topos arkitektur og design as.

Dette har vi brukt:
  • Håndklær - Borås Cotton, tlf: 22 46 98 60
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.